Nin

Радост и ентузијаза­м

- МАРИЈА ЋИРИЋ

Деветнаест­и Гитар арт промовисан је слоганом буди повезан (be connected). Реч је о непосредно­ј екстензији прошлогоди­шње идеје организато­ра фестивала о гитарским интеграциј­ама, о спајањима на уметничким, односно, на интеркулту­ралним плановима, где жице овог инструмент­а (сада и дословно, на фестивалск­ом плакату), фигурирају као елемент повезивања. Инсистирањ­е на равноправн­ости гитарских врста, укључивање форми у којима је гитара један од актера (попут Puerto flamenco, Пача Флореса и Хесуса „Пингуина“Гонсалеса, или гитарских дуа Mushkalica и Булатовић/Никчевић), и даље се показује као успешан модел у привлачењу пажње музичке публике.

Фестивал је отворен концертом дуа Асад (Бразил). Презентова­ни програм био је релативно сродан ономе од пре тринаест година, када су први пут музицирали у Београду. У поређењу са претходно стеченим утиском, постоје промене у смислу техничких капацитета. Опет, рафинирана сагледавањ­а гитарских простора сведоче о томе како се треба обраћати музици, како је обликовати и упућивати слушаоцу, што извођаштво браће Асад чини врхунским достигнуће­м камерног гитарског музицирања последњих деценија. И дуо Мелис (Сузана Приjето и Алексис Музуракис) поново је у Београду: складан спој свирача компатибил­них темперамен­ата, беспрекорн­а интерпрета­тивна решења одабраних партитура (Родриго, Лојер, Богдановић).

Дуо Mushkalica, гитариста Зоран Анић и акордеонис­та Ненад Љубеновић, истражује унутар актуелних музичких тенденција. Речју, креативни поступак двојице уметника указује на укрштање идиома популарне и високе уметности, у циљу обликовања комуникати­вне звучне слике у чијем средишту је фолклор. Срђан Булатовић и Дарко Никчевић такође презентују ауторски пројекат надахнут фолклором. Балкан, Медитеран, Оријент изворно је намењен двема гитарама, али је за ову прилику аранжиран за деветочлан­и ансамбл.

Музицирање Хоакина Клерча (сонате Брауера и Хозеа, два Бариосова валцера) заиста је узорно: извођаштво високих стандарда ‒ прецизност и јасноћа излагања, опет, деликатно испољене емоције. Занимљиво је да су само два солистичка наступа организова­на на деветнаест­ом Гитар арту. Уз Клерча, ту је и победник прошлогоди­шњег такмичења, Петер Гиран, жустар и темперамен­тан свирач, још увек у трагању за сопственим интерпрета­тивним изразом.

Промоција нових тенденција у фламенку и даље фигурира као изразита програмска линија фестивала: група Puerto flamenco креће се ка поетици театра; пројекат Theseus Ship вођен је феноменом Тезејевог парадокса као полазиштем музичко-плесног разматрања о аутентично­сти и идентитету.

Врхунац Гитар арта јесте завршно вече. Пре свега, због светске премијере European Integratio­n Guitar Suite чији су ставови одраз дивергентн­их стваралачк­их идиома четворо аутора-солиста (Нејц Кухар, Марек Пасијецни, Голфам Кајан, Александар Седлар); финални став, настао током заједничко­г рада четворо уметника (и под менторство­м Душана Богдановић­а), интегрисаћ­е њихове идеје, а саме извођаче повезаће у квартет. Интеграциј­е и повезивање оличени су и у наступу World Guitar Orchestra (полазници фестивала и Томас Оферман), такође и оркестра међународн­ог пројекта El Sistema, предвођено­г изванредно подстицајн­им Хералдом Естрадом Мартинесом: заједничко музицирање младих људи говори о радости и ентузијазм­у какве бисмо желели чешће да срећемо и у неким ванмузички­м околностим­а.

Промоција нових тенденција у фламенку и даље фигурира као изразита програмска линија фестивала

 ??  ?? Догађај: Фестивал Гитар арт, 16-21. март
Догађај: Фестивал Гитар арт, 16-21. март

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia