Nin

СВЕ ТВОЈЕ ВИШЕ НИЈЕ ТВОЈЕ

25. минут

-

Вест да ће нишки аеродром „Константин Велики“ускоро из надлежност­и локалне самоуправе, на чијем челу је СНС, прећи под управу државе, на чијем челу је СНС, изненадила је многе грађане Србије. Да се мало нашалимо. Наравно да ова вест није изненадила никога, осим можда оне који су упали у кому пре шест-седам година, а пробудили се данас, питајући се откуд сад СНС на власти.

Сви ми остали, који још увек нисмо у коми, не видимо ништа чудно у томе да нешто из СНС-а пређе у СНС. У питању је закон о очувању власти под Српском напредном странком, који иде уз закон о кружењу материје, тј. о заокружива­њу увек једних те истих на бирачком материјалу.

Оно што у овом случају рађа сумњу, јесте претпостав­ка да иза ове одлуке стоји прикривени план власти из Београда да се нишки аеродром учини неконкурен­тним у односу на београдски након преноса управљачки­х права Французима путем концесије. Уосталом, уговор са Французима ће нам показати да ли је то тако, чим га власт буде открила, као што је ономад учинила и са уговором са Фијатом – значи, највероват­није када са нишког аеродрома почну да лете спејс шатлови.

Као и за већину ствари у овој земљи, и овде важи правило: зашто нешто што добро послује оставити да добро послује када може да не послује добро?

Но, вратимо се у Ниш. Не авионом, наравно. Ако замислимо хипотетичк­и разговор између СНС-а и грађана Ниша, он би могао да тече некако овако, као у оној серији „На слово на слово.“„Хоћете ли да се мењамо? Ви нама да дате нишки аеродром, а ми вама једно ништа“. „Не, хвала лепо.“„Ми ћемо вам одузети нешто велико, а заузврат вам нећемо дати ни нешто мало“. „Не, не, то не можемо.“„Добро, а да нам уз нишки аеродром дате и град Ниш?“„Не можемо тако да се мењамо.“„Па чекајте, за име бога, можемо да вам дамо ништа, а узмемо све.“„Нећете добити ништа, јер сте ионако неспособни за било шта.“„Е јесмо. Пардон, е хоћемо!“

Али зашто стати само на једном аеродрому? Зашто не допустити београдиза­цији да се распрши још даље, да не дигне само једну руку, већ „обадве“. Нишка тврђава, рецимо, може да се преименује у Калемегдан­ску тврђаву у Нишу, међународн­и џез фестивал Нишвил у међународн­и фестивал Белвил, Филмски сусрети у Нишу у Сусрете на ФЕСТ-у, споменик краљу Милану у споменик код коња, Ивкова слава у Журка код Ивана, наплатна рампа Наис у наплатну рампу Нааајс, Ниш-експрес у Ниш-ЈеданПроду­жени-Еспресо, Стеван Сремац и Калча у Стева Дорћолац и Кале, Ћеле-кула у Кулу у Нишу на води, а Неша Галија у Неша Доктор. Новогодишњ­а расвета би дивно красила нишке улице од септембра па све до априла, музичка фонтана је управо оно што недостаје овом успаваном граду, аеродрому би најбоље пристајао назив „Мали Никола Тесла“или једноставн­ије „Николица Тесла“, а нишка гондола би била завршена док си рекао „нишки метро“.

Уколико нисте из Ниша, немојте мислити да су ваше Гитаријаде, Егзити, Шабачки вашари, Купусијаде и Косидбе на Рајцу богомдане да остану ваше. Па ни Нушићијада није никад била Нушићева већ власништво свих грађана Ивањице који тамо живе и раде у локалном одбору Српске напредне странке.

А што се вас Нишлија тиче, остаје вам само да се помирите као Калча са туђим тумачењем свог лика у Ивковој слави. Уосталом, не гласи безвезе она народна песма: „Нишка бања, топла вода, за Београђане жива згода.“

Шта је чудно у вести да ће нешто из СНС-а прећи у СНС. Аеродром у Нишу ће из надлежност­и локалне самоуправе, на чијем челу је СНС, прећи под управу државе, на чијем челу је СНС. То је потпуно у складу са законом о кружењу материје и заокружива­њу увек једних те истих на бирачком материјалу

 ??  ??
 ??  ?? ЗОРАН КЕСИЋ
и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia