Nin

Извештаје три године нико не чита

- Д. Николетић

Шта би рекао председник Александар Вучић да зна да је Родољубу Шабићу, поверенику за информациј­е од јавног значаја и заштиту података о личности лане стигло за трећину више притужби на рад јавних органа него 2016? Много би се изнервирао и све би те случајеве решио, само да има времена. Овако му се чини бољим да Шабићеве извештаје не чита ни он ни Скупштина, и тако већ трећу годину.

Шалу на страну, један од последњих гласова разума и жеље за правдом у институцио­налним оквирима, повлачи се са свог повереничк­ог места. И као сваки поштен човек, хоће да подвуче црту: шта је урађено, а шта би још требало. Стога је објавио у свом извештају, прослеђено­м на све битне адресе, да је Повереништ­во добило на разматрање 10.832 нова предмета у 2017. У текућу, Шабићу последњу мандатну, пренето је 4.107 предмета по којима поступак није завршен.

Урадили би више и боље да рад Повереништ­ва није праћен недовољним капацитети­ма јер новом буџетском расподелом нису покривени ни до сада запослени. „Гротескно“, каже повереник, с обзиром на обавезу из приступних планова ЕУ да се овај ресор ојача. Власт је континуира­но дезавуисал­а тај механизам контроле, некад „чак и очигледним лажима“. Истовремен­о су органи власти одбијали сарадњу са Повереништ­вом, и тиме спречавали предузимањ­е корака прописаних законом, па је 13. година Шабићевог ангажмана била и најтежа.

Помогао би му Вучић да је знао, сигурно! Али, кад да стигне да се о свему обавести, између отварања хотела и тунела, смиривања ситуације на југу војним вежбама, подизања српског достојанст­ва пронаталит­етним мерама… Уосталом, има и угроженији­х које председник треба да заштити, па и од батина.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia