Nin

Милан Ћулибрк

Благо гладнима и жеднима

-

Жестоки притисци из западних центара моћи на председник­а Александра Вучића уочи, а нарочито после, доливања уља на ионако запаљиву ситуацију на Косову и Метохији, само су мачји кашаљ према изазовима са којима се суочава премијерка Ана Брнабић. Она је уочи реконструк­ције Владе просто притерана уза зид - принуђена је да бира између два решења, а није сигурна шта је за њу и за Србију боље. Тим пре што такве уцене није очекивала. Добро, можда и јесте, јер зна и она чија је у Србији последња, али се сигурно није надала другим притисцима из СНС-а. Зато мора да ју је као гром из ведра неба погодио неочекиван­и ултиматум.

На срећу, не мора попут Николе Пашића да бира између рата и мира, али је дилема подједнако тешка, јер од њене одлуке зависи судбина демократиј­е и парламента­ризма у Србији. Суочена са до сада највећим изазовом, одлучила се за соломонско решење и реконструк­цију је одложила за боља времена. Званично, док се не смири ситуација на Косову. А шта ако се уплашила да њена одлука може додатно да продуби унутрашњу кризу и угрози националне интересе? Њена неодлучнос­т има посебну специфичну тежину у ситуацији када је неизвестан наставак бриселских преговора Београда и Приштине, па чак и учешће Србије на предстојећ­ем самиту Европска унија - Западни Балкан у Софији.

И само јој је још фалио Владимир Ђукановић! А он прети да ће поднети остав- ку на место посланика СНС-а ако премијерка не исели из Немањине Зорану Михајловић!? Да то није била кап која је прелила чашу? Да ли је због тог премијерка, након четворочас­овног разговора са Вучићем, одложила реконструк­цију док се Ђукановић не охлади? Да ли је за власт важнија судбина Ђукановића од будућности земље, од статуса Косова и европских интеграциј­а Србије?

Неко би Ани Брнабић требало да каже да се не плаши за Ђукановића. Па он је ономад тврдио да је цена од 83.000 евра за новогодишњ­у јелку „ненормална“, да је то „потпуно сумануто“, да се „на малим стварима пада“... Мали, наравно, није пао, а чим је Вучић стао на његову страну и Ђукановић је променио плочу - те „то је најквалите­тнија јелка“, те „купљена је за наредних 10 година“... А има гаранцију само 12 месеци, дакле само до прве Нове године, а не до 2028. Али не мења Ђукановић своје мишљење тако лако. Само кад председник каже другачије. Зато је страх Ане Брнабић безразложа­н. О другим стварима би она требало да брине. Ђукановић ће се већ некако снаћи.

Фрка на Косову у други план је бацила и „сјајну“вест - њу је, додуше, Вучић најавио још после разговора са Тачијем у Бриселу - да су просечне плате у јануару достигле рекордних 422 евра. Додуше, обрачунате су по новој методологи­ји, али су по тој истој методологи­ји, бар тако тврди званична статистика, за 46 евра веће него у јануару 2017. Да ли је и вама плата повећана за 12,2 одсто? Знам да многима није, некима је чак и смањена, па је другима морала да порасте и за 20 одсто.

Власт у Србији уверена је да се понаша хришћански, јер је Исус рекао: „Благо онима који су гладни и жедни...“Само, он је мислио на оне који су гладни и жедни - правде. А не на оне који су буквално гладни и жедни

По старој методологи­ји, од 2014. наовамо никад у јануару просечна плата није била већа од 337 евра. Е, тих 337 евра из јануара 2017. по старој, износи 376 евра по новој методологи­ји. Само, џаба се радујете. У осталих 11 месеци разлике скоро и да нема. А то значи да ће просек до децембра ове године (када се, због новогодишњ­их и божићних празника, уз редовну плату обично исплаћује и део аконтације за јануар) тешко бити већи од 440-450 евра. Иако је Вучић за 2018. до краја године обећао просек од 480-490 евра. Ко у то верује нека прочита текст о 50 његових неиспуњени­х обећања. Мање ће се разочарати за седам-осам месеци. А, ко зна, можда је Вучић решио да ово обећање испуни. Да, и то је могуће - само да држава још бар 500 страних компанија са по 500 радника части са по 9,5 милиона евра, а да у њима плате буду 2.500 евра. Е, то већ није могуће. Иако се Вучић и Брнабићева хвале да нам ове године све иде много боље и да је вишак у државној каси крајем марта био осам милијарди динара. Као да није био толики и у ово време 2017.

Упркос свему, не сумњам да је власт у Србији уверена да се понаша хришћански према својим поданицима. Исус јесте рекао: „Благо онима који су гладни и жедни...“Само, мислио је на оне који су гладни и жедни - правде. У Србији су многи гладни и жедни. Не правде, већ буквално.

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia