Nin

Иван Клајн

ЈЕЗИК Омиљени генитив

-

„Гађање падежима“обично је нешто по чему одмах препознаје­мо нешколован­ог човека или говорника дијалекта, као кад неко каже „Ја сам из Лесковац“или „Немаш ти с мог Мићу више ништа да причаш“. Постоје ипак и падешке грешке које нису тако приметне, које промакну и образовани­м људима, кад при састављању нешто дужих реченица употребе придев који се односи на именицу из ранијег текста, а забораве у ком је падежу та именица била. Притом се јавља нека посебна склоност према генитиву, као у следећим примерима које сам забележио на радију и телевизији.

„Овим се животиња брани од предатора, којих има напретек у густом растињу пуног змија, пацова и других опасних животиња“(научна емисија на Трећем програму Радио Београда).

„Холанђани су у својим баштама, заштићених од ветрова, успели да створе примерке лала који... (итд.: титл у документар­ном филму на Другом програму РТС-а).

„Саша Јанковић први пут одговара на превирања у Покрету слободних грађана, насталих под утицајем... (итд.: дневник Телевизије N1).

Овде је јасно да је требало рећи „у густом растињу пуном...“, али се придев, уместо да се сложи са именицом на коју се односи, повео за генитивима који следе. Слично је склизнуо и придев заштићен, угледајући се на генитив ветрова, уместо да буде у локативу (заштићеним) као и баштама. У трећој реченици, требало је рећи настала (превирања), али се партицип угледао на генитив који претходи, па је испало да су под нечијим утицајем настали – грађани.

Ево и једне скорашње вести са радија Слободна Европа: „Додајмо да се Вес Мичел осврнуо и на актуелно питање у својој држави – смени државног секретара Рекса Тилерсона.“„Смени“као „држави“, а требало је рећи смену, у акузативу, јер то је оно актуелно питање на које се амерички посетилац осврнуо.

Понекад грешка у падежу настаје из чисте непажње, односно испуштања речи, као у овој вести са Радио Београда: „На конкурсу могу учествоват­и домаће и стране компаније које се баве хемикалија­ма и приходом од најмање десет милиона евра“. Да је после речи „хемикалија­ма“везник и замењен запетом и предлогом са, постало би јасно да се компаније не баве приходом, него хемикалија­ма, а од њих имају приход.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia