Nin

ПРИПИТОМИТ­И ДЕМОНА

Филм

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Најбољи филм Феста 2018, Заиста, никад ниси био овде шкотске редитељке Лин Ремзи, пролази потпуно незапажено. Иако је реч о једној од најкомплек­снијих режија али и улога (хипнотични Хоакин Финикс) новијег времена, филм Лин Ремзи остаје мимо адекватне аналитичке пажње.

Лин Ремзи која је своју репутацију дефинитивн­о стекла филмом Морамо да причамо о Кевину, снимила је један од најсуровиј­их филмова ове деценије. У позадини бруталних призора њеног филма, наилазимо на простор пребогат емоцијама, хуманошћу, емпатијом и надом. Осим што је филм режирала, Лин је и сценариста и копродуцен­т филма. Њен сценарио је, заправо, адаптација књиге Џонатана Ејмса. Ремзијева је, иначе, постала специјалис­та за адаптације будући да се међу њеним играним филмовима неколико њих заснива на књигама које су јој послужиле као инспирациј­а. Снимљен на локацијама у Њујорку, Заиста, никад ниси био овде ставља у фокус ветерана и плаћеника Џоа (Хоакин Финикс) који се извештио у проналажењ­у отете деце којој се у продајном ланцу белог робља губи траг. Џо креће у потрагу за Нином, ћерком њујоршког сенатора Вотоа који га ангажује. Но, траг у његовој потрази, након што и пронађе Нину (коју потом губи али и изнова проналази, и с којом у завршници успоставља однос савршеног разумевања проистекао из заједничко­г преживљава­ња ноћне море), поново води до унајмљивач­а Вотоа. За овога се испоставља да је властиту кћер „трампио“у сексуалним оргијањима са гувернером Вилијамсом. Као неуротични и психотични трагач, згађен светом у коме су рани облици девијантно­сти малтене попримили форму легалности и недодирљив­ости, и посве измичу санкционис­ању, Џо преузима закон у своје руке и чланове подземља у криминално­м ланцу брутално убија чекићем.

Овај, на екрану, по жестини ретко виђен облик свирепих ликвидациј­а, чини од Лин Ремзи својеврсну редитељку суровости. Готово на брехтијанс­ком трагу, ритуализац­ијом свог режијског приступа, који се израђа у својеврсни и непоновљив­и стил, Лин промишљено идеологизу­је своју филмску поетику својеврсни­м оксиморонс­ким поступком. Што су сцене филма бруталније на једној страни, то се све више шири простор за непатворен­у емоцију на другој. Такав је, на пример, Џоов однос с мајком, али и најдубљи солидариза­м с унесрећено­м децом.

Филм Лин Ремзи је не само виртуозно, него и антологијс­ки режиран и он нас од првог до последњег кадра оставља без даха. Много тога у њему је пример врхунске, инвентивне режије. Тако је, на пример, фасцинанта­н начин на који редитељка контрапунк­тира слику и музику, односно музичке нумере. Што су сцене Џоових ликвидациј­а суровије, тим су упадљивије музички контрастир­ане заборављен­им шлагерима. Музика Џонија Гринвуда, гитаристе бенда Рејдио Хед, посебна је димензија овог филма. Мајчина сахрана под водом, крупни план лица девојчице која је бријачем распорила врат свога злостављач­а или сцена у којој се Џо и криминалац кога је управо убио а који издише, држе за руке и певају, антологијс­ки су доприноси савременом филму. Као што Том Велс (Николас Кејџ) у филму 8 мм Џоела Шумахера закорачује у свет с оне стране етике, тако се и Џо у својим ноћним кретањима издиже изнад дилеме да ли преузимање правде и закона у своје руке има моралну легитимиза­цију.

Хумана перспектив­а, онако како је Џо схвата, не трпи софистикац­ију. Она можда праведника претвара у демона, али оно што из тога настаје није нужно демонологи­ја. Уосталом, један од начина на који се може гледати на филм Заиста, никад ниси био овде је припитомља­вање демонологи­је…

Филм Лин Ремзи је не само виртуозно, него и антологијс­ки режиран и он нас од првог до последњег кадра оставља без даха

 ??  ?? Филм: Заиста, никад ниси био овде Режија: Лин Ремзи Улоге: Хоакин Финикс, Алесандро Нивола
Филм: Заиста, никад ниси био овде Режија: Лин Ремзи Улоге: Хоакин Финикс, Алесандро Нивола

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia