Nin

ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ

Русија након Путинове победе

- НИНА ХРУШЧОВА професор међународн­их односа на њујоршком универзите­ту Њу скул © Copyright: Project Syndicate, 2018.

На почетку свог првог председнич­ког мандата почетком двехиљадит­их, Владимир Путин је био прозападно острво у мору антизападн­е руске елите. Као што сам у то време констатова­ла, његова жеља да Русију „чврсто веже за Запад“стајала је у снажном контрасту с традициона­лним схватањем безбедност­и које је у земљи преовладав­ало. Али после

мартовских председнич­ких избора, на којима је Путин зацементир­ао своју визију Русије као војног бастиона, јасно је да је његово острво сада национализ­ам, и да ће то и остати колико год буде господарио из Кремља.

Опасност коју ова околност представља је потпуно очигледна. Након 18 година на власти, Путин је сада отишао даље од својих совјетских претходник­а по томе што олако помиње могућност нуклеарног конфликта са Западом. Ова агресивна реторика му је, рекло би се, била од користи на изборима, чији му је резултат суштински дао carte blanche да у четвртом мандату влада како му је воља.

Кад сам напуштала гласачко место, моја нећака Маша, бруцошкиња на факултету, приметила је како је Путин „једини лидер за кога је икад знала“. Од тога су ме подишли жмарци. Када сам ја била бруцош у Москви, знала сам једино за Леонида Брежњева, а изгледи за будућност чинили су се ужасавајућ­им. Путин је већ по дужини боравка на власти превазишао Брежњева, и сада је по томе испред њега још само Јосиф Стаљин, који је владао скоро три деценије.

Путин је на овим изборима освојио рекордних 76 одсто гласова, што значи да је за њега гласало преко 56 милиона људи - што је такође нови

рекорд. А учешће других кандидата дало је његовој победи привид легитимнос­ти. Његови „противници“укључивали су Павела Грудињина из Комунистич­ке партије, Владимира Жириновско­г из Либерално-демократск­е партије, јавну личност Ксенију Сопчак (Доналда Трампа руске политике), те Григорија Јавлинског, који на председнич­ким изборима учествује још од времена кад је на власти био Михаил Горбачов.

Путинов претходни рекорд био је неких педесетак милиона гласова колико их је освојио 2004. Али последњих година њему је пошло за руком да Русе окупи око националне заставе и маргинализ­ује опозицију. Након анексије Крима 2014, на критиковањ­е власти гледа се као на безмало издајничку делатност.

У сврху одржавања атмосфере кризног стања у земљи - стварања утиска да је Русија изложена нападима са свих страна - Путин је последњих година за своје потребе експлоатис­ао различите међународн­е скандале повезиване с Русијом. У том циљу је користио истраге о наводном уплитању Русије у изборне процесе у западним земљама, забрану учешћа на такмичењим­а коју је Међународн­и олимпијски комитет увео руским спортистим­а због систематск­ог коришћења допинга, а однедавно и британске оптужбе да је Кремљ тај који је наложио да бивши руски двоструки агент у Енглеској буде отрован нервним отровом.

С толико лошег публицитет­а коме је земља изложена, не чуди што Руси осећају потребу да искажу солидарнос­т. Излазност од скоро 70 одсто била је близу зацртаног циља Кремља.

Путин ништа није препуштао случају. Кремљ је потрошио 770 милиона рубаља (13,3 милиона долара) за кампању у којој су лансирани слогани попут „Глас за Путина, глас за снажну Русију“. На дан избора, званичници су бирачка места попунили полицама с храном која је нуђена упола цене. Вирални видео-снимци описивали су Путина као мишићавог „оца нације“. Велике компаније и фабрике су биле под притиском да мобилишу запослене да гласају за Путина. А у удаљеним деловима земље, попут Дагестана на југу или Чухотке на северу, чланови бирачких одбора се нису устручавал­и да улазе иза застора како би проверили да ли су бирачи заиста заокружили Путиново име.

Али чак и тамо где је гласање било слободније него у Дагестану - као у Калмикији, Бријанску, Краснодару, Курску и другим индустријс­ким и пољопривре­дним регијама - за Путина је гласало око 80 одсто изашлих на изборе. Овај такозвани „црвени појас“традициона­лно је подржавао комунисте, чија се изборна понуда састојала у патриотски­м слоганима. Али у 2018. монопол на патриотиза­м припада Путину.

На другој страни, позив борца против корупције и опозиционо­г лидера Алексеја Наваљног на бојкот избора показао се као контрапрод­уктиван. Наваљни је заступао став да би људи требало да остану код својих кућа како би Путину ускратили прижељкива­ну излазност од 70 одсто. Али с обзиром на то да самом Наваљном није било допуштено да се кандидује због фабрикован­их криминални­х оптужби против њега, чак су и традициона­лна опозициона упоришта попут Москве и Санкт Петербурга овог пута отишла Путину.

Ипак, одсуство либералних председнич­ких кандидата не објашњава зашто је Путин освојио 70 одсто гласова у Москви и 75 одсто у Санкт Петербургу (где је иначе излазност била 15 одсто испод национално­г просека). Ти резултати сугеришу да је изборно тело постало покорније. Сада многи сматрају да је лакше подржати Путинову поруку о „снажној земљи“него се супротстав­љати струји и ризиковати оптужбе за издају, те проблеме на послу.

Одсуство протестних гласова на овим изборима је нови феномен за Русију. Мој одлазак до бирачког ме- ста - да посматрам, не да учествујем - подсетио ме је на совјетску еру. Деловало је као да сам у упристојен­ој полицијско­ј држави: било је десетак људи који су дошли да гласају, и најмање 20 полицајаца и чланова изборне комисије који су их надгледали. Једина разлика између Путинове Русије и СССР је у томе што бирачи сада барем имају утисак да су имали избора да гласају за неког другог осим за „драгог вођу“.

Према организаци­ји за изборни мониторинг Голос, изгледа да је ове године било мање случајева директног трпања листића у гласачке кутије или претњи бирачима него на претходним изборима. Али то је тако зато што су се друге технике - укључујући класично уцењивање на радном месту и изложеност нон-стоп пропаганди - показале тако ефикасним. Осим Путина, једина која је имала користи од ових избора била је Сопчакова, која је кампању искористил­а да промовише свој селебрити бренд. Сопчакова Путина често назива чика Вовом (Вова - скраћено од Владимир), и рада је да помогне Кремљу у трансформа­цији опозиционе политике у фриволну забаву. Чак је обзнанила како је гласачки процес био „транспарен­тнији“него у прошлости, као да она о томе ишта зна.

Путину су ови избори омогућили да нову владу формира не обазирући се на некад моћне изборне блокове попут урбане средње класе, која је сада изолована и спремна да се прикључи онима који гласају за „снажну Русију“. Путинов режим је стагнантан, али може да преживи још дуго, с обзиром на одсуство ефикасне опозиције.

Оно што је извесно јесте да Путин не може да испуни своје обећање о војној моћи и просперите­тној будућности. Та два обећања противрече једно другом, јер ће одржавање руског милитаризм­а захтевати подизање горње границе за одлазак у пензију, повећање пореза и друге тешке реформе. На крају ће се испоставит­и да су Руси гласали за мање социјалних и политичких слобода, а за више економске стагнације. Одлучили су да се врате уназад - у будућност које су се својевреме­но толико бојали.

Једина разлика између Путинове Русије и СССР је у томе што бирачи сада барем имају утисак да су могли да гласају за неког другог осим за „драгог вођу“

 ??  ??
 ??  ?? Стратегија Кремља: Москва је зацементир­ала своју визију Русије као војног бастиона
Стратегија Кремља: Москва је зацементир­ала своју визију Русије као војног бастиона

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia