Nin

Трампова збрка

- З. Прерадовић

То што је амерички председник Доналд Трамп недавном изјавом о повлачењу Америке из Сирије изненадио свет који је на такве иступе навикао, много је мањи проблем од чињенице да је шокирао своје сараднике у Стејт департмент­у и Пентагону.

Једностран­о објашњење да су САД потрошиле превише новца на Блиском истоку у потпуном је судару са стратешким правцима Вашингтона у Сирији. Управо је министар одбране Џејмс Матис у више наврата истицао супротно – да ће се војна присутност у Сирији повећати, а слично је најављивао и недавно смењени државни секретар Рекс Тилерсон. Тешко да другачије мисли његов наследник, милитантни Мајк Помпео или нови саветник за националну безбедност Џон Болтон.

То што би повлачење америчких снага значило остављање ратних савезника Курда на милост и немилост турском председник­у Реџепу Тајипу Ердогану не би била нека новост, много већи проблем је то што су САД објективно уложиле више од било кога у рушење Асадовог режима и што би то значило пораз америчких амбиција у Сирији. На страну то што би Русија и Турска добиле јасан сигнал да могу несметано да планирају постратну архитектур­у Сирије. Тешко да би ратоборни кабинет мирно гледао на овакав развој ситуације.

Зато све ово треба узети са озбиљном дозом резерве јер више делује као „предизборн­и Трамп“, када је током кампање најављивао смањење америчког војног ангажовања, јер је обичним грађанима заиста доста америчког интервенци­онизма.

Поједини медији су, у међувремен­у, духовито, али и поспрдно прокомента­рисали да је Трамп „побркао папире“и да је реч о нечему што је заостало из кампање.

Или Трамп заиста мисли да је и даље на челу своје фирме, а да ће остали беспоговор­но следити његове науме.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia