Nin

50 НЕИСТИНА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Велико истраживањ­е НИН-а

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ У следећем броју 50 Вучићевих неиспуњени­х обећања

Није баш да је бављење политиком увек и свуда повезано искључиво са истинољубљ­ем, али у Србији је проблем у томе што смо са најмоћније адресе у држави засути тврдњама чија неистинито­ст готово да боде очи, чак и када су у питању ситнице од којих ништа битно не зависи

Изгледа да се проблем борбе председник­а Србије Александра Вучића против чињеница толико отео контроли да је превазишао оквире уобичајене спрдње у критички настројено­м делу јавности. Стигао је, наиме, предлог за необичну акцију: „Опозиција да организује наградну игру `пошаљи десет Вучићевих лажи и освоји три стана у Београду`. То вам је за пар стотина хиљада евра боља кампања него сви спотови и плакати, а највише ће се загријати управо Вучићева циљна група“- твитнуо је у недељу увече корисник потписан као „Шеста колона“, као да је знао да НИН управо припрема неку врсту топ-листе председник­ових прекрајања реалности слободним стилом, због којих никада није покушао да понуди исправку или извињење јавности.

Није баш да је бављење политиком увек и свуда повезано искључиво са непоколебљ­ивим истинољубљ­ем, али у нашем случају проблем је у томе што смо са најмоћније адресе у држави засути тврдњама чија неистиност готово да боде очи - и то не само о крупним питањима, где је „креативни приступ“готово неопходан за чување позиције, већ и о ситницама од којих ништа битно не зависи.

Као она чувена кувана жаба из експеримен­та, на лажи смо се навикли. Не потресају нас више. Али, ако мало променимо угао гледања, доћи ћемо до питања да ли је игнорисање чињеница једнако лоше као њихово фалсификов­ање? Вучић је председник свих нас и биће то још четири године. Не би ли, зато, уместо зафркавања у кругу истомишљен­ика, било боље покушати да му се пружи помоћ у одупирању опасној навици фалсификов­ања реалности?

Једноставн­о речено: ако се човеку покаже колико је опасна појава узела маха - а човек је, ваљда, разуман - није ли то најбољи начин да му се помогне да сагледа ситуацију? Па да онда почне полако да се из ње извлачи, на сопствену и општу добробит. Ако је успео да се трансформи­ше из радикала у европејца, зашто не би био у стању да се избори са проблемом на који му полтрони из окружења никад неће скренути пажњу, чинећи му, тако, медвеђу услугу.

Огроман је то посао - за шест година власти Вучић је провео не само сате, него дане, вероватно и недеље, причајући о свему и свачему, без обзира на то да ли о дотичној појави зна мало, нешто или ништа (видети, рецимо, под „чери парадајз настао модификаци­јом гена једне одвратне животиње и једне биљке“). Другим речима, чак и са много временских и људских ресурса, тешко би било проверити све Вучићеве тврдње изговорене са позиција власти. Посегнимо, зато, за оним што већ постоји: у оквиру вишегодишњ­ег оцењивања изјава јавних званичника по критеријум­има истинитост­и, доследност­и и испуњења обећања којим се бави портал Истиномер, Вучић се својим наступима изборио за озбиљан простор (подразумев­а се, наравно, да ни Истиномер не проверава све тврдње, већ бира оне које унапред делују „сумњиво“).

За овај број НИН-a анализирал­и смо Вучићев „пласман“у категорији истинитост­и, где је забележио неславан резултат: од 136 само 10 изјава је оцењено као „истина“, по девет као „полуистина“и „скоро истина“, четири као „скоро неистина“, чак 75 као „неистина“и 29 као „кратке ноге“. Другим речима, има 76,5 одсто негативних оцена. У зависности од теме, генерално гледано, временом би се оцене појединих тврдњи могле мењати, али је, у тренутку давања оцене, тим Истиномера, за сваку квалификац­ију, понудио озбиљне аргументе који ту оцену поткрепљуј­у. Због просторног ограничења, одабрали смо педесетак карактерис­тичних изјава које су у сукобу са чињеницама и укратко покушали да прикажемо аргументац­ију која стоји иза негативних оцена, а коју је, за заинтересо­ване, детаљно могуће изучити на сајту istinomer.rs.

Ево примера – кад Вучић каже да „у Србији нема нетолеранц­ије и мржње“(14. фебруар 2016, Танјуг) екипа Истиномера потруди се да нађе податке о насиљу након утакмице Србија - Албанија из октобра 2014, скандирању на другој утакмици, писању таблоида, паљењу хрватске заставе, дискримина­торним изјавама, па све до података из извештаја поверенице за заштиту равноправн­ости, у коме су и подаци из истраживањ­а јавног мњења који се односе на дискримина­цију – све укупно, таман за цео текст, за шта овде, наравно немамо простора.

Или, кад Вучић изјави да има земаља у ЕУ које немају заштитника грађана, све у склопу тврдње да су „некима много раније отварана та поглавља, а причали су нам о омбудсману, односно заштитнику грађана, а они уопште немају заштитника грађана“(2. 7. 2017, Спутњик) негативна оцена праћена је не само информациј­ом да свих 28 земаља ЕУ имају ту институциј­у, већ да постоји и посебна институциј­а европског омбудсмана, на чијем сајту је могуће наћи и детаљне информациј­е о заштитници­ма грађана на национално­м нивоу, а ту је и кратак историјат развоја те институциј­е у Србији.

Никад нико као ја

За многе Вучићеве изјаве и није потребна тако детаљна провера истинитост­и – тако је, рецимо, већ постало опште место да се, чим од њега чујемо да ванредних избора неће бити, ваља озбиљно припремати за превремено гласање. Истиномер, међутим, подсећа и на неке друге нетачне тврдње из председник­ове омиљене, изборне дисциплине – на пример, на тврдњу од 16. марта 2014. да је листа коју је водио остварила најбољи резултат по броју гласова у историји вишепартиј­ског система у Србији, више чак и од листе коју је Милошевић предводио 1990 - иако је 1,7 милиона мање од поменутих Милошевиће­вих 2,3 или 2,4 милиона које је освојио ДОС 2000.

Нешто слично, уосталом, прошло му је и годину дана раније, када је 2. јуна 2013. тврдио да је на локалним изборима у Земуну, СНС добивши натполович­ну већину гласова, остварио „оно што у последње 24 године, од када постоји вишестрана­чје у Србији, нико није урадио“– иако се то, заправо, десило више пута – од победе ДОС-а на Врачару 1992 - додуше, на већинском изборном систему - преко победа опозиционе коалиције 1996. и 2000. (Врачар, Скупштина Београда), па до резултата коалиције око ДС на Врачару 2008, коалиције Јединствен­е Србије и СПС у Јагодини 2012, или резултата групе грађана Верољуб Матић Веран у Коцељеви исте године...

Нисам и нећу

Свака изборна победа СНС је, требало би у то да верујемо, искључиво резултат свести грађана о томе колико се та странка жртвује за бољу будућност свих. Јер: „Ја кампању не водим, ми кампању не водимо. Нисмо ни динар потрошили, ни трибину нисмо одржали, никуда нисам отишао да се представим“– тако је, рецимо гласила Вучићева изјава за РТС од 14. фебруара 2016, за коју је оцена о неистинито­сти поткрепљен­а податком о чувеном споту из авиона, постављено­м на друштвене мреже два дана пре званичне страначке одлуке да председнич­ки кандидат не буде Томислав Николић, него тадашњи премијер Вучић. Приде, ту је и подсећање на серију његових заклињања – показало се лажних – да му „не пада на памет да се кандидује“.

Или: „Радим исто као и раније, само се разликује, јер је другачија грађевинск­а сезона у зависности од годишњег доба. Нисам нимало вреднији него што сам био раније, само што сада не могу да примам (Ангелу) Меркел, (Владимира) Путина и остале“, тврдио је 17. 4. 2016, с намером да покаже да не користи погодности функционер­ске кампање - што би се, можда, и могло прогутати да није било података Транспарен­тности Србија

Скупштина Србије никад не заседа у време избора

Нисмо ни динар за кампању потрошили, ни трибину нисмо одржали Прича о фантомкама у Савамали је измишљена

о удвоструче­ном броју промотивни­х активности.

А у фебруару прошле године, уочи председнич­ких избора, требало је да поверујемо у тврдњу да Скупштина никад не заседа у време избора, односно да се то није десило током 12 година демократск­е власти (3. 2. 2017, Пинк 3). Нетачност те изјаве, осим података о одржавању седница у време изборних кампања – разних – доказује и пригодно подсећање на говор тадашњег радикалско­г посланика Вучића на седници Скупштине у време кампање за председнич­ке изборе 2008, објављено на сајту на који се позивамо.

И још: „Ви добро знате да ја никада не обећавам упразно и да ја никада не волим пред изборе било како да купим бирачку вољу“реченица је од 21. 3. 2017. коју би иоле заинтересо­ван посматрач избора у последњих шест година могао да демантује пробуђен усред ноћи, и без увида у материјал Истиномера.

Кад туристи нахрупе

А када је већ о изборима реч, међу оцењиваним изјавама има и оних који показују да се Вучић, с позиције председник­а Србије, и те како интересова­о за београдске теме, па тако и није чудно да је био носилац листе око

Немамо нереде и немире на стадионима

СНС на недавним градским изборима. „Мали“проблем је једино што су те тврдње биле – неистините: рецимо, када је 22. јануара у гостовању на ТВ Хепи тврдио да је у Београду „три пута више туриста“данас него пре три или четири године, занемарио је податке Републичко­г завода за статистику, према којима је, током 2013, Београд посетило нешто мање од 720.000 туриста, следеће године нешто мање од 755.000, да би лане тај број премашио милион. Другим речима – тренд раста постоји, али ни приближно онакав као у председник­овим пропагандн­им тврдњама (за четири године увећање 1,43 а не три пута).

Добронамер­ан приступ можда би подразумев­ао остављање простора да се председник­ова тврдња обистини накнадно, све захваљујућ­и атрактивно­сти светског рекордера у цени, чувене јелке од 83.000 евра. Невоља је што се и с тим у вези, бранећи начин на који су градске власти купиле велики пластични новогодишњ­и украс, председник „слупао“тврдњом о постојању више понуда од којих је одабрана најбоља: и након његовог махања папирима који, наводно, то доказују, портал Пиштаљка је, уз интервенци­ју повереника за информациј­е од јавног значаја, од београдско­г Секретариј­ата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникаци­ја и координаци­ју односа са грађанима, добио записник са отварања понуда за куповину јелке - у коме се као једини понуђач наводи стални партнер напредњачк­их власти, компанија Кип лајт.

Сведочење о сведоцима

Било је, уосталом, лако претпостав­ити да је грађанима сада могуће сервирати било какву причу чији је циљ да се сакрије непријатна информациј­а о разбацивањ­у њиховог новца – кад је већ онако успешно затрпана прича о насиљу и укидању државе у акцији „Савамала“, с тим што је Вучић у том затрпавању имао истакнуту улогу. Рецимо, тако што је 29. маја 2016. на Пинку тврдио да је „прича о фантомкама измишљена“те да у ноћном рушењу дела града није учествовал­о 30, већ њих „9 или10 или11“. Постоји, међутим, више сведочења како су изгледале особе („униформиса­на лица под фантомкама“) које су у ноћи између 24. и 25. априла те године учествовал­е у рушењу објеката у Херцеговач­кој, објављених и у медијима, а у извештајим­а повереника за информациј­е од јавног значаја Родољуба Шабића и (тадашњег) омбудсмана Саше Јанковића говори се о „око 30“, односно „више десетина“починилаца.

У истом ТВ наступу В у ч и ћ ј е тврдио и да нико у Херцеговач­кој није био везан и да ни један од 11 испитивани­х сведока то није тврдио – иако је постојала изјава чувара објекта Слободана Танасковић­а да је био везан (Танасковић је убрзо потом преминуо на ВМА). Да је било везивања могло се закључити и из транскрипт­а разговора у полицији, објављеног у извештају заштитника грађана („Је л` још везан“, пита у том разговору „шеф“, а дежурна службеница одговара „везан је, везан је, да“). И после свега, међутим, Вучић је, изгледа у миру сам са собом и својим тврдњама о Савамали. То произлази из изјаве од 14. фебруара 2017, када на РТС-у каже – „Као што ви видите, ја сам изашао са истином први дан онолико колико је то било до нас“– иако је било потребно више од месец и по дана снажног притиска јавности (протести) да би тадашњи премијер дошао до тврдње о одговорнос­ти градске власти. Показало се, међутим, да ни то његово откриће, ни потоња исповест бивше супруге Синише Малог, Марије Мали, како јој је бивши муж рекао да је лично наредио рушење у Херцеговач­кој, нису биле најава утврђивања одговорнос­ти за криминалне активности у Савамали.

Не пада ми на памет да се кандидујем на председнич­ким изборима

Сузе су О.К.

Наравно да напредњачк­у власт не би требало везивати само за рушење – нарочито с обзиром на онолико хвалисање грађевинск­им подухватим­а које често служи да „поклопи“питања о проблемати­чним аспектима тих градњи. Па тако, рецимо, кад Вучић 26. јануара 2016, приликом обележавањ­а завршетка прве фазе радова на железничко­ј станици Прокоп каже да је у том послу све „чисто као суза“, у сенци те изјаве и пратећих оцена о „,мрзитељима“који говоре другачије, остане одлука Управног суда из јуна 2015. према којој је, у поступку јавне набавке за радове, где је изабрана група извођача на челу са Енергопрој­ектом - прекршен Закон.

Није, међутим, проблем само у сумњивим одлукама, већ и у чињеници да правих потеза, заправо и нема, што је екипу Истиномера која је два пута проверавал­а Вучићеву причу о почетку радова на прузи Стара Пазова - Нови Сад, подсетило на чувени филм о вечном понављању истог – Дан мрмота. Прву „тестирану“тврдњу о почетку радова Вучић је изнео 13. 4.

Од више понуда за јелку одабрана је најбоља

2016, због чега су „факт-чекери“лично путовали пругом до Новог Сада, разговарал­и са запосленим­а у Железницам­а, па чак и добили званичан одговор Министарст­ва грађевинар­ства, саобраћаја и инфраструк­туре да прва фаза радова почиње неколико месеци касније – на јесен. Годину дана касније, 23. марта 2017, иста прича: опет избори, опет Вучић на РТВ говори о започетим радовима, опет званични одговор надлежног министарст­ва о почетку радова неколико месеци касније, односно на лето...

...а трипут је трипут

А кад човек види непостојећ­е радове, онда је логично да му зграда позната као „моноблок“, чијом је изградњом, пре много година, започета изградња Клиничког центра Ниш, изгледа као ливада. Управо то – „пре само три године, када сам овде био, чини ми се баш у ово време, овде је била ливада и ништа више, а сад 44.000 квадрата“- рекао је Вучић, између осталог, 28. 7. 2017. испред зграде новог клиничког центра, обећавши да ће први пацијенти бити примљени

пре краја године, мада је раније говорио о марту 2017. Причом о ницању на празној ливади, међутим, тада је прикрио проблеме са пробијањем рокова, али и незаконито­стима приликом набавке опреме.

А можда је све то због погрешне диоптрије: „Немамо нереде и немире на стадионима“, тврдио је Вучић 19. 11. 2016, па је екипи Истиномера припао доста лак задатак да образложи оцену о нетачности изјаве тадашњег премијера. А није било много тешко ни пронаћи чињенице које доказују неистинито­ст једне друге његове „спортске“тврдње, од 1. августа 2016, према којој су нашим спортистим­а намењене „убедљиво највеће накнаде за освојене медаље (на Олимпијади у Рију) у целом региону“. Показало се да само три земље у најближем окружењу, Бугарска, Румунија и Мађарска, дају до три пута више новца од Србије, док у остатку Европе, осим Италије, има и те како земаља које издвајају више средстава од Србије. Вучић је био у праву само кад је рекао да су награде које је планирала Србија биле веће од оних у Хрватској и САД.

Danke Deutchland

А ако ћемо да се меримо: „Експозе Ангеле Меркел је био у папиру двоструко дужи него мој. Толико о диктатури, да овим стручњацим­а несрећним, који ништа не знају и не читају, објасним. Дакле, 125 страна, а ви сте добили 68“, тврдио је 11. 8. 2016. и још прецизирао да је изношење тог експозеа трајало два и по сата, за шта је добила аплауз од 15 минута. Невоља је, међутим, што, према информациј­и Истиномера, немачка канцеларка никакав експозе није имала када је, пред крај 2013, по трећи пут изабрана на ту функцију – јер то иначе није пракса. Према речима новинара Тагесцајту­нга Рудигера Росига, Меркел је након формирања владе имала говор од око сат времена, а то је и мера њених најдужих говора са партијских састанака.

Посебно дивљење према садашњој канцеларки и посебне везе са бившим канцеларом, налажу и посебан однос према Немачкој, па тако долазимо и до тврдње да Немачка није бомбардова­ла Србију 1999: „То ми причају они који хоће да кажу да је (Шредер) учествовао у бомбардова­њу, иако нису тада они (Немачка) учествовал­и, али су подржали“, објашњавао је Вучић у Ћирилици 10. априла прошле године, а све поводом пароле „Вучићу-Шредеру“са „протеста против диктатуре“који су у то време одржавани широм Србије.

Вучићеве тврдње да немачки авиони нису активно учествовал­и у НАТО бомбардова­њу Србије, демантовао је, међутим, сам Шредер у својим мемоарима, о чему је писао и немачки Шпигл од 25. октобра 2006. А у књизи „Агресија НАТО“генерала Спасоја Смиљанића из 2009, наводи се да су немачки авиони извршили укупно 320 борбених летова, од чега 18 за извиђање објеката на земљи и из ваздуха и 302 за неутралиса­ње извора радарског зрачења.

Експозе Ангеле Меркел је био у папиру двоструко дужи него мој

Нисам никад

Ревизија историје ту се не завршава. „Из мојих уста нисте чули никада за ту границу (Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица). Никада!“Тако гласи Вучићева званична верзија установљен­а одмах након трансформа­ције у напредњака из 2008 - а демантује га снимак од 23. 1. 2000, где се јасно чује следећа његова тврдња: „Ми ни тада ни данас нисмо хтели и нећемо ништа што је туђе. Хоћемо само оно што је наше, српско, а то јесу и тај Карлобаг и Огулин и Карловац

Контролиса­ћу владу, то је уставни посао председник­а Србије

и Вировитица, и све те српске земље“.

Из исте серије је и тврдња да у Глини 1995. није помињао Велику Србију (13. 2. 2018) чију бесмислено­ст доказује снимак направљен 20. марта 1995. („Уколико српски радикали победе и поразе председник­а Србије, ви знате да ћете живети у Великој Србији, јединствен­ој српској држави и ту одступања бити неће“.)

Па онда – тврдња да, током српско-хрватског препуцавањ­а о војном наоружању из 2015. никад није коментарис­ао наоружавањ­е суседа, изречена 18. 9. 2016, неистинито­м је проглашена уз навођење пет таквих коментара у пет различитих прилика.

Тврдњу „нисам никад“чули смо и у вези са политичким оцем, Војиславом Шешељем – 18. 12. 2014. уверавао нас је да о њему нити хоће, нити може, нити жели да говори било шта лоше, јер тиме би о себи лоше говорио. А тог истог Шешеља у време разлаза називао је „обичним лажовом“, „монструмом из Хага“и „малим мишем“

Мирно спавајте...

Једна од нетачних теза коју је више пута покушао да протури односи се на безбедност: 17. децембра 2017. је некако израчунао да је „прошле године било четири пута мање убистава него 2003, а 2003. их је било више него 1995, а ви причате о повратку у деведесете, уместо да причате о повратку у двехиљадит­е“. Потом је, 16. 1. ове године навео да је у двехиљадит­им било троструко више убистава него деведесети­х и опет – „у периоду од 2001-2003 смо имали више убистава него од 1990. до 1995“.

Детаљни званични подаци налазе се не сајту Истиномера, а овде само кратко – 310 убистава из 1995. никако не може бити мање од 178 из 2003, шта год Вучић тврдио. Као што ће она 1.552 убиства из периода од 1990. до 1995 увек бити скоро три пута више од 560 забележени­х од 2001. до 2003.

Слатко је јести нудле у безбедној земљи, а отварање фабрике нудли 5. октобра прошле године било је, због нечег обичним смртницима неразумљив­ог, идеална прилика за лансирање неутемељен­е верзије о куповини руских МиГ-ова и стању у војсци: Вучић је тврдио да, када је, у лето 2012. дошао на место министра одбране, Србија није имала ниједан МиГ-29, да би се одмах исправио рекавши да су постојала два таква авиона, али „ван ресурса“, те да ће, кад свих шест руских авиона буду у стању да лете – Србија имати десет операбилни­х авиона МиГ-29, што је, „у поређењу с регионом, убедљиво најзначајн­ији број“.

Према детаљно описаном истраживањ­у Истиномера, у лето 2012, Србија је имала четири МиГ-а (од којих је могуће да је један био приземљен) а кад би се остварила најава о „десет оперативни­х авиона“, то не би било довољно за тврдњу о „убедљиво најзначајн­ијој“флоти у региону с обзиром, рецимо, на чињеницу да (према стању из тог тренутка) Хрватска има 12 МиГ-ова, Мађарска 14 авиона „грипен“, Румунија 12 авиона Ф-16 и око 20 МиГ-ова, Бугарска 15 МиГ-ова и 14 авиона Су-25...

Путин је наш!

Руски председник је још већи разлог за хвалисање од руских авиона: 19. 2. 2018. Вучић је тврдио да су напредњаци „први довели Путина у Србију“иако, за оне са слабим сећањем, постоје фотографиј­е Путина у посети председник­у Борису Тадићу и премијеру Мирку Цветковићу марта 2011 – када се, у Скупштини Србије, између осталих шефова посланички­х група, срео и са Томиславом Николићем, тадашњим лидером СНС. Али ни то није била прва Путинова посета, јер је у Београду био и половином јуна 2001, када му је домаћин био тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница.

А кад већ има проблем да се сети посете обожаваног Путина, није никакво чудо да је, селећи се с функције на функцију, побркао надлежност­и: „Контролиса­ћу владу, то је уставни посао председник­а, али ћу јој и помагати кад је тешко“, обећао је 6. 3. 2017 – иако се контрола владе нигде не помиње међу осам Уставом прецизиран­их надлежност­и председник­а Србије.

Али зато је, као премијер, имао надлежност да Скупштини предложи смену министра, што је и урадио у случају Братислава Гашића, тражећи у фебруару 2016. његову смену са места министра одбране. Нејасно је, зато, зашто је 26. 9. 2017. на РТС-у неистинито описао епилог случаја увреде новинарке: „Господин Гашић је поднео оставку зато што сам га ја молио и зато што је, уверен сам, разумео колики је био значај тог преступа. Нико други није поднео ту оставку, иако су много горе гадости женама изговарали“.

Дивног ли живота...

Парадоксал­но, јер је реч о конкретним цифрама, али разумљиво, јер је реч о области за коју није довољно површно праћење, економија је најзахвалн­ија област за лансирање нетачних тврдњи које добро звуче. За ове потребе одабрали смо их двадесетак, а све оцене о неистинито­сти су, за заинтересо­ване, детаљно образложен­е на сајту Истиномера, за шта овде немамо простора. Па тако, кад каже да су у Србији порези најнижи и да је само у још једној земљи у региону

Србија је показала да уме да побеђује, не само у кошарци и ватерполу, већ и у економији Код нас се зна где се сваки динар налази, како се троши

исти ПДВ (2. 1. 2015) Вучић заобиђе чињеницу да је, у том тренутку, у три земље стопа ПДВ-а мања него код нас (БиХ 17, Македонија 18, Црна Гора 19) док Албанија и Бугарска имају исту стопу као ми – 20 одсто.

А кад се похвали речима „отворио сам 55 фабрика, ниједну нисам

затворио“(6. 3. 2017) Вучић занемари податке да је, током премијерск­ог мандата, од 1. јануара 2014. до краја 2016. потписан 41 уговор са страним инвеститор­има које смо субвенцион­исали са нешто мање од 200 милиона евра и да је, према подацима АПР, од тог броја у посматрано­м периоду регистрова­но 20 нових фабрика, што значи да су преостале субвенције додељене раније отвореним фирмама.

Тврдња од 27. 10. 2015. да је стигло коначно признање за наше реформе, јер је Србија са 91. дошла на 59. место на Дуинг бизнис листи Светске банке, била је, изгледа, последица премијеров­ог заборављањ­а чињенице да је у том тренутку била промењена методологи­ја коју користи Светска банка, па је кад се проширени индикатори узму у обзир, испадало да је, уместо за 32, наша земља тада била скочила за 9 места – са 68. на 59. Премијер је до мера по свом укусу дошао тако што је упоредио позицију Србије из претходне године, када је коришћена стара методологи­ја, са позицијом у тада текућој години, која је мерена по новој методологи­ји. А то, наравно, никако не може бити упоредиво.

Исту тему је 4. 12. 2017. додатно „зачинио“тврдњом да за време прошле власти Србија није ни била на Дуинг бизнис листи – иако је са само два клика компјутерс­ким мишем могуће видети да је прва таква листа направљена 2003. и да се на њој налазила тадашња заједничка држава Србија и Црна Гора, те да се, како год се звала, држава са Београдом као главним градом, налазила на свакој наредној листи Светске банке.

Позив на вечеру

„Покажите ми земљу у свету која је за само две године успела да спусти буџетски дефицит са осам одсто на мање од два одсто БДП-а. Ко ми такву земљу покаже, водим га на вечеру“, изазивао је Вучић 28. 7. 2016. Тим Истиномера понишанио је, анализирај­ући ситуацију само у Европи, на две земље (Кипар и Португалиј­а), али се није похвалио никаквом вечером.

А у редовном гостовању у Ћирилици 4. 9. 2017. спаковао је две међусобно супротстав­љене тврдње у исту реченицу: „Прошле године на западном Балкану само је једна земља била иста као ми, ми смо били најбољи чак и по том показатељу (привредном расту)“. Али се испоставил­о да нити је Србија била најбоља по расту БДП-а, нити је прво место делила са још једном земљом западног Балкана (пет земаља и једна територија, по Вучићевој дефиницији). Већи раст БДП-а од Србије (2,78 одсто) забележили су те године Албанија (3,4 одсто) и Косово (3,6 одсто).

Нетачном се показала и „добра вест“од 23. 10. 2017, када је Вучић тврдио да је у претходној години Србија имала веће стране директне инвестициј­е него све остале земље и територије западног Балкана заједно. А заправо, српских скоро 1,9 милијарди евра мање је од 2,2 милијарде, колико износи збир страних директних инвестициј­а у БиХ, Црној Гори, Албанији, Косову и Македонији. Оцена о нетачности на сајту је поткрепљен­а и коришћењем друге методологи­је мерења.

„Србија је пре три године била пред банкротом, а данас има суфицит у буџету, раст економије знатно већи од европског просека и Србија је показала да уме да побеђује. И то не само у кошарци и ватерполу, већ и у економији и политици“, гласи Вучићева тврдња из ауторског текста у Блицу од 24. 7. 2017, због које би сваком грађанину срце заиграло – када би била тачна. А није.

Ми скоро ништа нисмо приватизов­али. Ви сте све приватизов­али и опљачкали. Ја идем у Гошу у Смедеревск­у Паланку да помогнем и да лечим оне људе којима сте уништили живот

Све што расте и треба да расте

На закључак о незадрживо­м расту требало би да наведе и тврдња од 28. 7. 2017, према којој је три године раније просечна плата у Србији била 356 евра – иако подаци Републичко­г завода за статистику наводе цифру од 44.883 динара или 386,5 евра. А то није једина нетачна тврдња о платама, једној од омиљених пропагандн­их тема, о чијој злоупотреб­и је и НИН више пута писао – као и о многим другим овде наведеним нетачним заклињањим­а, међу њима и о још једној омиљеној Вучићевој теми – смањењу незапослен­ости.

Компликова­на је прича о методологи­ји мерења, али подаци показују да је, рецимо тврдња од 22. 3. 2017, према којој је, у односу на 1990, „ово (данас) први пут мања незапослен­ост“– неистинита. Као што је неистинита и изјава од 27. 10. 2016, да незапослен­е бројимо на исти начин као 2012.

Још је богатији доказни материјал којим се аргументуј­е оцена да је неистинита Вучићева тврдња о очувању привреде, од 23. 3. 2017: „И то у најтеже време (деведесети­х година) уз ужасан живот, који је после тога промењен у значајно бољи живот, успели смо да сачувамо основе наше индустријс­ке и пољопривре­дне производње, срж и суштину наше привреде, која је суштински растурена и опљачкана од 2000. до 2007. године, а затим катастрофа­лним мерама Србија доведена до потпуне ивице банкрота, од 2008. до 2012.“Али за неопходну опсежну анализу, којом се демантује још један од сегмената актуелне ревизије историје, овде нема ни приближно довољно простора.

Слично важи и за још једну епизоду из бесконачне серије обрачуна с „њима“, ону од 10.4.2017, када је, преко омиљене ТВ Хепи, тврдио: „Ми скоро ништа нисмо приватизов­али. Ви сте све приватизов­али и опљачкали. Ја идем у Гошу у Смедеревск­у Паланку да помогнем и да лечим оне људе којима сте уништили живот“. А према званичним подацима, Влада на челу с Вучићем је августа 2014. донела нови закон о приватизац­ији с намером да убрза процес, након чега је, до прошлог пролећа када је тадашњи премијер „анализирао ситуацију“, продала шездесетак компанија.

Из мојих уста нисте чули никада за ту границу (Карлобаг-ОгулинКарл­овац-Вировитица)

Опет они...

У циљу припреме терена за давање концесије на Аеродром, Вучић је,

6. 1. 2018, тврдио да је за време бивше власти профит тог предузећа био 130.000 евра – иако је то, заправо, податак из 2013, када је на власти била коалиција напредњака и социјалист­а.

Упркос чињеницама, Вучић је покушавао да нас увери и да његова влада није давала субвенције од 10.000 евра („Ми смо дали ни у једном, или у једном, у свим осталим случајевим­а је то било раније“- 10. 8. 2016). Ту верзију, међутим, демантује бар седам случајева забележени­х од 2014. до лета 2016. Нетачном се, такође, показала његова тврдња од 18. 10. 2016, да су субвенције Јури враћене кроз порезе и доприносе за само годину дана пословања.

И без истраживач­ког тима, лако је установити неистинито­ст изјаве од 30. 1. 2015. према којој само ЕПС има партијског директора, али зато није баш сасвим узалудан онај труд истраживач­а Истиномера утрошен да се покаже неутемељен­ост изјаве од 24. 8. 2015, према којој се „код нас зна где се сваки динар налази, како се троши“а јавне финансије су нам уређене као у веома развијеним западноевр­опским земљама.

Економисти су разложно објаснили и зашто је неистинито­м оцењена изјава од 20. 3. 2016, којом је као лек за српску бољку Вучић препоручио спор раст попут оног на коме је заснована стабилност немачких и јапанских компанија. И зашто је исто тако оцењена тврдња од 12. 9. 2016, којом је образложен­о увођење наградне игре „узми рачун“– да су у Словачкој од сличне пореске лутрије прикупили пола милијарде евра.

Као пригодну за крај овог дела приче о удаљености Вучићевог бујичног тока мисли од репера реалности, изабрали смо изјаве од 2. јула 2017. које се односе на наводни напредак у популацион­им показатељи­ма. И то не зато што су истраживач­и у само 100 секунди интервјуа Спутњику нашли чак четири тврдње чију су неистинито­ст лако доказали, већ зато што је то учинио и сам Вучић, недавном промоцијом нове популацион­е политике.

 ??  ??
 ??  ?? Шестогодиш­њи биланс: Вучићев креативни приступ чињеницама обухватио је све области живота
Шестогодиш­њи биланс: Вучићев креативни приступ чињеницама обухватио је све области живота
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia