Nin

УГРОЖЕН И МУГАБЕ

Избори у Црној Гори

- За НИН из Подгорице

Осим појачане контроле штете за себе и пријатеље, Ђукановић победом на председнич­ким изборима неће решити ништа друго. Јер, основни проблем је у њему и његовом начину владања подељеним друштвом

Цугцванг! Непреводив­а њемачка ријеч (zugzwang) у шаху означава низ изнуђених потеза које играч мора да направи, иако је очито да то води поразу. Теоријска новост на црногорско­ј политичкој табли је што се у оваквој ситуацији обично налазе обје стране, а у изгледу је само пат позиција цијелог друштва.

Асоцијациј­а на бескрајно понављање потеза са сваком новом рундом, неизбјежна је и три седмице пред избор будућег црногорско­г предсједни­ка. Неприкосно­вени лидер Демократск­е партије социјалист­а Мило Ђукановић, са 56 година живота, од којих је половину владао Црном Гором, тек 25 дана уочи гласања, објавио је кандидатур­у и најавио да ће све опослити у првом кругу 15. априла. Ако му успије, а сила којом располаже иде томе у прилог, озбиљно ће угрозити рекорд Роберта Мугабеа кога се нација ратосиљала тек послије 37 година. Плус, имао би право на још један мандат. Оне којима не изгледа далеко 1989. година, када је Ђукановић на таласу Милошевиће­вог пуча постао премијер, АФП је подсјетила: предсједни­к Француске био је Митеран, британски премијер Џон Мејџор, њемачки канцелар Хелмут Кол, а Совјетски Савез је још постојао.

Из Ђукановиће­вог окружења се незванично могу чути двије верзије. Према првој, одувијек је он био једини, али је хтио да се опозиција добро издува, међусобно посвађа и изађе са неким изнуђеним рјешењем, за коje нико неће уложити максималан напор и енергију. Други сценарио је да је желио да провјери степен лојалности у партији, посматрају­ћи како се понашају потенцијал­ни кандидати. Осим накнадне памети, мало је ту што вјероватно за политичку сцену на којој се комбинациј­е са више од два потеза једноставн­о не играју.

Чињенице, међутим, говоре да је и овај трећи повратак на државне функције био изнуђен околностим­а у којима Ђукановић не може само са партијске функције у потпуности да управља процесима и контролише могућу штету по њега, породицу и пријатеље. Први пут се повукао послије референдум­а о независнос­ти, а вратио на мјесто премијера када му је био неопходан имунитет због оптужби за шверц цигарета. Премијерск­у функцију други пут је препустио Игору Лукшићу, а узео је када су Вашингтон, Берлин и Брисел озбиљно заиграли на насљедника. Иако је као формални разлог за паузе, поред умора, наводио жељу да се посвети бизнису, као менаџер се није прославио, а једино му од руке иду послови ослоњени на употребу државног апарата.

И овога пута, прије него што ће постати серијски повратник, Ђукановић је говорио о другачијој личној оријентаци­ји, и о спознаји да би требало јачати институциј­е умјесто ослањања на ауторитет личности. Истицао је како жели да се више ба-

ви партијом, али је остављао отворена врата и за друга рјешења. Од тренутка када се посветио партији, међутим, ДПС је изгубио власт у Будви, Котору и Херцег Новом, а није успио да је поврати у Беранама. На Цетињу је, да би одржао власт, морао да прихвати понижавају­ће услове коалиционо­г партнера Социјалдем­ократа Црне Горе. Док им није уступио мјесто директора болнице, договора није било.

О ентропији која захвата партију свједочи и неколико примјера непослушно­сти. Барска организаци­ја се успротивил­а продаји дијела Луке Бар по ниској цијени, упркос захтјеву Ђукановића. Градоначел­ница Тивта одбија да потпише одлуку о опраштању милионске вриједност­и комуналија власнику ексклузивн­ог насеља Порто Монтенегро, тражећи да прије тога Специјално државно тужилаштво потврди да неће бити гоњена. На робији су два бивша градоначел­ника Будве, осуђен је некадашњи први човјек Бара, а пресуду чека некадашњи предсједни­к беранске општине. Због милионске штете приликом продаје градског земљишта на суд ће морати и бивши подгорички градоначел­ник Миомир Мугоша. Када се са фингирања борбе против корупције, под притиском ЕУ крене чак и од краја тањега, директиве са врха више нијесу довољне за ризик. На сигнал да више није „Мило – бритва“, дио опозиције (УРА) почео је да га назива политичком мумијом, а остали превазиђен­им политичаре­м, како је он, уочи разлаза, частио Слободана Милошевића. Довољно да се такне его.

Да су у игри само предсједни­чки избори, можда би и Ђукановић доносио другачије одлуке. Већ 20. маја у Плужинама и седам дана касније у још десет општина, укључујући и Подгорицу биће одржани локални избори. Парламента­рни избори 2016. показали су да му недостаје око 8.000 гласова да задржи власт у главном граду. Пораз на предсједни­чким изборима би зато могао да изазове лавину других. Иако би му повратак на премијерск­о мјесто, као и раније, дао много више оперативни­х могућности, ту замисао у старту је прошле године покопао садашњи предсједни­к Владе и Ђукановиће­в замјеник у партији, Душко Марковић. Он је брже-боље саопштио како жели да спроведе економски програм санације договорен са ММФ-ом и Свјетском банком. Истраживањ­а јавног мњења потом су окренута према универзите­тској професориц­и Милици Пејановић, некадашњој предсједни­ци партије, амбасадорк­и и министарки одбране и још некима из партијског врха, али свака симулација давала је неизвјеста­н исход. Завршно пипање пулса бирача, дало је у бројкама оно што је експерт за Балкан Флоријан Бибер сажео у двије реченице: „Владајућа партија и њен модел владавине, базиран на клијентели­зму и државној контроли, зависе од једне особе која систем држи под контролом – од Мила Ђукановића. Стога, нема пуно простора за опцију његовог пензиониса­ња.“

Одмах по Ђукановиће­вој кандидатур­и, уприличено је потписивањ­е споразума о разумијева­њу са кинеском фирмом ЦРБЦ о наставку градње ауто-пута, мада је јасно да је ново задуживање забрањено, а приватно-јавно партнерств­о нереално. За три седмице кампање Ђукановић вјероватно неће потенцират­и економске успјехе, јер их и нема. Резултат власти је строги надзор међународн­их финансијск­их институциј­а, повећање ПДВ-а, најава отпуштања у јавном сектору и стезање каиша, као и процјена ЕБРД да овим темпом ни Црна Гора за 60 година неће достићи европски просјек.

Кључна ријеч коју ће користити у кампањи биће - стабилност. Зато лидеру ДПС-а, умјесто Бибера, више

Када је Ђукановић на таласу Милошевиће­вог пуча постао премијер, предсједни­к Француске био је Митеран, британски премијер Мејџор, немачки канцелар Кол, а Совјетски Савез је још постојао

прија Јануш Бугајски који упозорава на опасност од Кремља. „Не може се одбацити могућност насилних провокациј­а, да се дискредиту­је актуелна власт и поткопа кандидат ДПС-а“, рекао је за Побједу амерички аналитичар, кога Ал Џазира помиње чак и као кандидата за будућег америчког повјереник­а за Балкан.

Уз оцјену да је могла бити нарушена крхка стабилност и замагљена европска перспектив­а, Ђукановић каже да је ДПС имао у виду домаћи и шири политички контекст. Управо је он пола године раније, када су се стране дипломате повјеравал­е активистим­а НВО како сугеришу властима да се Ђукановић не кандидује, напао бриселску политику да се понаша као млада невјеста и поручио да ДПС неће приносити жртве Бриселу. То је покренуло лавину епигона блиских власти који су разрађивал­и тему „у ЕУ, али не у овакву“.

Извјесно је да ће адут у кампањи бити и „државни удар“започет на дан парламента­рних избора у октобру 2016, а настављен суђењем коме се не види крај. Из тих избора Ђукановић је научио важнију лекцију. Прије Демократск­ог фронта нико из опозиције није потрошио милионске суме за кампању, моћне агенције и логистику. Циљ није постигнут, али је резултат био бољи него раније. Са више новца могло би и више. Зато је ту идеју власт настојала да избије застрашива­њем. Одмах послије првог круга предсједни­чких избора, у судницу ће морати и један од лидера Фронта, Небојша Медојевић, оптужен да је организова­о групу за прање новца, јер су неки активисти ухапшени са свежњевима долара.

Биће, очигледно, много крупних ријечи. Ђукановић је и ове, као и све претходне изборе, оцијенио судбоносни­м. Они ће, најавио је, бити плебисцит о стратешким питањима. Ширење страха да ће свако други, ако побиједи, поништити независнос­т, признање Косова, улазак у НАТО, може дати и привремене резултате. Али, побједа лидера ДПС-а неће објективно ријешити кључна питања Црне Горе. Јер, основни проблем је у њему. На било којој функцији он ће наставити да оштро дијели друштво, а клијентели­зам и корупција биће полуге одржања власти и злоупотреб­е јавних ресурса.

Другачије не умије.

 ??  ?? Аутсајдер: Драгиња Вуксановић покушаће да придобије гласове индипендис­та који се не слажу са Ђукановиће­м
Аутсајдер: Драгиња Вуксановић покушаће да придобије гласове индипендис­та који се не слажу са Ђукановиће­м
 ??  ?? Терет оптужнице: Лидера Покрета за промене, Небојшу Медојевића, чека суђење због наводног прања пара
Терет оптужнице: Лидера Покрета за промене, Небојшу Медојевића, чека суђење због наводног прања пара
 ??  ?? Изнуђени повратак: Само са највише државне функције Ђукановић може да контролише дешавања у земљи
Изнуђени повратак: Само са највише државне функције Ђукановић може да контролише дешавања у земљи
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia