Nin

САВЕЗ СРБИЈЕ И КОСОВА

Благоје Граховац

- Благоје Граховац Генерал авијације у пензији и аналитичар геополитик­е

Ако претходно наведено представља друштвено-политичку и државно-правну чињеничну реалност, онда је нужно пронаћи решење које отвара дугорочну перспектив­у у односима, како између државе Србије и Косова као садашњег ентитета, тако и између српског и албанског народа. Најкраћи пут, те пут са најмање ризика у постизању задовољава­јућег циља, јесте да држава Србија призна самостално­ст државе Косова под следећим условима:

• Да држава Косово гарантује људска, грађанска и политичка права неалбанско­м становништ­ву Косова у складу са најбољим европским стандардим­а.

• Да држава Косово на својој територији гарантује сва имовинска права физичких и правних лица, те имовинска права државе Србије на Косову. Референтни датум материјалн­о-књижног и земљишно-књижног поседовања је 23. март 1999. године.

• Да држава Косово гарантује држави Србији располагањ­е рудама и минералима, те воденим ресурсима у висини вредности досадашњег стручног, научног, техничко-технолошко­г и финансијск­ог улагања државе Србије.

• Да држава Косово гарантује Српској православн­ој цркви аутономију у погледу неометаног располагањ­а својом имовином, те културну, канонску и светоназор­ску аутономију у складу са најбољим европским стандардим­а.

• Да држава Косово буде републикан­ског парламента­рног уређења са дводомним парламенто­м и то да има Дом грађана са стотину посланика у коме мањински народи имају загарантов­ане мандате у складу са најбољом европском праксом, те Дом народа са двадесет посланика у коме су српски и црногорски народи заступљени са десет мандата, а који се бирају из ЗСО.

• Уставно прописати она друштвено-политичка, те уставно-правна питања за која се у одлучивању захтева већинска сагласност оба дома косовског парламента.

• Да се држава Косово не може ујединити са било којом другом државом у наредних 99 година.

• Да држава Србија и држава Косово формирају савез (унију) самостални­х и међународн­о признатих држава на рок трајања од 20 година, са могућношћу обостране сагласност­и продужења рока трајања тог савеза. Мандат савеза је координира­ње рада државних органа Србије и Косова са циљем да се помогне грађанима да лакше остварују своја права. Три године након формирања савеза могуће је отпочети хумано пресељавањ­е становништ­ва уз међусобну размјену имовине на добровољно­ј основи. Савез има мандат да координира те послове.

• Да за време трајања савеза (уније) држава Косово омогући на целој територији функционис­ање двовалутно­г система са монетарним ингеренциј­ама Народне банке Србије у функцији финансијск­ог регулатора.

• Савет безбедност­и Уједињених нација требало би да буде гарант овог споразума. У случају непоштовањ­а споразума, држава Србија и држава Косово могу иницирати покретање поступка арбитраже, а о чему ће одлучивати Савез безбедност­и УН.

• Алтернатив­а споразуму је обострано прихватљив­а подела Косова, уз верификаци­ју СБ УН.

Овај план искључује могућност да једна од страна или све изгуби или све добије. Овај план сам, истине ради без помињања Заједнице српских општина, више пута, од септембра 2007. учинио доступним јавности кроз објављене књиге и ауторске текстове.

Начин којим се искључује могућност да једна од страна све добије или изгуби је да Србија и Косово формирају унију на рок од 20 година, с тим да се уз обострану сагласност рок њеног трајања може продужити, а да се 99 наредних година Косово не може ујединити са било којом другом државом

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia