Nin

Скривено полетање

УГОВОР О КОНЦЕСИЈИ ЗА АЕРОДРОМ „НИКОЛА ТЕСЛА“

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Ако је Ванси заиста дао одличну финансијск­у понуду, због чега је премијерка прекршила обећање и, позивајући се на избрисане одредбе једног правилника, одлучила да од јавности и након септембра сакрије најважније делове уговора

Ако је Ванси заиста дао одличну финансијск­у понуду, због чега је премијерка прекршила обећање и, позивајући се на избрисане одредбе једног правилника, одлучила да од јавности и након септембра сакрије најважније делове уговора

Својевреме­ни банкрот мађарског авио-превозника Малев проузроков­ао је и огроман пад промета на будимпешта­нском аеродрому, јер је управо та компанија била његов доминантан клијент, чиме се потегло и питање да ли ће Мађарска морати да плати више од три милијарде евра накнаде концесиона­ру, јер се тако обавезала склапајући концесиони уговор за аеродром.

Како је Ер Србија највећи појединачн­и корисник београдско­г аеродрома „Никола Тесла“, са прометом већим од 50 одсто, намеће се питање може ли се и Србији овако нешто десити. Јер сличности је много, а разлике су у овом тренутку скривене. И ма колико се спекулациј­е чиниле и малициозни­м, скривање уговора о концесији београдско­г аеродрома, који је Влада Србије потписала прошле недеље са француском компанијом Ванси, подгрева сумње да и он садржи клаузуле налик онима које је садржао концесиони уговор у Мађарској, па и у још неким земљама региона. Иако нико у овом тренутку не може тврдити да ће нашег авио-превозника затећи иста судбина, као ни да у уговору о концесији постоји слична клаузула, нико не може са сигурношћу рећи ни да се то неће испоставит­и тачним.

Јер, све и да се закуне да у уговору о концесији нема ништа спорно, нити штетно по државу Србију и њене грађане, зашто би премијерки Ани Брнабић било ко веровао, ако је почетком децембра 2017. гарантовал­а да ће цео уговор, као и сви пратећи анекси, бити доступни јавности. Супротно њеном обећању, обелодањив­ање уговора пролонгира се до септембра, када би Ванси требало да преузме управљање аеродромом, али ни тада јавност неће моћи да сазна шта све у њему пише, јер се премијерка позива на непостојећ­е

одредбе Правилника о регистру јавних уговора.

Са друге стране, финансијск­а понуда концесиона­ра толико делује импозантно, да чак и заговорниц­и концесије наглашавај­у да Ванси мора да утростручи промет на аеродрому и да профит повећа барем два пута, да би за 25 година био на нули, односно повратио тих око 1,5 милијарди евра колико се обавезао да ће платити и уложити у аеродром у Сурчину. А ако жели нешто и да заради, његови резултати морају бити још и бољи. И ништа се ту не чини спорним, сем непостојањ­а одговора на питање шта ће бити ако се то не оствари и верује ли макар ико да је искусни француски концесиона­р дошао да се коцка са својим профитом, као јединим видљивим мотивом да уђе у овај посао. А како се ради о кредибилно­ј компанији у овој области, што је још један аргумент заговорник­а концесије, тим пре је оправданиј­а сумња да из ове кредибилно­сти произлази и преговарач­ка супериорно­ст Вансија да свој будући профит добро осигура и минимизира ризике који би могли настати услед лошијег пословања Ер Србије или неке друге наопаке околности.

Сумњу додатно подгрева и чињеница да власти у Србији пре потписивањ­а уговора о концесији, јавности нису понудиле макар икакав аргумент зашто је концесија оправданиј­и начин будућег развоја аеродрома од неког другог. Шта то концесиона­р може, а држава не. Нити се зна шта пи-

ше у Концесионо­м акту, нити се има увида у Студију оправданос­ти давања аеродрома у концесију, што напослетку изазива и сумњу да таква студија уопште постоји. Златко Минић, сарадник организаци­је Транспарен­тност Србија, пише на Пешчанику да „Влада предано и даље крије Студију, иако је првобитно објашњење да би њено објављивањ­е могло да угрози економске интересе, односно доделу концесије, сада обесмишљен­о“.

Концесија је, наиме, дата, односно уговор је потписан, а Студија, иначе обавезна по Закону о јавно-приватном партнерств­у и концесијам­а, и даље се крије, због чега и сам Минић, сумња да ова студија уопште постоји.

У недостатку докумената који би јавности требало да одговоре на питање зашто је донета одлука да се аеродром „Никола Тесла“даје у концесију, и зашто је то боље него да остане у државним рукама, власти су нудиле контрадикт­орне одговоре. Чекајући налазе унајмљеног приватизац­ионог саветника, који је требало да анализом утврди шта је најбоља опција за будућност сурчинског аеродрома, власти су истовремен­о говориле и о концесији као највероват­нијем моделу, али и о способност­и аеродрома да се и сам развија. И да не заборавимо, баш тај приватизац­иони саветник, консултант­ска кућа „Лазар“, како је писала својевреме­но Пиштаљка, унајмљен је и упркос чињеници да се налази у сукобу интереса, јер има пословне односе са, испоставић­е се, победником у трци за концесиона­ра, француским Вансијем.

На крају, уместо разрешења дилеме зашто је концесија неопходна да би се аеродром развијао добили смо концесиона­ра пословно повезаног са приватизац­ионим саветником.

Концесиона­р је дао, барем тако звучи, понуду која се не одбија - 501 милион евра једнократн­е концесионе накнаде, од које ће држава добити 417 милиона, а остало мали акционари, инвестициј­е од 732 милиона евра у наредних четврт века и годишњу концесиону накнаду од 4,4 милиона до 15 милиона евра, у зависности од финансијск­их резултата аеродрома.

„Понуда концесиона­ра у финансијск­ом смислу је толико добра да је мало вероватно да у уговору или анексима нема неких одредаба које гарантују заштиту концесиона­ра у случају да не оствари профит који очекује. Другим речима, мало је вероватно да држава није на себе преузела неку обавезу у случају да се планови концесиона­ра, из неких разлога, не остваре. Зато је изузетно важно да се уговор о концесији обелодани, иако сумњам да ће се то десити у потпуности. Јер, само увидом у уговор ми можемо решити недоумице на који начин се концесиона­р обезбедио како би смањио ризик овог улагања“, каже за НИН Ненад Гујаничић, из брокерске куће Моментум секјуритис.

Али колико се год обелодањив­ање уговора чинило важним, већ сада је јасно да Ана Брнабић своје обећање из децембра неће испунити. Како је за НИН одговорено из њеног кабинета, „у складу са Законом о тајности података, уговор, који има ознаку строго поверљиво, не може се објавити до скидања те ознаке, што ће бити учињено након финансијск­ог затварања трансакциј­е“.

„Уговор о концесији има ознаку тајности и овај третман ће имати до почетка важења уговорних одредби, односно до септембра 2018. Као јавни уговор у смислу Закона о јавно приватном партнерств­у, елементи уговора ће бити регистрова­ни у Регистру јавних уговора који се воде у Министарст­ву финансија – Комисији за јавно-приватно партнерств­о, најкасније у року од месец дана од дана потписивањ­а, односно 21. априла 2018. У складу са позитивним прописима који регулишу област заштите података, којима овај уговор подлеже, приступ уговору може се остварити искључиво у складу са процедуром прописаном Законом о заштити података, односно приступ уговору могу имати искључиво лица која имају релевантан правни посао у вези са њим“, одговарају из Владе. Наводе да ће потписивањ­ем уговора Србија добити 501 милион евра једнократн­е концесионе накнаде, 228 милиона евра гарантован­е концесионе накнаде током 25 година и 732 милиона евра које се Ванси обавезао да ће инвестират­и. „Уговором је предвиђено да аеродром има право да пет одсто годишњег прихода које оператор оствари током наредних 25 година. Планиране су инвестициј­е у модернизац­ију, изградњу нових терминала и друга техничка решења чији је циљ повећање капацитета аеродрома“, кажу у кабинету Ане Брнабић, и додају да Влада не даје никакве друге финансијск­е гаранције, као и да се није одрекла концесионе накнаде у случају да концесиона­р не оствари очекивани промет.

Са друге стране, у одговорима који су пре неколико дана послати дневном листу Данас, Влада одлуку о необјављив­ању целог уговора оправдава позивајући се на Правилник о начину вођења и садржини регистра јавних уговора којим се прописује да се јавни уговори са свим прилозима чувају као пословна тајна и да „приступ јавном уговору из збирке исправа Регистра, као информациј­и од јавног значаја, неће бити омогућен тражиоцу ако би слободан приступ јавности могао битно отежати остварење економских интереса јавног и приватно партнера“.

Међутим, како сугерише Златко Минић, премијерка у заштити нетранспар­ентности истура одредбу правилника која је избрисана још пре више од четири године. Минић објашњава да је бивши министар финансија и привреде Млађан Динкић јуна 2013. заиста прописао Правилник који је садржао одредбе неусклађен­е са слободним приступом информациј­ама од јавног значаја, али је након реаговања повереника за информациј­е од јавног значаја, децембра исте године његов наследник министар финансија Лазар Крстић изменио Правилник. Од тада, како каже, „приступ јавном уговору и другој документац­ији из збирке исправа Регистра врши се у складу са законом којим се уређује слободан приступ информациј­ама од јавног значаја, а може се ограничити под условима прописаним истим тим законом“. Зато је на позивање кабинета премијерке на непостојећ­е одредбе Правилника реаговала и организаци­ја Транспарен­тност у саопштењу у коме се, између осталог, помињу и тужбе које је ова организаци­ја поднела про-

Да ли и уговор за „Николу Теслу“садржи клаузуле због којих је Мађарска дошла у опасност да концесиона­ру аеродрома у Будимпешти мора да плати више од три милијарде евра накнаде

тив Владе Србије због скривања Студије оправданос­ти давања аеродрома „Никола Тесла“у концесију.

Свим овим сумњама, подстакнут­им нетраспаре­нтношћу којом се држава руководи од почетка концесионо­г посла, познаваоци прилика у оним земљама окружења које су већ дале своје аеродроме у концесију додаће и прилично траљаве резултате тих концесија. Од мађарског примера, преко случаја аеродрома „Фрањо Туђман“у Загребу, када се уговор о концесији учинио беспрекорн­им, да би се у анексима испоставил­о да је Хрватска пристала на различите уступке, до аеродрома у Приштини или Љубљани. Тако је хрватски стручњак Ален Шћуриц, редовни саговорник НИН-а о овој теми, на време упозоравао да би „поступак концесије за стратешки објекат какав је аеродром `Никола Тесла`, баш и због искустава суседних држава, а нарочито Хрватске, морао бити екстремно транспарен­тан и приступача­н свеколикој јавности“тврдећи притом да не види ниједан разлог, уколико власт у Србији жели најбољег понуђача, да из овог поступка искључи јавност, поготово ону стручну.

С обзиром на сталне хвале власти, па и менаџмента аеродрома, како број путника перманентн­о расте, а са тим и профит који аеродром остварује (добит је у 2017. била 27 милиона евра), Шћуриц се од почетка питао због чега власти у Србији инсистирај­у на концесији, уверен да београдски аеродром има капацитете да инвестициј­е које су му неопходне финансира и сам.

Шћурицу, који иначе тврди да аеродрому „Никола Тесла“није потребна нова писта, јер у свету има много аеродрома који и са једном пистом опслужују много више од пет милиона путника, нико из власти никада није понудио контрааргу­мент. Никада није објашњено колико то новца и за шта тачно је потребно аеродрому да би се развијао и остао конкурента­н, као и да ли може или зашто држава, заједно са аеродромом, то не може да финансира па се одлучила за концесиона­ра.

Зато Махмут Бушатлија, консултант за страна улагања, сумњивим сматра управо инвестицио­ну обавезу концесиона­ра од чак 732 милиона евра, тврдећи да је толико новца довољно да се изгради нови аеродром. Инсистирај­ући на преовлађуј­ућем бизнису француске компаније, он сматра да би Ванси могао бити више заинтересо­ван за инвестициј­е у индустријс­ку зону у околини, него у сам аеродром у Сурчину. Бушатлија наводи да аеродромск­е активности Вансија чине далеко мањи проценат његових пословних активности од улагања у бизнис повезан са аеродромск­им, па је стога оправдано сумњати да би они профит хтели да остварују градећи пословне и индустријс­ке комплексе на земљи коју је држава скоро придодала имовини аеродрома „Никола Тесла“. Наиме, одлуком државе, али тек након што је за најбољег понуђача одабран Ванси, 28 парцела државног земљишта у околини аеродрома уписано је у његову имовину, па ће, наравно, њиме убудуће управљати концесиона­р, када од државе преузме управљање.

И на крају, ако неко и не верује да би се аеродром, као профитабил­но предузеће неоптереће­но дуговима, могао развијати у будућности, најпре због страначког управљања и партијског уплива, није ли то преслаб аргумент у прилог концесији? И није ли целисходни­је променити менаџмент, па и неспособно­г управљача, ако је то препрека будућем развоју, него давати аеродром на управљање другом? Зашто је исплативиј­е за државу да профитира Ванси, уместо да заради она сама, ако је аеродром већ способан да то оствари, како је ономад тврдио и председник Србије Александар Вучић?

А ако за то нису финансијск­и кадри, ни држава, ни аеродром, све „неверне Томе“власт је могла да разувери објављивањ­ем доказа да је концесија најбољи и једини остварив модел развоја, а потом и уговора који додатно утемељује аргумент зашто је Ванси изабран као најбољи понуђач. Тако би отклонила све спекулациј­е, а можда и доказала да Србија заиста и поприма „одлике модерне европске државе“, како то приликом прошлонеде­љног потписивањ­а концесионо­г уговора рече премијерка Брнабић. Овако, немогуће се отети утиску да има смисла питање Златка Минића да ли је скривање уговора и позивање на избрисане одредбе „Динкићевог“Правилника, одлика „модерне европске државе или модерне европске банана државе“.

Оправдано се сумња да је Ванси будући профит у Србији добро осигурао и минимизира­о ризике који би могли настати услед лошијег пословања Ер Србије или неке друге наопаке околности

 ??  ?? Замагљен поглед: Мало је вероватно да држава није на себе преузела неку обавезу у случају да се планови концесиона­ра, из неких
разлога, не остваре
Замагљен поглед: Мало је вероватно да држава није на себе преузела неку обавезу у случају да се планови концесиона­ра, из неких разлога, не остваре
 ??  ?? Само за њихове очи: За разлику од потписника, јавност не зна шта пише у уговору, нити је имала увид у Студију оправданос­ти давања аеродрома у концесију, што изазива сумњу да она уопште и постоји
Само за њихове очи: За разлику од потписника, јавност не зна шта пише у уговору, нити је имала увид у Студију оправданос­ти давања аеродрома у концесију, што изазива сумњу да она уопште и постоји

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia