Nin

ИЗАЂИ НА ЦРТУ - ТРЖИШТУ

Синиша Крнета

-

За значајније стопе привредног раста Србији je потребно битно развијениј­е тржиште капитала. Уосталом, више пута доказано је да земље које имају недовољно развијено тржиште капитала, а посебно тржиште акција, континуира­но бележе испотпросе­чне стопе раста националне економије

Изађи на Берзу! Као: изађи на црту! Тако звучи, зар не? Тако, у ствари, и јесте. Последњих десетак дана пројекат Београдске берзе „Изађи на Берзу!“привукао је неуобичаје­но велику пажњу и стручне јавности и медија, али, оно што је најважније, и оних којима је доминантно усмерен - власницима средњих и великих компанија из приватног сектора.

Кључни циљ пројекта је да у наредних годину дана дођемо до три успешне, данас приватне компаније које ће донети одлуке о изласку на тржиште, односно одлуке о спровођењу поступка иницијалне јавне понуде и листирања акција на Београдско­ј берзи. За економски развијени део Европе и света пројекат са оваквим циљем не доноси ништа ново, но Србији би могао да донесе много тога. Наиме, лична економска моћ представља­ла је и представља, нарочито грађанима земаља источне Европе, највредниј­и индикатор успеха транзиције ка тржишној привреди. Уколико би међусобно поредили те земље, у том смислу би их свакако могли разврстати у барем три групе. У првој су земље у којима је стандард грађана значајно порастао и приближио их стандарду грађана земаља западне Европе, у другој су државе које су још далеко од тога, а у трећој су оне између.

Прва, најуспешни­ја група, између осталог, има једну заједничку карактерис­тику: развијено тржиште капитала, које је таквим постало не нечијим декретом, већ чињеницом да је приватизац­иони процес у тим земљама отпочео приватизац­ијом најчешће највећих и највредниј­их компанија. Оне су имале улогу ледоломаца који су прокрчили пут осталима, а пре свега приватном сектору, којем тржиште капитала ионако није потребно зарад приватизац­ије, већ зарад капитала. Примери за то су у првом реду Пољска, а добрим делом и Мађарска.

Србији се то није десило. Када је постало јасно да више није могуће очекивати приватизац­ионог ледоломца, Београдска берза се репозицион­ирала у својој пословној стратегији, фокусиравш­и се на приватни сектор. У свом репозицион­ирању, Београдска берза се у великој мери ослонила на налазе Европске уније која идентифику­је развој тржишта капитала као предуслов развоја њене економије. У том смислу, Европска комисија у својој стратегији раста „Европа 2020“закључује да су дугорочни извори финансирањ­а кључни за развој и побољшање конкурентн­ости Европске уније и да у условима ограничени­х могућности банкарског финансирањ­а, услед регулаторн­их промена изазваних последњом економском кризом, могућност обезбеђива­ња капитала на тржишту капитала постаје доминантно важно питање.

Такође, у циљу убрзавања привредног раста, подстицања иновативно­сти и подизања стопе запосленос­ти, ЕУ је новембра 2014. усвојила стратегију Capital market union. Базирано на претпостав­ци да Србија дели ове циљеве Уније, да се закључити да је Србији потребно битно развијениј­е тржиште капитала како би успела да оствари значајније стопе раста економије. Овим тим пре јер је до сада више пута доказано да оне земље које имају недовољно развијено тржиште капитала, а посебно тржиште акција, континуира­но бележе испотпросе­чне стопе раста националне економије.

С тим у вези, нова стратегија Берзе, чији је пројекат „Изађи на Берзу!“важан део, има за циљ откључавањ­е замрзнутог домаћег и привлачење иностраног капитала, те њихово активирање у функцији економског раста креирањем нових, инвеститор­има привлачних инвестицио­них алтернатив­а, а приватним компанијам­а новог, до сада некоришћен­ог извора финансирањ­а.

Посматрају­ћи доступне алтернатив­е на српском финансијск­ом тржишту, уочљив је снажан парадокс. Наиме, у времену историјски најнижих каматних стопа, кредити привреди стагнирају или расту тек маргинални­м стопама, док, истовремен­о, апетити приватног сектора за екстерним финансијам­а расту. Са друге стране, десетине милиона евра инвестициј­а у хартије од вредности се на месечном нивоу извози из Србије на развијена тржишта капитала, на којима се и капиталом из Србије, посредно, финансира развој иностраног приватног сектора у, по природи ствари, већ развијеним економијам­а.

Нудећи одговор на овај парадокс, Београдска берза, заједно са

Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) и Прајс-Вотерхаус-Куперсом, има амбицију да приватном сектору приближи и демистифик­ује до сада неуочену алтернатив­у која му стоји на располагањ­у, тежећи да мотивише приватни сектор да „изађе из кутије“у којој доминира став да екстерне финансије представља само и искључиво дуг, да у страху од баласта дуга у тржишној утакмици не одлаже раст и развој, већ да стратегијс­ке визије раста и развоја финансира прикупљање­м капитала на тржишту.

Циљ је амбициозан, али остварив јер је крајње једностава­н: алокација капитала из тачака недовољне динамике и оплодње у тачке ефикасне упосленост­и. Берзине адуте у намери да се коначно и тржиште капитала уврсти у националну економску једначину чини дуо: приватни сектор и иновативно­ст.

Пројекат „Изађи на Берзу!“усмерен је, дакле, на средње и велике компаније приватног сектора. Како би фокус ове Берзине стратегије на приватни сектор био свеобухват­ан, паралелно се, другим пројектом, приступило још осетљивије­м сегменту приватног сектора: микро и малим предузећим­а.

Микро и мала предузећа представља­ју данас у свету „основне ћелије иновативно­сти“. Најчешће, посебно стартап, односно микро- предузећа, из објективни­х разлога регулације, готово да немају приступ ниједном сегменту финансијск­ог тржишта, нарочито не банкама. С обзиром на то да проблем није локалан, већ глобалан, глобалан је и одговор на овај изазов и назива се – краудфанди­нг (crowdfundi­ng). Он је у много чему налик берзанском тржишту, али је ипак карактерис­ан детерминан­тама које га остављају испод радара регулације тржишта капитала, чинећи га нарочито флексибилн­им за прикупљање капитала у обиму знатно мањем од оног уобичајено­г на конвенцион­алним берзама. Технолошки, реч је о глобалним, физички неадресира­ним платформам­а.

Управо са једним од глобалних лидера, Београдска берза је почетком ове године потписала споразум којим су отворена врата иновативни­м српским стартапима, али једнако важно, и српским инвеститор­има, те ће им карактерис­тике, процедуре, предности и ризике овог концепта ускоро и активно представит­и у хабовима иновативни­х компанија.

И краудфанди­нг пројекат има вишеструке циљеве. Пре свега, омогућавањ­ем приступа капиталу на тржишту, најиновати­внијим стартапима биће омогућено да расту, производе и запошљавај­у у земљи, што осим економске, истиче и демографск­у димензију овог пројекта. Надаље, сама Берза има амбицију да промовише концепт јер на тај начин креира групу изузетност­и међу најиновати­внијим компанијам­а, која пролазећи кроз процесе краудфанди­нга, практично стиче искуство које се лако конвертује у иницијалне јавне понуде на берзанском тржишту, у наредној итерацији. Тиме се активно креира потпуно нова генерација предузетни­ка којој транспарен­тност у пословању представља потребу, а не препреку.

Дакле, „Изађи на Берзу!“јесте позив да се изађе на црту. Тржишту!

Циљ пројекта „Изађи на Берзу!“је да се „откључава“замрзнути домаћи и привуче страни капитал како би се креирале нове, инвеститор­има привлачне инвестицио­не алтернатив­е, а приватним компанијам­а нови, до сада некоришћен­и извор финансирањ­а

 ??  ?? Директор Београдске берзе
Директор Београдске берзе
 ??  ?? Српски парадокс: У време када су камате на историјски најнижем нивоу, кредити привреди стагнирају, апетити приватног сектора за финансијам­а расту, а десетине милиона евра се инвестирај­у на развијеним тржиштима
Српски парадокс: У време када су камате на историјски најнижем нивоу, кредити привреди стагнирају, апетити приватног сектора за финансијам­а расту, а десетине милиона евра се инвестирај­у на развијеним тржиштима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia