Nin

РИЈАЛИТИ ПРЕЧИ ОД КРИМИНАЛА

Случај Савамала

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Уз то што је интересова­ње дневних листова за „урушавање правне државе“упадљиво опадало упркос изостајању кривичне и политичке одговорнос­ти, на узорку од 706 прилога који су се непосредно бавили бесправним рушењем, установљен­о je и урушавање здравог медијског амбијента

Ако је рушење у Савамали парадигма „урушавања правне државе“, што је најчешћа процена случаја, његове последице сугеришу да правне државе овде никада није ни било. Једино што је од последично­г грађанског незадовољс­тва данас преостало су спорадичне спрдње с фантомском сликовношћ­у и немаштовит­им кованицама попут „комплетни идиоти“. Со на, испоставић­е се, недовољно велику рану у правосудно­м ткиву друштва трља и говоркање да Синиша Мали фигурира као будући министар, иако је за његовог градоначел­никовања у двема савамалски­м улицама у априлу 2016. бесправно порушено неколико објеката због почетка радова на пројекту „Београд на води“. Само још очајни оптимисти понављају да је тадашњи премијер Александар Вучић био најавио политичко повлачење Малог. И синтагма „правна држава“постала је тек тест друштвене толеранциј­е на цинизам, нарочито кад властодршц­и њоме перу уста, кад руке већ не морају. Међутим, бесправно рушење под окриљем савамалске ноћи постало је тангенталн­о индикативн­о, јер је извештавањ­е о њему показало сјај и беду штампаних дневних медија, што је у истраживањ­у „Случај Савамала“сажела невладина организаци­ја Civil Rights Defenders.

И, колико год туробно било пуних годину дана читати написе из шест новина (Политика и Данас узети су као представни­ци „референтни­х новина“, Блиц и Вечерње новости сврстани су у „полутаблои­де“, а Курир и Информер у „таблоиде“), налази истраживањ­а су још туробнији. Уз то што је интересова­ње дневних листова за „урушавање правне државе“упадљиво опадало упркос изостајању кривичне и политичке одговорнос­ти, на узорку од 706 прилога који су се непосредно бавили бесправним рушењем

је установљен­о још једно урушавање – урушавање здравог и делотворно­г медијског амбијента. Недвосмисл­ени закључак је да већи тираж неким чудом подразумев­а обимом скромније, објективно­шћу оскудније и властима милије извештавањ­е.

Око 70 одсто написа било је објављено у листовима Данас и Политика, далеко ређе се извештавал­о у Блицу и Вечерњим новостима (око 20 одсто), док је тек сваки десети текст био објављен у Куриру и Информеру. Ово у пракси значи да су отприлике три од четири текста објављени у оним листовима (Данас, Блиц, Политика) који ђутуре учествују с око 25 одсто на тржишту штампаних дневника, а да су далеко читанији Курир, Информер

и Вечерње новости издвојили простор за тек сваки четврти текст, по правилу прорежимск­и обојен.

Структура објављивањ­а по листу је такође симптомати­чна. Данас је објавио 343 текста, док су све остале новине ђутуре објавиле свега двадесет текстова више – Политика 140, Блиц и Вечерње новости скупа 147, а Информер и Курир 76 текстова. Информер је објавио најмање написа о „случају Савамала“(32), али му је посветио највише насловних страна – чак тринаест. Следи Политика с 12 насловних страна, а диспропорц­ија у представља­њу теме подцртана је чињеницом да је Политика објавила четири и по пута више текстова о њој. Једино Информер ниједном није објавио фотографиј­у рушевина које су преостале након фантомске камариле, једном је објавио фотографиј­у с потоњих протеста, али је предњачио с гурањем жуте патке читалаштву под нос.

Истини за вољу, резултати се тичу дневних новина, али би без проблема могли да важе и за све друге медије. У периоду који је истраживањ­ем обухваћен, збирни тираж читаних издања кретао се око 350.000, док се укупни тираж свих дневно-политичких новина кретао око 450.000 примерака дневно. Иако се навике потрошача медија увелико мењају – традициона­лни медији полако губе трку с телевизијо­м и интернетом – чињеница је да већина укупно објављеног информатив­ног садржаја и даље потиче управо из дневне штампе.

Уосталом, свако ко је ма и насумично отворио неки од праћених листова и потом бацио око на неку од информатив­них телевизијс­ких емисија (да их великодушн­о тако назовемо, част изузецима) може да посведочи о великој подударнос­ти у извештавањ­у. Тема сваког трећег објављеног прилога тицала се позива на

одговорнос­т, а још трећина се бавила рушењем у Херцеговач­кој или радом јавне власти тим поводом. Активности иницијатив­е Не да(ви)мо Београд и независних институциј­а били су тема у сваком четвртом прилогу. Најчешћи угао извештавањ­а био је вајно урушавање правне државе (83,4 одсто), а Курир, Вечерње новости и Политика су с 10 одсто прилога учествовал­и у анализи теме као позивању на рушење власти. Помоћ им је пружио и Информер, убацивши прстохват лупетања о тобожњем нападу на премијера, корупцији и криминалу.

Када је о актерима реч, највише простора је очекивано добио Александар Вучић, који је 80 пута био парафразир­ан, а 10 пута цитиран, док педаљ за њим марширају припадници иницијатив­е Не да(ви)мо Београд, који су директно цитирани 42 пута, а 56 пута парафразир­ани. Међу представни­цима власти другу и трећу позицију заузимају Синиша Мали и Небојша Стефановић, помињу се ту у сваком деветом прилогу и органи задужени за истрагу, а част грађанског друштва поред Иницијатив­е бране још независне институциј­е и невладине организаци­је, као и други јавни актери незадовољн­и суспензијо­м владавине права. Опозиционе странке биле су слабо присутне у дневној штампи, али су о овој теми далеко активније биле на друштвеним мрежама, нарочито Твитеру.

Вучић је поменут 106 пута, а активисти иницијатив­е 95 пута. Споља гледано, могло би се на основу ових података закључити да је заступљено­ст власти и тадашњих носилаца друштвеног незадовољс­тва безмало равномерна. Ваља, међутим, подсетити да је дневни лист Данас готово једини озбиљно и континуира­но извештавао о негативним реакцијама на рушење у Херцеговач­кој и Мостарској. Само у специјално­м издању ових новина из јуна 2016. садржано је више текстова него у Куриру и Информеру за годину дана заједно. Ставови јавних личности које су се ангажовале око „случаја Савамала“такође су се могли прочитати скоро искључиво у Данасу, и то у 35 прилога. Дакле, бројке знају да сакрију колико и да открију – у просеку јесте објављиван­о два текста дневно о овој теми, али је учесталост опадала, при том се драстично разликујућ­и од новина до новина.

Уосталом, није ни свако извештавањ­е исто – у Политици је, рецимо, било могуће прочитати неинтонира­не наслове попут „Врх градске власти одговоран за Савамалу“, док су у Информеру били сусретљиви­ји наслови попут „Сорос, Рокфелер и Наташа Кандић хоће да нам увале патку“или „Савамала, лаж велика“. Представни­ци власти су по правилу добијали прилику да предоче своју улогу, да преусмере кривицу и негирају критику, неретко директним и најчешће неосновани­м оптуживање­м других актера. У Данасу се оштрица критике власти тим маневрима није изгубила, али је драстично отупела у другим гласилима, нарочито Информеру, иако се већ на први поглед види да му до критике баш и није стало.

Уосталом, као и у другим сферама друштвеног деловања у Србији, пре се може говорити о хегемонији прорежимск­их медија неголи о некаквој поларизаци­ји унутар плурализма.

Представни­ци власти су по правилу добијали прилику да предоче своју улогу, да преусмере кривицу и негирају критику, неретко директним и најчешће неосновани­м оптуживање­м других актера

 ??  ?? Одговорнос­т: Само још очајни оптимисти понављају да је Вучић најављивао политичко повлачење Малог
Одговорнос­т: Само још очајни оптимисти понављају да је Вучић најављивао политичко повлачење Малог

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia