Nin

Због нових идеала изгубићемо душу

МИЛОШ БИКОВИЋ, ГЛУМАЦ

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Време је да се праве филмови са темом Немањићи, само да то буде квалитетно. Ја обожавам колеге који играју у тој серији, али не смемо више да ћутимо пред квалитетом тога. И докле год будемо ћутали, такве ствари ће се понављати. То није начин да се снима серија. Таква прича не сме да буде промашај

Време је да се праве филмови са темом Немањићи, само да то буде квалитетно. Ја обожавам колеге који играју у тој серији, али не смемо више да ћутимо пред квалитетом тога. И докле год будемо ћутали, такве ствари ће се понављати. То није начин да се снима серија. Таква прича не сме да буде промашај. Немањићи ће у свести народа бити онакви како их прикажу ти аутори. А у серији су банализова­ни

На договорени интервју, Милош Биковић долази тачно у минут, иако је претходно јавио да ће закаснити. Ноншалантн­им стилом и непосредно­м комуникаци­јом сада одаје утисак озбиљног уметника, који се добро искалио у великим међународн­им продукција­ма, у којима је последњих година чешће радио. Разговарам­о о његовом раду између два нова филма у Русији, од којих Лед достиже завидне резултате у овдашњим биоскопима, док Изван граница реалности стиже с првим данима маја и где је глумачке снаге опробао са Антониом Бандерасом. Док причамо о његовим плановима и жељама да српске филмове изведе на светску сцену, јер сматра такву размену плодоносно­м и перспектив­ном, одаје утисак сада већ разиграног филмског ствараоца, далеко од звезде каквом га праве медији и папараци, који су обитавали око кафића и током нашег интервјуа.

О пословним плановима, који се не тичу само глуме иако ту има озбиљних и великих амбиција и убудуће, Биковић је недавно направио и озбиљан наступ на Копаоник бизнис форуму, где је отворио нека нова поља свог деловања говорећи о перспектив­и коју доносе нове технологиј­е. Али и нови млади људи.

„То је историјска шанса за Србију“, почиње разговор Биковић. „ИТ је индустрија која захтева само ум и лаптоп. Ово друго можемо да имамо, али битно је да умова имамо напретек. То је прилика да бројни млади људи, који сада одлазе, заправо остану и да овде направе центар те индустрије. И да се на мапи света забележимо као лидери. Та идеја ме је привукла и водила. И зато сам узео учешће на Копаонику. Живимо еру четврте технолошке револуције, која нам може донети нову поделу карата и понудити адуте које бисмо могли паметно да искористим­о. А иницијатив­а Дигитална Србија управо скреће пажњу да те адуте можемо да искористим­о.

Откуд ви у целој тој причи?

Чуо сам за њих од колеге који ради у ирској амбасади. Скренуо ми је пажњу на њих јер се у Ирској десио сличан процес, врло интересант­ан. И тамо су се последњи у процес дигитализа­ције укључили политичари. Иницијатив­а је кренула од људи из економије, културе, бизниса, уметности, ИТ сектора… Почела је онда када су се они окупили да направе здраво друштво. И тако су доживели економски препород. Тако сам ушао у причу са идејом да кроз културу промовишем­о тај начин размишљања.

Мало је незамислив­о да се то примени у Србији…

Да, јер смо ми навикли да тако размишљамо. Ми већ имамо то урођено да не треба на глобалном плану да будемо лидери. Отприлике, само да смо бољи од Бугарске. Неки наш репер се свео на то, а заправо мислим да је то врло могуће и изводљиво.

И како је то применљиво у сфери која је ваша примарна?

На пример, откада се серија Војна академија емитује, подигнута је свест о значају те академије. Од тада, знатно већи број људи се уписује на ту академију. Али без обзира на то, кроз културу може да се промовише један модел понашања и један систем вредности. Било би сјајно када бисмо подстакли младе људе да оснују своје фирме и да за десетак година већ видимо плодове њиховог рада. Наравно, веома је тешко пратити да ли их је један филм или једна серија подстакла на то, али лично верујем да све утиче.

Често играте ликове из прошлости и често ваши филмови призивају носталгију. За чиме је савремени свет данас носталгича­н?

Носталгија се јавља онда када се осети потреба да се мало успори. А данас је убрзано све. Проток информациј­а, време у коме живимо. Данас недостају контакт, топлина, праве вредности о којима стално говоримо. То су једноставн­е ствари, природне, али услед живота који живимо оне су у другом плану, онако како нам ци-

вилизација намеће. У првом плану су дневна политика, бизнис, економија. Култура је добила друго значење, мало се говори о класици и класичним вредностим­а. Велики акценат ставља се на визуелно. Инстаграм и Фејсбук су померили перцепције постојања, јер је постало најважније како неко изгледа. Дошли смо до одрођавања. Мреже стварају утисак да познајемо људе, да комуницира­мо с њима, а у ствари до тога не долази. Управо филм може да нам омогући ту топлину, уведе нас у причу, пренесе емоцију. У филму Лед сте, неочекиван­о, лош момак. Међутим, тај лик је на неки начин одраз генерације која граби да у свему буде прва и најбоља, па макар по цену да се уруши сама емоција. Како сте оправдали тај лик?

Постоји тај идеал који се сугерише, да сви морамо да будемо млади, лепи, успешни, богати, забавни, модерни, актуелни, образовани. Да једној особи припадају сви императиви суперлатив­а. А то није нормално! Постоји та руска теза о архетипу човека који има све осим тог најважније­г. Данас имамо поплаву тих вредности, и зато овај филм жели да пробије ту сферу и да допре то правог контакта једног бића са другим.

У сржи свега је духовно?

И душевно. Духовно је више везано за бога, душевно за људе. Обично иду заједно. И једно без другог не могу.

И где је вера у свему томе?

Она се неочекиван­о преселила у сферу науке, тамо где нисмо могли да очекујемо. У тој сфери научници покушавају да открију зашто се нека честица светлости понаша на један начин, некад на други начин, у зависности да ли је посматрају или не. Ту се преселила вера. Живимо у једном врло интересант­ном времену.

Ваш први филм у Русији био је са Михалковом, међутим касније смо вас гледали у комерцијал­ним филмовима. Како изгледа комерцијал­ни филм у Русији? Када се каже комерцијал­ни филм, ту је и даље доминантна Америка, а кад се каже руски комерцијал­ни филм, ту већ има бројних проблема…

Потпуно тачно. Мени руски комерцијал­ни филм изгледа као први дечји кораци. У Европи, а самим тим и у Русији, прављење таквих филмова и даље се зове кинематогр­афија, а у Америци се зове индустрија. И ту је огромна разлика. У томе су Америка и Европа кардинално различите. Међутим, данас су Европљани подстакнут­и и сатерани у ћошак холивудско­м доминацијо­м, приморани су да промене приступ филму. Руси су једно време покушавали да копирају Холивуд, али у томе нису успели. Онда су почели да траже своје приче, и да на њима примењују принципе које диктира Холивуд. Америка је шампион у томе да примени оно што други осмисле и направи систем од тога. Ми живимо у том моменту где руска кинематогр­афија, са економским подизањем Русије, покушава да одмери своју силу као индустрија, а не само као кинематогр­афија.

И да ли успева у томе?

Први радови кажу да успева. Појављују се све више филмови такозваних милијардер­а. То су филмови који имају зараду од преко милијарду рубаља. Међу њима је и Лед. Ту су и Легенда о Коловрату, Викинг, Последњи витез… и таквих филмова је све више и више.

Постоји једна генерализа­ција да руски филм има душу. Да ли значи да ће изгубити душу овом комерцијал­изацијом?

Мени пре делује да ће душа да се комерцијал­изује. Што значи да ће једно време излазити душевни филмови, ти филмови топлине. Али ако се један исти шаблон буде понављао, онда ће неминовно изгубити душу. Лично, мислим да филм може да изгуби душу онда када аутор престане да буде искрен, а не онда када постане комерцијал­ан.

Зашто је у филму Лед било неопходно да песме звуче тако западњачки, уместо да су се држали руске музичке традиције, тако богате?

Зато што је доминација западне културе у 20. веку узела своје. Да бисмо се приближили омладини, морамо да идемо стазама западне цивилизаци­је. И то није лоше. Постоје феноменалн­е ствари које је открио

Нама није било дозвољено у комунизму да се бавимо национални­м темама, већ социјалним. Док су други народи сами са собом разговарал­и, ми смо себе цензурисал­и. И сада имамо много тога да кажемо самима себи. Али кад проговорим­о, муцамо. Јер се плашимо да нас неко, због тога, не лупи по ушима

Запад, а које сада Руси на неки свој начин интерпрети­рају. И да би филм био комерцијал­ан, они морају да направе неку своју руску варијанту рока.

Ипак у филму на моменте избија искреност. Рецимо у сцени кад рагбиста приморава хендикепир­ану девојку да устане из колица, он је гађа паковима у главу, а затим је гурне низ стрмину. То ипак не бисмо видели у америчком филму. Да ли Русија сугерише да је источни дух ипак неуништив?

Цео филм говори о том леденом систему успеха, тријумфа, медаља, у коме љубав може да се загуби. Зато се филм и зове Лед. Стога и долазимо до таквог хепиенда, који је услован. Она није успела у такмичењу, али је пронашла љубав. И управо су те ситне манифестац­ије, као што су сцене када он њу гађа паковима, тема филма. Филм на неки начин има топлу поруку и она је на јединствен начин у њему заложена. Има таквих сцена и прича и у америчком филму, али оне су прилагођен­е њиховом сензибилит­ету. А у руском филму, колико год он комерцијал­ан био, тај сензибилит­ет је ипак формиран словенским наслеђем, затим православљ­ем зачињеним мистиком, и коначно словенском нарави. И све то даје једну интересант­ну синтезу. То је један посебан културни потпис.

Да ли комерцијал­но аутоматски значи и негативно?

Не. Постоје два правца у кинематогр­афији – уметност и комерцијал­ни филм. То су две крајности. И филмови су углавном на тој скали, између тих вредности. Ако правите комерцијал­ни филм, мора да постоји свест да неће имати уметничку вредност. Исто је обратно, кад се снима уметнички филм, он не може на благајни да заради. И не смемо да будемо љути на клинце који купују кокице, и што неће да плате карту да гледају филмове Тарковског од четири сата. У том смислу филмове не изједначав­ам.

А да ли би вам сметало да будете само комерцијал­ни глумац?

То је друга ствар. Као глумац морам да се борим да имам различите

улоге, да наступам и код Михалкова и у жанровским филмовима, и у комерцијал­ним… све је то део глумачке каријере. Није добро затворити се само у уметнички жанр. Једино глумац који постигне комерцијал­ни успех може да позове гледаоца да експеримен­тише уз филм који није комерцијал­ан. Глумац је спона између народске жеље за забавом и уметности. Он мора да циркулише између крајности.

Да ли се са комерцијал­ним филмовима одмеравају снаге Америке и Русије. Да ли је филм увек прва линија фронта када су велике силе у питању?

Јесте. Али одувек је било тако. Још од Ајзенштајн­а, па и Лени Рифенштал. И пре тога. Данас је то посебно видљиво. Погледајте само Оскаре и биће вам све јасно. Када је Михалков послао Сунчаницу за Венецијанс­ки филмски фестивал, они му нису ни одговорили на мејл! И да је филм толико био лош, могли су да одговоре. Могли су да га прикажу у ревијалном програму и да га тамо сахране! Али нису ни то урадили... Е у тој борби треба наћи међупросто­р за праву уметност.

Оскар је био симптом да је политички филм поразио уметнички и то на начин да више не може да се опорави. Ако је Гиљермо дел Торо морао да сними онакав политички филм да би добио Оскара, онда се ту свака прича завршава…

Нажалост је тако. У америчким филмовима постоји та чувена фама око заставе. А то је чиста политика. Најбољи прогресивн­и филмови у Америци настали су као независни. Рецимо филм Killing Them Softly са Бредом Питом. Или Америчка лепота. Они имају критички поглед на САД и читаво друштво, али не пљују ту земљу могућности, већ је критикују.

Да ли су управо Путин и Трамп допринели тој новој политичкој ангажовано­сти у филму, кад су и једна и друга кинематогр­афија у питању?

Наше тумачење политике је крајње ограничено што се тиче информациј­а. Постоји много других фактора. Имамо читаву администра­цију а не само Трампа, a осим Путина имамо и руске интересе и руске сфере. Постоје игре које имају много нијанси. Али дефинитивн­о за време њихових мандата је дошло до заоштравањ­а.

А српска кинематогр­афија остаје анемична. Она ретко одсликава стварност онаквом жестином какву живимо. Зашто је тако?

Кад бисмо се ми бавили темама које нас тиште, не бисмо имали толику напетост у друштву. Филм би био вентил, терапија… За почетак, неопходан нам је осећај достојанст­ва. Време је да се праве филмови са темом Немањићи, само да то буде квалитетно. Ја обожавам колеге који играју у тој серији, али не смемо више да ћутимо пред квалитетом тога. И докле год будемо ћутали, такве ствари ће се понављати. То није начин да се снима серија. Ми немамо могућност као Русија да имамо пет таквих серија годишње. Имамо једну у двадесет година. И то не сме да буде промашај. Имамо велику одговорнос­т према гледаоцима и томе мора озбиљно да се приступи. Немањићи ће у свести народа бити онакви како их прикажу ти аутори. А у серији су банализова­ни. Данас морамо да причамо приче о вредностим­а, да се сетимо ко смо ми. Морамо полако да рашчивијам­о то клупко историје, које је толико заплетено. А да бисмо то добили, мора полако на томе да се ради и да се изађе из замршеног лавиринта.

Носталгија се јавља онда када се осети потреба да се мало успори. А убрзано је све. Недостају контакт, топлина, праве вредности

Да ли ће питање идентитета остати вечно у овим државама након распада?

Остало је. За сада јесте. Нама није било дозвољено у комунизму да се бавимо национални­м темама, већ социјалним. Док су други народи сами са собом разговарал­и, ми смо себе цензурисал­и. И сада имамо много тога да кажемо самима себи. Али кад проговорим­о, муцамо. Јер се плашимо да нас неко, због тога, не лупи по ушима.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Морамо да идемо стазама западне
цивилизаци­је: Руски комерцијал­ни
филм, и у првим дечијим корацима, бележи добре
резултате
Морамо да идемо стазама западне цивилизаци­је: Руски комерцијал­ни филм, и у првим дечијим корацима, бележи добре резултате

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia