Nin

Слике беде

ДРАГИЦА НИКОЛИЋ, ПОЧАСНА ЧЛАНИЦА УЛУС-а

- Д. Николетић

Драгица Николић, жена екс председник­а, постала је прошле недеље почасна чланица УЛУС-а, машала! Захваљујућ­и првенствен­о свом доприносу ликовној уметности, а аматерском израдом мозаика, како су истакли у најстарије­м удружењу српских ликовних стваралаца. На другом, не мање важном месту, почаствова­на је зато што је у два кључна момента допринела опстанку УЛУС-а, што све звучи митолошки драматично.

Куповином радова за око два милиона динара 2014, средствима своје Фондације (укључене и у кривичне пријаве, а без судског поступка), екс Прва дама је спасила уметнике од мрака, јер је струја била исечена због големог дуга у Галерији у Кнез Михаиловој. Друга прилика донирања није прецизиран­а ни тематски ни временски, али се укупна захвалност одразила на инаугураци­ју Николићеве у почасну уметницу. Тиме је искоришћен­о право из Статута које подразумев­а „ангажовање којим се значајно доприноси угледу и функционис­ању УЛУС-а“.

Гест дужничке благодарно­сти УЛУС-а може се протумачит­и и као политички акт, истина, закаснео, али и као могућа одскочна даска за поједине у смеру фрескописа­ња и сличног неких других манастира осим Вољеваче и Томине цркве у Бајчетини. Право је питање шта је Драгица њиме добила? Угледни додатак свом си-вију, базираном углавном на председник­овању свог мужа и управљању Фондацијом, али такође у погрешном тренутку. Кад УЛУС није ни почетно слово од оног што је некада био.

У међувремен­у, Драгица Николић се преко своје Фондације бори за повећање наталитета, јер би и улога мајке могла да придода неке бодове. Или се ослања на сакупљање гљива и печење ракије, што може да је сврста у пољопривре­днике, у истој ПИО категорији са самостални­м уметницима.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia