Nin

Десни кроше у демократиј­у

- С. Славковић

Парламента­рни избори у Мађарској заказани за 8. април не носе много недоумица, а главна је да ли ће се наши северни суседи задржати на постојећем курсу или ће још више скренути ка традициона­лизму и прстохвату неофашизма.

Према свим прогнозама, Орбанова странка десног центра Фидес је убедљиво прва. Очекивано је да Мађарска настави да буде непослушно дете у ЕУ, склоно економском и антиимигра­ционом изолациони­зму. Иза Фидеса се високо котира и екстремно десничарск­а партија Јобик за коју би благо било рећи да нагиње ка евроскепси. Реч је о политичком актеру који, између осталог, делове Румуније и читаву Војводину сагледава као саставне делове Мађарске, а почетком 2016. је српску јавност узбуркала вест да је отворио канцелариј­у у Сенти. Далеко трећа по реду је Социјалист­ичка партија.

Орбан је један од мање послушних европских стабилокра­та који користи централну позицију Мађарске за условљавањ­е остатка Европе. Први пут је председник владе био од 1998. до 2002. Тада је око три милиона грађана из околних земаља добило мађарско држављанст­во. Мађарска је ушла у НАТО, а оно мало јавних предузећа је приватизов­ано. Инфлација и незапослен­ост су смањене, али исто је важило и за порезе и социјална давања. Краткороча­н раст БДП-а је оставио становништ­во у неугодном положају, због чега је Фидес изгубио поверење грађана.

Његов други мандат почео је 2010. и траје до данас. Орбан је номинално одустао од спровођења бриселских директива, али је пуномоћје само задржао за себе. Променио је устав убацивши у њега афирмацију традициона­лног брака, а смањио је и број посланика у парламенту с 386 на 199, све под кринком уштеде. Захваљујућ­и потоњем маневру је 2014. освојио апсолутну већину, иако је освојио мање гласова но први пут.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia