КО ЈЕ ОВДЕ ЂЕКНА

25. минут

Nin - - Садржај - ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Мило Ђукановић је на чело Црне Горе дошао још пре изласка Нирваниног албума „Smells Like Teen Spirit”, а далеко пре него што су измишљени мобилни телефони. Данас свака кућа у Црној Гори има у просеку по два мобилна телефона, а има и по два лика који посете сваку кућу у Црној Гори и распитују се за кога ће домаћин гласати, нудећи мобилне телефоне

Протекле недеље присуствовали смо једној од најнеизвеснијих завршница у региону. Напето је било све до последње утакмице у Подгорици, а победник се није знао практично до самог краја. Када се завршио и овај окршај, грађани Црне Горе коначно су могли да сазнају ко ће их представљати наредне сезоне, не само у Европи већ и у читавом свету.

На изборној утакмици за председника Црне Горе победио је кандидат родом из Никшића. Овај средовечни господин успео је да у педесетим годинама свог живота постане ново, свеже лице на челу наше суседне државе, јер се рачуна и његово претходно повлачење из политике. Лепо је видети да и људи у познијим годинама успевају да пронађу посао, иако их већина кука да нити има посла, нити има пара, нити би ико хтео да запосли старије особе које не знају ни Ексел, а камоли тај Фејсбук.

Након што је Државна изборна комисија Црне Горе, брзином глисера који стиже из Италије, прогласила резултате избора, већина грађана могла је да сазна ко су били противкандидати поменутог победника по имену Мило Ђукановић. Уосталом, црногорски избори одувек и служе само томе да се сазна ко ће бити други. Поред Подгорице и Врачара, највише се славило на Бироу за незапослене, где имају једну бригу мање. Иначе, Црногорци који живе и раде у Непалу, путем Телекома су могли бесплатно да причају са својом родбином у матици, распитујући се када ће и да ли ће, након још једних ископираних избора, доћи код њих да живе.

За оне неупућене, Мило Ђукановић је на чело Црне Горе дошао још пре изласка Нирваниног албума „Smells Like Teen Spirit”, а далеко пре него што су измишљени мобилни телефони. Данас свака кућа у Црној Гори има у просеку по два мобилна телефона, а има и по два лика који посете сваку кућу у Црној Гори и распитују се за кога ће домаћин гласати, нудећи мобилне телефоне или сличне дарове заузврат.

Са друге стране, сви ми који не пратимо превише ситуацију у Црној Гори, осим када треба да се распитамо има ли у апартману у којем летујемо воде и струје, можемо само да претпоставимо како Ђукановић успева да опстане већ скоро 28 година на челу Црне Горе. Вероватно се пробуди пре свих, осети сву тежину свог историјског задатка на својим плећима, направи дубок уздах, намести наочаре, па се сети да их у ствари не носи, прочита све коментаре о себи на свим друштвеним мрежама, на Фејсбуку игнорише квиз „Шта ћеш радити за 10 година“, закаже ванредну конференцију за медије, крене да оптужује бившу власт за све лоше у држави, па се тргне, схвати грешку, промени израз лица, па крене да вређа новинаре који су га навели на погрешан одговор, потом открије како теку капитални радови у Подгорици, где су се некада скупљали пацови, змије и наркомани, открије како Црна Гора има највећи привредни раст у Европи, па искритикује новинаре који пишу да није то баш тако, и тако даље, и тако даље.

А можда и није тако, ко ће га знати. Знамо само да смо изгледа ми, грађани, и овде и тамо само неке досадне Ђекне које никако да оду. А сви то чекају.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.