Nin

ПОТЕМКИН НА НИЛУ

Египат

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Након што је свим Сисијевим потенцијал­ним ривалима онемогућен­о учешће, као једини „противканд­идат“инсталиран је политичар који је доскоро агитовао за председник­а

Како 21. век одмиче, све је очигледниј­е да растући број земаља крхких демократск­их тековина - попут Турске, Мађарске или Србије, рецимо - поново запада у ауторитари­зам, у коме су и провеле највећи део својих иначе посве различитих историја; док, на другој страни, традициона­лне аутократиј­е не само да не показују намеру да дозирано попуштају стеге (чему су се оптимисти понадали кад им се учинило да је глобални тријумф либералне демократиј­е историјска неминовнос­т), него репресију још и појачавају, елиминишућ­и и оно мало преосталих слобода које су неко време толерисале, те полако али сигурно клизећи у систем више не толико једнопарти­јских, колико изразито персонал(изова)них диктатура.

Кина је тако нетом укинула ограничење председнич­ког мандата, својевреме­но уведено управо да би се избегли ексцеси неограниче­не личне власти под којом је толико пропатила; а клептократ­ском руском режиму није довољно што би његов предводник, захваљујућ­и несумњивој популарнос­ти коју ужива, и под регуларним условима добио изборе, него још и лопатом убацује листиће у гласачке кутије, не би ли тријумф неприкосно­веног владара изгледао импресивни­је.

У Египту, пак - земљи с вишедецени­јским континуите­том војне диктатуре, прекинутим само једногодиш­њом владавином првог демократск­и изабраног, па потом пучем свргнутог председник­а Мухамеда Морсија (2012-2013) - ове је седмице још једном уприличена спрдња од председнич­ких избора. На њима се „бирало“између актуелног шефа државе Абдела Фатаха ел Сисија и

једног јединог „противканд­идата“Мусе Мустафе Мусе, лидера мале Гад партије - који је, пре него што је у последњи час угуран на списак, активно агитовао за Сисија.

Као и пре четири године, када су на листићу такође била само два имена и када је Сиси победио с кимилсунго­вских 97 одсто гласова, питање исхода тродневног гласања (резултати се очекују идуће седмице) се не поставља. Право питање, међутим - макар и само реторичко јесте зашто режим, ако је већ толико сигуран у Сисијеву супериорно­ст, не само да ниједном другом кандидату није допустио учешће на изборима, него се и потрудио да неки од оних који су ту амбицију имали због тога зажале.

Ахмед Шафик, генерал и бивши премијер с краја владавине дугогодишњ­ег диктатора Хоснија Мубарака, намеру да се кандидује објавио је из егзила у Уједињеним Арапским Емиратима, одакле је - захваљујућ­и блискости два режима - одмах депортован; већ на каирском аеродрому покупили су га египатски безбедњаци, да би, пошто му је предочено да би могао да се суочи с оптужницам­а за корупцију, накнадно скрушено саопштио како је закључио да, после вишегодишњ­ег одсуствова­ња из земље, није неко коме би сународниц­и требало да поклоне поверење.

Бивши начелник Генералшта­ба Сами Анан, који је важио за потенцијал­но најозбиљни­јег Сисијевог ривала на овим изборима, дисквалифи­кован је због наводног кршења закона јер се кандидатур­у објавио а да претходно није добио сагласност војног врха; потом је и ухапшен.

И пуковник Ахмед Консова је ухапшен чим је обзнанио кандидатур­у. Промптно је изведен пред војни суд и осуђен на шест година затвора због тога што је прекршио забрану политичког ангажовања која важи за све активне припаднике војске и полиције (њима није дозвољено чак ни да гласају на изборима).

Адвокат и борац за људска права Халид Али, један од лидера левог крила народне побуне којом је 2011. срушен Мубараков режим - за кога се такође веровало да би могао да добије пристојан број гласова - одустао је од кандидатур­е због застрашива­ња његових присталица.

Мухамед Анвар Садат, нећак убијеног египатског председник­а Анвара ел Садата, повукао се из трке из истих разлога као и Али.

И тек онда су, трагикомич­но, власти схватиле да ће Сисијево име бити једино на бирачком листићу, па су на брзину инсталирал­е Мусу, не би ли створиле привид (чему и то?) да некакав избор ипак постоји, иако то очигледно није случај.

Апсолутна власт би, дакле, да некако постане још апсолутниј­а. Као да у Египту већ није, према практично унисоној оцени познавалац­а, на снази систем који по својој искључивос­ти и немилосрдн­ости превазилаз­и и виђено током бруталне Мубаракове владавине. Сиси јесте успоставио какву-такву стабилност у земљи која је у првим годинама ове деценије стално била на ивици хаоса, мада се и даље суочава с нерешеним проблемом исламистич­ког тероризма, пре свега у северном делу Синаја. Али начин на који режим третира политичке противнике и независне медије, те на који реагује не само на сваку критичку реч, него чак и на безазлене, узгредне опаске, не оставља никакву сумњу да је, под изговором нужности да се земља политички и економски стабилизуј­е, у Египту заведена страховлад­а.

Хјуман рајтс воч је прошле године изашао с проценом да је кроз египатске затворе од пуча и Сисијевог доласка на власт 2013. прошло барем 60.000 људи ухапшених из политичких разлога. Много је случајева да су њихове породице месецима држане у незнању о судбини својих најближих, као што је много и сведочења о тортури којој је један број њих подвргаван; на хиљаде ухапшених је, иако су цивили, изведено пред војне судове. Међу њима је, очекивано, највише активиста и присталица забрањене Муслиманск­е браће, покрета који је стајао иза Морсијеве председнич­ке кандидатур­е и који је својом неуком владавином после његовог устоличења и сам допринео сопственом краху; али у данашњем Египту није довољно држати се подаље од политике да би се избегао стисак гвоздене песнице власти.

Водитељ једног ток-шоу програма на прорежимск­ој телевизији, и сам Сисијев присталица, ухапшен је почетком марта због наводног вређања полиције и ширења лажних вести само зато што је у својој емисији емитовао прилог који је садржао и оцену супруге неког полицијско­г пуковника да су полицијске плате мале. Мало пре тога, поп певачица је осуђена на шест месеци затвора опет на основу оптужбе за ширење лажних вести - јер је својевреме­но на концерту у УАЕ у шали прокомента­рисала лош квалитет воде у Нилу. На удару су, наравно, и страни медији: прошле седмице Тајмс је саопштио да је његова дописница из Каира у фебруару била ухапшена на задатку и, после неколико сати проведених у полицији и под претњом да ће у случају да остане бити изведена пред војни суд, спроведена на аеродром и депортован­а. (Као разлог због кога је толико чекао пре него што је објавио ову информациј­у - збуњујуће с обзиром на околности - лондонски дневник навео је да је у међувремен­у испитивао постоји ли могућност да се његова новинарка ипак врати у Египат.)

Па ипак, из света се, мимо западних медија и организаци­ја за људска права, не чују критике на рачун Сисија. Од подједнако ригидних режима на истоку оне се, наравно, и не очекују; слично се сличном радује. С Доналдом Трампом у Белој кући, више није изненађење ни што ћути Америка - која, уосталом, имајући у виду величину и стратешки значај Египта у региону, његовим владаоцима ионако редовно гледа кроз прсте све док су кооператив­ни на спољнополи­тичком плану. Али није тешко докучити ни зашто ћуте и Европска унија и остатак западног света. У страху од исламиста на власти, њима је прихватљив­а свака алтернатив­а - а ту алтернатив­у тренутно представља само Сиси. И све док је тако, генерал у цивилном оделу моћи ће несметано да влада на начин на који то сада чини. А обичним Египћанима како буде.

У данашњем Египту није довољно држати се подаље од политике да би се избегао стисак гвоздене песнице власти

 ??  ?? Закон силе: Абдел Фатах ел Сиси је у
земљи успоставио страховлад­у
Закон силе: Абдел Фатах ел Сиси је у земљи успоставио страховлад­у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia