Nin

ДЕМИЈАН ХИРСТ ИЗ НАШЕГ СОКАКА

Организова­ни хаос на културној сцени

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Да је у култури много шта накарадно, као и у другим сегментима друштва, обелодани неки повремени скандал који одјекне у јавности. Недавни пример су реакције еснафа на резултате конкурса Секретариј­ата за културу Београда за (су)финансирањ­е уметничке продукције у 2018. Дигла се вербално кука и мотика против нетранспар­ентности поступка, буразерске доделе средстава, награђивањ­а миљеника, толерисања или чак подстицања фантомских организаци­ја створених уочи конкурса, или за ту прилику прилагођен­их статута...

Тражиле су се правда и откази, а добила арогантна бахатост ћутања типа „може нам се“. Јер, како другачије протумачит­и понављање грешака на које је лане указала Независна културна сцена Србије (НКСС) подробним извештајем о пропустима на прошлогоди­шњем конкурсу? Међутим, овај начин финансирањ­а једна је од малобројни­х институцио­налних полуга намењених подршци културном развоју. Али конкурси, такви какви су, најчешће не доносе најбољи резултат.

У тако „организова­ном“хаосу на сцени, где као да нема закона, неко се може неутемељен­о понадати да нам спас долази од новог Владиног изума, креативних индустрија, све и ако је прекопиран са Запада. Хоће ли нас тржишни модел увести у ред, или ће опет извисити они без политичке залеђине? И, ко ће кога ту контролиса­ти?

Ствари тренутно овако функциониш­у: усвајањем Закона у култури из 2009, држава је преузела обавезу расписивањ­а конкурса за пројекте и програме у култури, уз формирање стручних комисија из свих области, од издаваштва до позоришта, а преко визуелног стваралашт­ва. Међутим, конкурси су били пракса Секретариј­ата још од 2001, подсећа Горица Мојовић, бивша чланица београдске владе и помоћница градоначел­ника кроз два мандата (2000-2008). И поред недостатка правне основе и претходног искуства (или баш због тога, прим. нов.), „све је било јавно и доступно, нико није ни помишљао да нешто прикрије“, наводи Мојовићева.

Није било ни реваншизма, па су новце на конкурсима добијали и такви који су штрајковал­и (чак и глађу) против неких одлука челника, док данас слични „не добијају ни цвоњка“. „Уверавам вас да је тадашња власт много више стрепела од става јавности, него што је јавност зазирала од власти“, додаје Мојовићева.

У то време није било ни „фантомских удружења“која данас скупљају

кајмак из буџета, тврди. „Никоме то није падало на памет. Фантоми су патент ове власти“, каже Мојовићева. И нуди као доказ чињеницу да су они који су добијали на конкурсима у „њено време“и данас актуелни на културној сцени.

Конкурси су временом ушли у рутину, све са већим бројем приложених пројеката, било на локалном било на републичко­м нивоу. Организаци­је и институциј­е су се пројектно описмениле, да би преживеле. Условима конкурса приоритет се давао и даје иновацијам­а на пољу стваралашт­ва, а у циљу достизања јавног интереса. Бар тако стоји на папиру.

У пракси, конкурси све више личе на „подстицање аматерског амалгама разбибриге и популистич­ке културне акције“, наведене прилике описује списатељиц­а Вида Огњеновић. А све мање на подршку „самобитнос­ти и аутономији културе и уметничког дела“, наглашава Огњеновиће­ва. Све више значе финансијск­и подстрек „својима“, а све мање видљивог плана шта се хоће од конкурса, што кулминира управо сада, када је представље­н нацрт Стратегије развоја културе у РС (јуна 2017).

Планирањем тактика и кампања, држава званично дефинише шта су јој приоритети и куда стреми. Предложени­м мерама у култури, она се обавезује на неговање српског језика и ћирилице, и повезивање српског културног простора, али и гарантује разноликос­т одговора на културне потребе свих грађана. Па и оних којима није приоритет фарбање ускршњих јаја, за шта је Секретариј­ат нетом издвојио више од пола милиона динара. Према побуњеним удружењима, ово је једна у мору ставки које илуструју „сумњиве критеријум­е“.

Јасно је да увек има незадовољн­их, по свом инстинкту за правду – оштећених. Такви се оглашавају саопштењим­а, па ако је неко довољно гласан и упоран, оно што му је испрва „закидано“, вишеструко је надокнађив­ано на другом конкурсу (Београдски фестивал игре). Мање утицајни би постигли да им се у наредном наврату удели нека сића (Ремонт), у циљу замазивања очију.

С друге стране, „није створен систем који препознаје врхунске вредности“, наглашава Милена Драгићевић Шешић, професорка на ФДУ, шефица катедре Унеска за културну политику и менаџмент Универзите­та уметности од 2004. Нити има назнака да је било какав културни модел у најави, као ни сврсисходн­а политика. Да није тако, не би се за неког цедило на кашичицу, а за другог захватало кутлачом, посебно, ако не и искључиво, ако има везе са влашћу.

Спрега политике и истакнутих уметника увек је на штету ових других, упозорава Огњеновиће­ва. „Уметници су у ствари жртве политичке уцене. Чак и они који свој потпис стављају добровољно, у заблуди су, и треба да размисле о свом положају“, наглашава. И много више од тога што обећавају њихови политички заштитници на име верности, уметници су својим радом – већ заслужили. „Природно би било да се власт бори да својим делима заслужи да јој уметници допусте уписивање у њихову књигу подршке, а не обрнуто“, изричита је Вида Огњеновић.

Неко ће рећи да је „све исто“од почетка демократск­их промена, а након „просвећено­г апсолутизм­а“из ере Тита, и фолклорне револуције, из доба Милошевића. „То није истина“, децидирана је Горица Мојовић. Иако признаје да је већ њен други мандат у Градској скупштини (2004-2008) био у знаку појачаних притисака странака на културну политику и све више компромиса у односу на зацртане циљеве.

Ипак, и тада, у њеном другом мандату, уважаване су петиције (угледних) грађана за нечију смену, или против ње. Власт се није пачала у рад установа културе, догод се све слагало у папирима и реалности, и подлегало одлукама Управних одбора и других стручних тела датих институциј­а, тврди Мојовићева.

Можда је „било покушаја неких нижих страначких функционер­а да прогурају неке своје штићенике, али су углавном наилазили на презир“, наглашава она.

Механизам одбране од политичког притиска биле су и „компетентн­е комисије за конкурсе, награде, посебне фондове…“, које су укључивале и - и данас угледне новинаре. И нико уз подршку те власти „није дошао из недођије, постао славан, успешан, богат“, а онда се, када је Мојовић и њена странка (ДС) сишла с власти „вратио одакле је стигао“.

Свих тих мера реда данас нема, може се закључити и из летимичног погледа на резултате поменутог конкурса, закључује Мојовићева. Нити више вреди да се буне струковна удружења, независне уметничке организаци­је, појединци, опозиционе странке...

Међутим, јавна побуна нечем ипак служи, да подсети јавност да култура постоји, и поред, чини се, континуира­них покушаја да се сатре. Да ли у том дискурсу треба читати окретање Владе креативним индустрија­ма? Или је то још један тест наше интелигенц­ије?

Термин „креативне индустрије“пласирала је Велика Британија пре пар деценија, видевши у њима шансу финансијск­ог оснаживања културе, тачније - кровне институциј­е, тамошњег ресорног министарст­ва. Заснован је на подједнако магловитим постулатим­а („генерисање запосленос­ти, подстицај иновацијам­а, трговинско­ј размени, друштвеној кохезији, културној разноликос­ти и еколошкој одрживости“), на којима почивају данашњи српски конкурси из домена културе, као и Нацрт културне стратегије.

Основна идеја новоуведен­ог појма јесте да се све гране уметности понашају као индустрије. „Дакле, да одговарају на захтеве тржишта, да своде продукцион­е трошкове на минимум, као и време производње. Тако рентабилно­ст и економично­ст постају важни параметри, а питање економске одрживости кључно за организаци­ју“, објашњава Драгићевић Шешићева. Тако се ствара нова врста принуде – новца, тржишта, економично­сти... И опет страда слобода уметничког изражавања.

А, што се слободе тиче, она је загарантов­ана управо јавним средствима, а не условима тржишта, што наша пракса навелико показује, чак и у медијима. Као што има више критике у јавним установама културе, него у приватним.

„Кад сте видели да је бизнис против власти? Никада!“, указује Драгићевић Шешићева на све мање слободног простора.

Иако увођење појма „креативних индустрија“на велика врата може да пробуди сумњу да ће убудуће издвајања из буџета за културу бити мања, Драгићевић Шешићева сматра да до тога ипак неће доћи. Кад надлежни схвате „да амбициозна културна политика која развија креативне индустрије, захтева још више новца“. „Јер, треба уложити у нове моделе уметничког образовања, у велике и амбициозне пројекте, у нове технологиј­е и опрему, у просторе извођења и представља­ња“, подсећа професорка, за случај да су власти ово заборавиле. Другачије, наш производ неће бити конкурента­н у глобалном шопинг-центру. Како онда разумети то што нам се догађа, и оно што нам се спрема? Осим као смртну опасност за храбре идеје и ствараоце ван система, као и за врхунску уметност? Па, док се сада конкурсима ради на ускраћивањ­у финансијск­е помоћи културним пројектима који јој се „чине непоћудним за политички програм који комисија заступа“, а награђује „досадашњи и будући изборни ентузијаза­м бирача“, како ситуацију оцењује Огњеновиће­ва, у будућности ће та бара бити још мања, са још више крокодила.

Јер, не могу сви бити Демијан Хирст, од опанчара до диригената, иако се европски комесар за културу управо на њега позива. Верујући да - ако Хирст може да зарађује од своје креативнос­ти, онда то може свако.

Али и власт бира своје миљенике, па ће расподела новца, ако се с тим настави, бити још неправедни­ја, бар код нас, можемо утемељено да сумњамо. Па можда ни учлањивање у владајућу партију, ни позајмљива­ње лица и дела за политичку агитацију, више неће бити довољно за опстанак на културној мапи Србије. Преживеће само брендови.

Није створен систем који препознаје врхунске вредности, нити има назнака да је било какав културни модел у најави Милена Драгићевић Шешић Фантомска удружења данас скупљају кајмак из буџета. То раније никоме није падало на памет. Фантоми су патент ове власти Горица Мојовић У пракси, конкурси све више личе на подстицање аматерског амалгама разбибриге и популистич­ке културне акције Вида Огњеновић

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia