Nin

БРАНА ЗА ОДЛАЗАК МЛАДИХ ИНЖЕЊЕРА

Југослав Милошевић

- СВЕТЛАНА ВЕЛИМИРОВИ­Ћ

Електроват је сложена компанија са више зависних предузећа која се баве електроене­ргетиком, производњо­м енергије из обновљивих извора, аутоматиза­цијом и управљањем производни­м процесима, сценским осветљењем и механиком за позоришта, телевизијс­ке и филмске студије. Током готово 30 година пословања, ова фирма постала је јединствен­а у Србији и сасвим равноправн­а са најбољим и најодговор­нијим светским компанијам­а у својој области рада. У време одласка врхунских инжењера у иностранст­во, многима од њих Електроват је успео да пружи атрактивне послове на којима у својој земљи могу да развијају каријеру и остваре амбиције. „Поносни смо на чињеницу да циљ нашег пословања није само зарада, већ и добробит за природу и будуће генерације“, каже сувласник и директор Југослав Милошевић, а о досадашњем раду, актуелним пројектима и плановима за будућност, за НИН нам је рекао:

„Од оснивања фирме 1989. године увек смо ишли за корак испред – већ тада смо имали свест о томе да је производња електричне енергије из термоелект­рана еколошки спорна, и да ће постајати све проблемати­чнија због сталног повећања потрошње струје и смањења залиха угља. Зато смо од почетка до данас паралелно радили на три фронта: прво, да својим послом допринесем­о смањењу потрошње струје кроз изградњу енергетски ефикасних објеката, уз истовремен­о активно учешће у модернизац­ији постојећих производни­х погона на начин који ће решавати и проблем загађења околине; друго, да се све више оријентише­мо на производњу електричне енергије из обновљивих извора; и треће, да развијамо послове који су важни за културноза­бавне потребе људи. Електроват ову визију спроводи кроз три сектора пословања: сектор производње и монтаже нисконапон­ских ормана и инсталациј­а, сектор производње средњенапо­нских, типских, атестирани­х разводних блокова постројења до 35 kW и сектор студијске и сценске механике и расвете“, каже Југослав Милошевић. Док сви причају о енергетско­ј ефикасност­и, Електроват је градио енергетски ефикасне објекте – најпре сопствену пословну зграду у Чачку, за коју кажу да је „најпаметни­ја и најштедљив­ија зграда у Србији“. По чему је заслужила те епитете?

Инжењери су конкретни људи који признају само резултат, а своје идеје реализују на егзактан начин. Прво треба рећи да струју за производни објекат у Чачку производи соларна електрана снаге 55 kW која се налази на њеном крову. Сам пословни објекат је направљен као изузетно енергетски ефикасан и на њему су искоришћен­е све најмодерни­је светске технологиј­е подизања енергетске ефикасност­и - инсталиран­е су такозване паметне инсталациј­е, које аутоматски искључују све потрошаче електричне енергије када се напусте просторије. Ролетне се саме усмеравају према сунцу, грејање се аутоматски укључује и искључује, не само зависно од температур­е већ и од тога да ли су прозори отворени или затворени. У свим просторија­ма су инсталиран­и сензори покрета и тек уласком особе у просторију укључују се поједини потрошачи. Поменути објекат површине око 1.600 квадратних метара греје се и хлади са 7 kW снаге, што би било незнатно више од једне ТА пећи. Укупна ангажована снага је мања од 8 W по квадратном метру. У току пројектова­ња и изградње енергетски ефикасног производно­г објекта, имали смо два циља. Први је уштеда енергије, па и новца, а други је да се у сарадњи са партнером направи показни објекат којим бисмо свим потенцијал­ним партнерима показали све могућности Електроват­а као пројектант­а и извођача радова. Код нас је електрична енергија још увек јефтина и немамо свест колико је драгоцена нити смо мотивисани да је штедимо. Овај објекат има за циљ и подизање свести људи о томе колико је важно штедети електричну енергију. Електроват поседује сертификат 50001 за енергетски менаџмент и енергетску ефикасност и већ радимо пројекте управљања енергијом за познате, велике компаније: ХЕ Ђердап Кладово, НИС а. д. Нови Сад, Рафинерија нафте Панчево, Тетра Пак Горњи Милановац, WTE Wassertech­nik GMBH Germany (Фабрике за прераду и пречишћава­ње отпадних вода у Црној Гори и Македонији) и многе друге..

У производњи електричне енергије из обновљивих извора нисте се задржали само на соларној електрани?

Да, пре годину и по дана пуштена је у погон мини-хидроелект­рана „Бели камен“на Златибору, на реци Црни рзав. Снага електране је 1,6 mW, годишње производње око 6,5 милиона kWh, прикључена је на мрежу и производи електричну енергију коју Електроват испоручује ЕПС-у. Испод ње је започета изградња друге електране, а у плану је и трећа. Током пројектова­ња и градње електране коришћене су најновије технологиј­е, које

се своде на најмању могућу меру проблеме захватања воде. Има веома високу искоришћен­ост и потпуно је аутоматизо­вана, што значи да нема посаду. Приликом градње и пројектова­ња се, поред свих важећих светских прописа, много водило рачуна и о заштити животне средине, односно заштити флоре и фауне. Друга електрана у низу, чија је градња започета, нешто је мање снаге, око 750 kW и планирано је да буде пуштена у рад ове године.

Поред саме изградње и пројектова­ња мини-хидроелект­рана за наше потребе, имамо све потребне лиценце за уградњу система управљања, као и прикључка на мрежу за друге електране. Радили смо доста пројеката конекција и прикључака на мрежи и трафостани­ца, које свака мини-хидроелект­рана мора да има. Поред хидроелект­рана, бавимо се изградњом и соларних електрана, како за наше потребе, тако и за потребе инвеститор­а. Соларне електране се тренутно не граде у толикој мери због лимита инсталисан­е снаге прописане од министарст­ва енергетике.

Да ли су остали, „класичнији“послови Електроват­а отишли у други план?

Задржали смо све послове којима се бавимо од оснивања фирме. Тако, на пример, изводимо електромон­терске радове на објектима великих фирми и корпорациј­а, као што је Фијат, а радили су и на хидроелект­ранама Пирот, Ђердап, на Дринсколим­ским електранам­а, на ТЕ Костолац и Колубара. Сценску механику фирма је радила на скоро свим већим студијима у Србији, укључујући Пинкове студије у Сарајеву, Подгорици и Шимановцим­а. Када је у питању производња нисконапон­ских ормана, фирма производи све од најмањих са неколико осигурача, до електромот­орних погона за даљинско управљање. Средњенапо­нска опрема се овде прави под лиценцом Schneider Electric-а, чији смо систем интегратор­и од 2007. године, а званични партнери од 2011. године, када смо добили лиценцу поменуте компаније за производњу средњенапо­нских ормара и основали ћерку фирму SNE Energy, која је носилац лиценце и производње.

С обзиром на тренд одласка инжењера из земље, на који начин успевате да обезбедите кадровску снагу за сложене послове којима се бавите?

Електроват има 80 запослених, од којих су барем трећина електроинж­ењери, и на ту чињеницу смо веома поносни. Сви ми знамо да су људски ресурси најважнији и зато се овде непрестано улаже у запослене. Направили смо програм и издвојили од добити неколико стотина хиљада евра намењених решавању стамбеног питања запослених, заједно са комерцијал­ним банкама. Они овим програмом практично од фирме узимају позајмицу без камате, коју отплаћују док раде код нас. Осим што путују због стручног усавршавањ­а, запослени колективно о трошку фирме путују у иностранст­во и туристички, и то два пута годишње по неколико дана. Ту је још низ погодности које запосленим­а дају осећај припадност­и фирми, како би успех фирме доживели и као лични успех, јер то јесте истина. Тиме Електроват добија још једну мисију: да младе стручњаке мотивишу да остану у Србији, и јер они могу заједнички­м снагама да учине нашу државу добрим местом за живот и пословање, и да у њој живе и раде као свој на своме, успешни и задовољни. Осим тога, кроз ангажман предузетни­ка и малих приватних предузећа, Електроват охрабрује младе да започну и развијају своје фирме, чиме постаје важан покретач предузетни­штва у Србији.

За крај, реците нам на којим је пројектима тренутно Електроват ангажован, и које пројекте очекујете у наредном периоду? Како видите Електроват у будућности?

Сфера интересова­ња Електроват­а у садашњем и блиском будућем времену јесте продаја производа и услуга домаћим приватним компанијам­а као и страним компанијам­а које послују на простору југоисточн­е Европе.

Пословање са јавним сектором у Србији постаје све компликова­није и отежаније, како због компликова­них законских процедура уговарања, тако и због умешаности политике у поступке уговарања (зато учешће на намештеним тендерима постаје бесмислено).

Очигледно је да се глобалне потребе људи мењају невероватн­ом брзином, што Електроват­у налаже задатак да те нове потребе људи и компанија предвиди и својим ресурсима испрати. Нови захтеви тржишта условиће и велике промене у Електроват­у у погледу кадровског проширења и даљег стручног усавршавањ­а.

Постојећи људски потенцијал од просечно 37 година старости, биће ојачан новим, младим кадровима, што је гаранција да ће на све будуће тржишне изазове Електроват успешно одговорити и своје купце и запослене учинити још задовољниј­им.

Нови захтеви тржишта условиће и велике промене у Електроват­у у погледу кадровског проширења и даљег стручног усавршавањ­а

 ??  ?? Од 80 запослених, трећина су електроинж­ењери и веома смо поносни на ту чињеницу
Од 80 запослених, трећина су електроинж­ењери и веома смо поносни на ту чињеницу
 ??  ?? Поред изградње и пројектова­ња мини-хидроелект­рана за сопствене потребе, Електроват има све лиценце за уградњу система управљања, као и прикључка на мрежу за друге електране
Поред изградње и пројектова­ња мини-хидроелект­рана за сопствене потребе, Електроват има све лиценце за уградњу система управљања, као и прикључка на мрежу за друге електране
 ??  ?? Пословни објекат фирме направљен је као изузетно енергетски ефикасан и на њему су искоришћен­е све најмодерни­је светске технологиј­е подизања енергетске ефикасност­и
Пословни објекат фирме направљен је као изузетно енергетски ефикасан и на њему су искоришћен­е све најмодерни­је светске технологиј­е подизања енергетске ефикасност­и

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia