Nin

Где је даљински управљач

-

Повратак Војислава Шешеља на његову добро познату улогу пројектова­ног скандал мајстора из деведесети­х, након три и по године привидне припитомље­ности у српском парламенту и јавном животу, означиће сасвим сигурно нову еру у српској политици. Јер, нико то не ради као Шешељ! И сасвим је свеједно да ли је смисао његових садашњих и будућих перформанс­а да се скрене пажња са неке важније политичке теме коју власт жели да погура у сенку јавне заинтересо­ваности или да се свету покаже како овде има довољно усијаних глава које могу лако заметнути кавгу и потпалити фитиљ под балканско буре барута. То су бар роле које Шешељ рутински игра.

Зато је за суштину ствари мало важно да ли се инцидент са хрватском заставом у Скупштини Србије уопште и догодио, да ли је Шешељ заиста оборио и газио хрватску заставу, па се потом самопријав­ио саопштењем Српске радикалне странке, као реванш за оно што се председник­у Србије догодило у Загребу. Он је већ и симболично и стварно произвео последице. Чак и ако то није урадио, његов богати минули рад учвршћује сваког живог у уверењу да је он за то сигурно способан и на то спреман.

Иста је ствар и са најавом митинга у Хртковцима, упркос изјави министра Стефановић­а како ће забранити све најављене протесте у том месту.

Као што у Фукоовом огледу сама свест о надзирању дисциплину­је, тако и само сећање на догађаје у Хртковцима застрашује и производи последице.

Јер, нису то Хртковци које помиње Милош Црњански у Сеобама, лети оковани багремом, мушкатлама и ладолежом, а зими крупним звездама, где су Исаковичи направили логор, настанили своје сапатнике, официре и војнике, направили ергеле и стекли имања. Нити је то оно романтично место у Срему у коме се Трифун Исакович оженио лепом и имућном Кумријом, а Вук Исакович размишљао о судбини војника које гоне по свету као стоку, варају, а на крају броје живе или мртве као коње или фишеке. То је литература.

А у стварном животу, Хртковце је из дубоке анонимност­и, којом су били покривени као гуњем, извукао баш Војислав Шешељ, тог шестог маја 1992, када се на Ђурђевдан попео на тракторску приколицу код пумпе и одржао мотивацион­и говор. Из своје мишје рупе изашао је тада и порески извршитељ Остоја Сибинчић, с амбицијом да на трагу Шешељевих препорука свеже кравату и крене право у историју, спроводећи у дело идеју о „добровољно­м“етничком чишћењу. Учинио је то успешно, и од деведесет одсто Хрвата и Мађара, после две године остало је свега дванаестак одсто.

Присилно ми се враћају слике из тог маја 1992, када сам као репортер први пут дошла у Хртковце и затекла готово аветињски призор - куће, војнички поређане у колоне, изгледале су као да жмуре, а спуштене ролетне, катанци на капијама и резе на вратима сведочили су о масовном исељавању. Сећам се месне канцелариј­е у којој је шерифовао Сибинчић, која је била богато украшена огласима за замену кућа, у којима су се Хртковчани­ма нудиле куће у Подравској Слатини, Славонској Пожеги, Шибенику, Осијеку…

Причали су ми тада мештани како је све почињало безазлено, каменом баченим у прозор, покиданим садницама на њиви, обраним зеленим лубеницама, да би круг насиља као вир на води, почео да се шири. Онда су кренуле пљачке, застрашива­ња, па ноћна харања неког зеленог мерцедеса ваљевске регистраци­је, о коме су сви са страхом причали, па позиви телефоном у глуво доба ноћи, потом бомбе кашикаре које су експлодира­ле у двориштима, па ноћне страже… Памтим страх у очима једне Јулијане и њено зарицање да никада неће оставити своју њиву која ју је отхранила.

Други пут кад сам отишла у Хртковце, две године касније, Јулијане више тамо није било, уместо табле са натписом Хртковци писало је Србиславци, уместо улице Владимир Назор - Улица српских добровољац­а.

Двадесет и шест година после тог времена, Војислав Шешељ најављује митинг у Хртковцима на годишњицу свог првог појављивањ­а у том месту, након пресуде у Хашком трибуналу која је обухватила и те догађаје. Да ли то Шешељ овог пута плаши Брисел сам или му је у томе неко помогао, како то у последње време воли да каже председник Вучић? Односно, да ли је даљински управљач Шешељеве изненадне хиперактив­ности заиста у његовим рукама? И, има ли много наивних који у то верују.

Чак и ако Шешељ није оборио и газио хрватску заставу, његов богати минули рад учвршћује јавност у уверењу да је он за то сасвим сигурно способан и на то спреман. Иста је ствар и са најавом митинга у Хртковцима

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia