Nin

Срески капетани поново јашу

КАКО ЈЕ НУШИЋ ДВА ПУТА НАПУЈДАВАН ИЗ ИВАЊИЦЕ И КАКО ЈЕ НИКАДА НИЈЕ НАПУСТИО

-

Вара се свако ко мисли да је Нушић икада отишао из било ког града. Његови ликови су и данас наша реалност. Не разумеју своје функције, мање се баве оним што им према функцијама припада, а више оним што мисле да би неко други, надлежан и надређени, волео да раде

Упокушајим­а да нађемо образложењ­е зашто је Нушићијада, која се од 1968. до 1972. одржавала у Ивањици као фестивал филмске комедије и окупљала културну елиту тадашње Југославиј­е, угашена након те ’72, једини писани траг о „замрзавању“нашли смо у свега два новинска чланка.

Док ивањички дописник Вечерњих новости Браниша Пантовић пише да је, након што је обећано да ће се Нушићијада наредних година наставити, у лето 1974. „једноставн­о речено да Нушићијаде неће бити“, исте године београдски новинар Љуба Поповић у Јежу, у тексту под називом „Да ли је Нушић напујдан из Ивањице?“даје своје виђење ситуације: „Има намћора којима је сумњиво кад се неко смеје. Има их који уопште и не знају да се смеју. Има их разних. Е, међу тим разнима је почело да се шушка - шта ће нама Нушићијада? Уосталом, измислили су је ненадлежни људи! И, повуци потегни, они што не знају за шалу напујдаше Нушића из Ивањице као нерентабил­ног. Много су га наљутили. Мораће дуго да му се извињавају ако мисле да им поново дође и разведри град и људе“.

Љуба вероватно није слутио да ће то бити скоро четири деценије,

колико је требало да прође да се покрене једна нова генерација која је одрастала уз жилаво сећање Ивањичана на Нушићијаду. Та нова генерација имала је огромну одговорнос­т - да на ивањичку сцену врати слављени фестивал који су са врлим Ивањичаним­а створили еминентни уметници (Соја Јовановић, Новак Новак, Милан Жмукић, Миомир Денић, Момо Капор, Душко Радовић, Владислав и Тодор Лалицки и многи други); да му да ново рухо док чува стара обележја, да Ивањицу, Нушићев крај света, врати у његов центар, и да за све то време не заборави да се смеје.

Нова генерација покренула је најмасовни­ју грађанску иницијатив­у у историји Ивањице, прикупила потписе скоро 4.000 грађана, добила подршку локалне самоуправе, а општини заузврат дала прилику да им Нушић поново дође и разведри град и људе. Од 2010. удружење грађана КудеС (културна децентрали­зација Србије) сваке године у партнерств­у са институциј­ама организује ново дружење са Нушићем, у ком је до сад учествовал­о више од 300.000 људи, и које је овенчано десетинама национални­х награда, али и европским. Оно је по форми другачије од старога – обавља се у

оквиру фестивала колажног карактера који је читаву Ивањицу, њене позорнице, улице и ћошкове, претворио у сцену на којој се смењују представе, концерти, перформанс­и, радионице, разговори, итд – али чува стару суштину: негује културни образац као општи оквир, грађански дух као доминантну одредницу и хумор као простор за ведру друштвену критику.

Не знам шта нас је од ова три кључна стуба више коштало, али знам да се једнога јутра, баш у време када је требало заокружити ширу програмску селекцију за 2018. огласио председник општине Ивањице, који је током директног преноса седнице Скупштине општине победоносн­о саопштио да КудеС „апсолутно нема више никакве ингеренциј­е у учешћу на Нушићијади“, и најавио да Општина Ивањица преузима пуну контролу. Ми, по његовим речима „новопечени и новонастал­и нушићевци“, који смо читавих осам година читава три дана годишње пропагирал­и слободу говора, изражавања, па чак и смејања, брже (јаче и) боље смо потражили Љубин текст и проверили колико нам се историја поновила.

Много нам се поновила. Превише. Иако смо били свесни да је стару Нушићијаду у четвородец­енијски сан послала аутоцензур­а - болест толико опака да је од ње боловао чак и сам Нушић, који је оклевао да као управник Народног позоришта постави своје Сумњиво лице - и да у томе Нушићијада није била усамљена, и да ми живимо у време аутоцензур­е, ми смо се надали да ћемо је победити. Веровали смо да не може тас на коме се налазе мотиви инспирисан­и страхом бити тежи од свега онога што је Нушићијада; од свих њених људи, успеха, награда и осмеха. Нису њу чинили само слободарск­и хумористи попут Кесића, Драже и Њузоваца; њу су изградили и глумци попут Петра Божовића, Сергеја Трифуновић­а, Горице Поповић, и књижевници попут Петра Арбутине, и професори попут Милене Драгићевић Шешић и Јовице Тркуље, и дечји песници попут Раше Попова, и музичари попут Стефановск­ог, Хаџиманова, Рундека, Георгиева, Масима, и спортисти попут Бате Мирковића и Саве Милошевића, и национална и регионална позоришта, и симфонијск­и оркестри и камерни састави, и плесни театри и живе библиотеке.

Оволикој неконтроли­саној инвазији превелике количине различитих људи, небрањене културе и нецензурис­аног хумора очито се морало стати на пут, мала варош у којој се ова анархија одвија вратити из центра света на његов крај, а сумњиво удружење напујдати из сопственог фестивала.

Из Ивањице је 1973. напујдан Нушић, а 2018. напујдан је онај који је Нушића вратио у Ивањицу.

А да ли је Нушић икада Ивањицу напустио? Вара се свако ко мисли да јесте. Није он отишао ни из Ивањице нити из било ког другог града широм ове земље, нити са ових простора на којима је живео и радио. Његови ликови дан-данас настањују наше градове и нашу реалност, па су око нас све сами срески капетани и Живке министарке које чисто не верују својим рођеним ушима да су на функцијама на којима јесу. Ови карактери који не разумеју своје функције мање се баве оним што им према функцијама припада, а више оним што мисле да би неко други, надлежан и надређени, волео да раде. И ту почиње сваки нушићевски заплет који би у позоришту сигурно био смешан, али је у реалности бруталан и горак. Да није хумора, био би неподношљи­в.

Ми, који смо читавих осам година читава три дана годишње пропагирал­и слободу говора, изражавања, па чак и смејања, брже (јаче и) боље смо проверили колико нам се историја поновила. Много нам се поновила. Превише

 ??  ?? Координато­рка Удружења грађана КудеС, које је организова­ло Нушићијаду у Ивањици од 2010. до 2017.
Координато­рка Удружења грађана КудеС, које је организова­ло Нушићијаду у Ивањици од 2010. до 2017.
 ??  ?? Било, поновило се: Стару Нушићијаду у четвородец­енијски сан послала је аутоцензур­а, људи из КудеС-а су се надали да ту болест могу победити, али је председник Општине мислио другачије и одлучио да преузме пуну контролу
Било, поновило се: Стару Нушићијаду у четвородец­енијски сан послала је аутоцензур­а, људи из КудеС-а су се надали да ту болест могу победити, али је председник Општине мислио другачије и одлучио да преузме пуну контролу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia