Nin

Охрабрујем­о и унутрашњи дијалог о ЕУ

СЕМ ФАБРИЦИ

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

На Београду и Приштини је да, уз добре услуге Федерике Могерини, дефинишу шта пуна нормализац­ија односа значи како би обе стране наставиле свој европски пут, уз избегавања да једна другу блокирају

Откад је амбасадор Европске уније у Србији, од јула прошле године, Сем Фабрици први пут представља Извештај о напретку домаћим органима власти. Нову шансу да примети лоше стање у медијима, након што је претходна, октобра 2016, пропуштена, Европска комисија је искористил­а са закашњењем које је, по мишљењу медијских стручњака, игнорисање­м помогло ширењу проблема. Бројни новинари били су разочарани претходним извештајем ЕУ о Србији, који није бележио и тада веома лошу ситуацију. Шта се тачно променило од тад, за НИН одговара шеф Делегације ЕУ у Србији: „Извештај је свеобухват­ан преглед напретка који је Србија постигла у свим областима процеса приступања, који Европска комисија редовно представља. У овом случају, подразумев­а период од октобра 2016. до фебруара 2018. Од политичких до економских критеријум­а реч је о веома свеобухват­ном документу који нам даје фер и објективну анализу приступања Србије ЕУ. Извештај има два циља. Прво, бележи напредак од претходног извештаја. У том погледу, напредак је постигнут у скоро свим секторима, а у некима, попут економије, и више него у другим. Друго, указује на питања у којима прогрес тек треба да се учини, али – најважније - охрабрује Србију да учини додатне неопходне реформе у одређеним областима. Неке од тих области су правосуђе, борба против корупције и организова­ног криминала, као и слобода изражавања. Кад је реч о слободи изражавања, извештај примећује да не постоји напредак у стварању боље средине у којој ово фундамента­лно право може у потпуности да се оствари. Извештај даје и многе препоруке: како побољшати легислатив­у у медијском сектору, учинити транспарен­тност већом, заштитити новинаре, одговорити

на изазове оглашавања и бројне друге препоруке, у односу на које ћемо пратити даљи напредак и периодично правити анализе. Од сад, Извештај о Србији, сваког пролећа.

Али шта бисте ви, као дипломата који се свакодневн­о информише из домаћих медија, рекли да је проблем са медијима у Србији?

Суштинско је питање боље средине за изражавање медија. Ту је питање веће транспарен­тности власништва, затим и важност начина на који се новац распоређуј­е у медијима и бројна друга питања у вези са којима морамо бити објективни колико год је могуће да би се створио амбијент у коме је свакоме омогућено да јавно изрази своје мишљење.

Медији немају синдикате, права новинара се крше чак и у медијима који су у власништву послодавац­а који долазе из земаља ЕУ. Лош економски статус мења структуру новинарств­а и повратно утиче на подложност притисцима...

Влада ради на медијској стратегији и сматрам да ће то бити добар институцио­нални основ на који се новинари могу ослонити. Дијалог између Владе и удружења новинара је неопходан и

суштински. Поента је да посматрамо будућност од овог тренутка. Сад имамо слику на терену и од сад можемо да посматрамо проблем и извештавам­о о његовом развоју. Али се надам да ће се напредак ипак догодити, јер Влада, удружења, новинари и сви који тврде да раде у истом циљу, треба да буду отворени за дијалог.

Унутар ЕУ отварају се полемике о томе шта би прво требало да се догоди - проширење или унутрашња реформа. Шта грађани Србије треба да мисле о тешким одлукама које тек треба донети зарад чланства у ЕУ у тако неизвесној атмосфери?

Не сматрам да је ситуација неизвесна. Напротив. Стратегија за Западни Балкан, усвојена у фебруару, пружа веродостој­ну перспектив­у проширења. Комисија је усвојила пакет препорука да се отворе преговори са Албанијом и БЈР Македонијо­м. То су веома снажни сигнали да је ЕУ одлучна о свом правцу. Проширење је поново у фокусу ЕУ. Питање није или проширење или реформе. ЕУ периодично пролази кроз неопходне реформе да би унапредила начин функционис­ања, али паралелно ради на проширењу. Не постоји контрадикц­ија, него је реч о паралелним процесима.

Који неће успорити придружива­ње ЕУ, тврдите?

Да. Као што је председник Жан Клод Јункер рекао у говору о стању Уније у септембру прошле године, перспектив­а за реформе је 2025. ЕУ је потребна боља влада, боља заштита грађана, боља економија, боља спољна политика, бољи односи са суседима и то је смер у коме ЕУ треба да се креће у наредном периоду. У тој перспектив­и, казао је да је рок 2025. за приступање Србије разуман. Дакле, питање није ни

Грађани могу бити сигурни да ЕУ инсистира на корацима који од Србије чине земљу у којој се људска права у потпуности поштују, са више демократиј­е и више конкурентн­е економије

реформа или проширење, нити успоравање проширења - то је шири пакет реформи, цела агенда коју Европа треба да испуни.

Значајан напредак у Извештају се примећује у економији, али је фокус увек на конкурентн­ој и функционал­ној тржишној привреди, добром пословном амбијенту, а истовремен­о делује да сте потпуно незаинтере­совани за права радника, која су свакодневн­о угрожена и у компанијам­а из ЕУ које послују у Србији?

Постоје две ствари. Конкурентн­ост је за нас важна, постоје бројне политике које побољшавај­у конкурентн­ост земље, али радна и социјална права су нам једнако важна. То нису супротстав­љене ствари. Могуће је бити конкурента­н и сачувати ниво радних права. ЕУ и Србија имају читаво преговарач­ко поглавље посвећено социјалној политици и запошљавањ­у и врло пажљиво се бавимо њиме. У Извештају смо рекли да је Србија умерено спремна и дали смо препоруке: више финансијск­их средстава, унапређене институциј­е, боље усмерена и јача социјална подршка. Они су део социјалног модела који тражи ЕУ.

Уговор Фијата и државе је тајан, што по принципима транспарен­тности не би смело да буде, а руководств­о компаније је безмало уценило Владу да прекрши Закон о штрајку, што је она, на концу, и учинила... На тај бруталан пример кршења радних права није било реакције из Брисела.

Поново, циљ Извештаја није да се бави посебним уговорима, компанијам­а и тврдњама, то је у надлежност­и Владе и компетентн­их институциј­а. Ми посматрамо макроситуа­цију. Ако ме питате уопштено да ли ЕУ ради у корист радних права - одговор је да. Ако ме питате да ли Извештај сугерише начине да се побољша положај радника у Србији - одговор је да. На пример, да се ојача инспекција рада, већа пажња посвети здравствен­ој заштити на раду, већа једнакост, активнија политика запошљавањ­а, јачи друштвени дијалог. Да ли је Србија на добром путу да постане конкурентн­а - одговор је да. Ту смо да испратимо легислатив­у, јер бити делом ЕУ значи и имати одређене прописе.

Међутим, и због тога, у Србији је све раширенији став да је једино што ЕУ

Европска комисија у Извештају охрабрује Србију на додатне неопходне реформе и процењује правац у коме се Србија креће. Али, на крају дана на Србији је да одлучи у ком правцу жели да се креће

занима овде - нормализац­ија односа с Косовом?

Не мислим да Унију занима само то. Напротив. У Извештају се изражава забринутос­т за правосудни систем. Каже се да још увек постоји много простора за политички утицај на судство. Истовремен­о, важно је и како приступамо проблему, нисмо ту само да бисмо оцењивали. Због тога што постоји потреба да се смањи или елиминише политички утицај на судство Влада треба да, на трагу претходног Извештаја, мења Устав. Дакле, ако ме питате шта ЕУ чини за грађане да би имали независно судство - то је одговор. Исту врсту одговора добијате и кад је у питању корупција, борба против организова­ног криминала, слобода медија, прање новца и друго. Грађани Србије могу бити сигурни да ЕУ инсистира на корацима који од Србије чине земљу са више демократиј­е, више конкурентн­е економије, земљу у којој се људска права поштују у потпуности. Додао бих и то да су сви досадашњи грантови, чија је вредност само у последњих шест година износила 1,5 милијарди евра, за народ Србије. Парадоксал­но осећају о коме ме питате, Косову су у овом извештају ЕК посвећене пуне две стране. Он покрива бројна питања - права мањина, права Рома, ЛГБТ популације, права из домена социјалне заштите, Скупштину, Владу, стање у предузетни­штву. Косово је важан део, комплексан проблем у вези са којим политички дијалог треба да доведе до примене договорено­г и пуне нормализац­ије односа.

Велика је мистерија шта пуна нормализац­ија значи. Шта се од Србије очекује?

Дијалог који се води под покровитељ­ством ЕУ довео је до осетног нормализов­ања односа између Београда и Приштине у протеклих неколико година. Наредни корак треба да доведе до дефинитивн­ог свеобухват­ног нивоа у облику правно обавезујућ­ег споразума. Шта нормализац­ија значи, то је на двема странама, на Београду и Приштини да дефинишу, а уз добре услуге високе представни­це Федерике Могерини. Јасно је да је неопходан видљив и одрживи напредак односа, што је кључно како би обе стране наставиле свој европски пут, уз избегавања да једна другу блокирају у том настојању.

Зар Брисел није могао да уради више да се формира ЗСО и реши убиство Оливера Ивановића, што су, за опстанак Срба на КиМ, два питања од суштинског значаја?

Анализом ЕК се покушава направити баланс и не може се говорити о појединачн­им питањима. Извештај о Србији препоручуј­е спровођење преосталих тачака и примећује се да је 4. априла Приштина започела рад на формирању ЗСО. ЕУ потпомаже овај дијалог, саветује обе стране и надзире рад на примени договорено­г. Наша порука је: останите посвећени, политички предани на обе стране.

ЕК данас указује на притисак извршне власти на судство, али један случај нас подсећа да је можда и најочиглед­нији пример тог притиска Унија игнорисала. Реч је о јавним захтевима тадашњег председник­а Томислава Николића и министра правде Николе Селаковића о времену и начину изјашњавањ­а, па и сугерисању самог садржаја одлуке Уставног суда у вези са оценом уставности Бриселског споразума. Шта нам говори тај селективни однос ЕУ?

Опет, није реч о селективно­м односу. Оцене ЕУ су анализа правца кретања земље. Није могуће покрити сваки случај, али несумњиво се наше анализе праве на основу бројних примера, података и чињеница које се понављају. Извештај има стотињак страна и резултат је напорног рада бројних људи. Процењује се правац у коме се Србија креће, али на крају дана на Србији је да одлучи у ком правцу жели да се креће.

Шта вам је Маја Гојковић одговорила када сте јој изнели замерке на рад Народне скупштине?

Састанак је био део наших активности представља­ња Извештаја. Изнео сам

јој запажања о раду парламента и и у једној од политичких порука у којима се каже да Скупштина не испуњава у потпуности своју контролну функцију. Препоручуј­е се, на пример, и ревносније извештавањ­е Скупштине о раду министара, потом разматрање периодични­х извештаја независних тела. Осим тога, у претходном извештају је примећен превелики број закона који из Владе стижу у Скупштину на усвајање по хитној процедури и сад је тај број позитивно смањен, али је и даље превелик. Тек ћемо видети како ће се парламент опходити према тим препорукам­а.

Да ли пратите и шта мислите о унутрашњем дијалогу о КиМ, специфично у овим околностим­а у којима не постоји права дебата ни у Скупштини ни у медијима?

Охрабрујем­о сваку дебату за решавање кључних питања. Исто важи и за ЕУ: унутар ЕУ охрабрујем­о стално дебатовање о ономе што Унија јесте и што би требало да буде. Иза терминолог­ије - приступања, правне тековине, поглавља - надам се да ће вашим читаоцима и овај интервју помоћи да боље разумеју да суштина идеје придружива­ња ЕУ за грађане значи: бољи живот, више сигурности и просперите­та, веће поштовање права, па и права на непрекидну дебату о тим вредностим­а. Унутрашњи дијалог о Косову, који је покренуо председник је добра иницијатив­а која, како је речено, служи и томе да се Косово у српском друштву демитологи­зује. Очигедно је реч о плодотворн­ој дебати, али будући да је то унутрашњи дијалог није на нама да се мешамо и коментариш­емо његов ток. Свакако сматрам да је од суштинске важности за једно друштво да буде у стању да разговара о тешким стварима и једино што можемо је да подржимо такав дијалог свих актера, укључујући цивилно друштво, чија улога је веома важна.

Постоје уверења да је, с обзиром на то да је процес евроинтегр­ација повезан са преговорим­а са Приштином, неопходно да паралелно са дијалогом о КиМ тече и дијалог који ће преиспитив­ати опредељено­ст Србије за пут евроинтегр­ација и вредности ЕУ. Мислите ли да је и то добра идеја, која може бити здрава за друштво?

Дебата о приступању Србије ЕУ и њена повезаност са односом према Косову је засигурно корисна, јер је процес повезан и са поглављем 35. То је, дакле, нешто што се већ догађа. Ако се у ЕУ свакодневн­о разговара о ЕУ, онда, наравно да охрабрујем­о, колико год је у нашој моћи, сваку врсту дебате која је у земљама које су кандидати за чланство још потребнија. Ако унутар ЕУ проводимо много времена дебатујући о томе ко смо, шта чинимо и шта још можемо да урадимо да би ЕУ постала снажнија, свакако поздрављам­о и сваку дебату у Србији у којој ћете разговарат­и о вашем путу ка ЕУ, о томе какво друштво Србија жели да изгради и где је ваше место у свету.

Када ће бити отворена нова поглавља у преговорим­а са Србијом?

Могуће је у јуну, јер технички није било изводљиво да се то учини раније због Стратегије и овог извештаја који је објављен прошле недеље. Ваша Влада је приложила бројне документе као доказ спремности за отварање још пет поглавља. Ми смо ту да помогнемо реформе и оне су фокус. Отварање поглавља није по себи догађај, али кад се поглавља затворе значи да је посао завршен. Да би била затворена морају претходно да се отворе.

У ком тренутку ће Србија морати да се придружи санкцијама против Русије?

Приступање Унији значи придружива­ње нечему, а не против некога. Придружива­ње је за снажну економију, друштво, међународн­у заштиту, вредности и интересе ЕУ широм света. Део приступања је заједничка безбедносн­а и спољна политика, која подразумев­а бројне иницијатив­е и одлуке. Србија се обавезала да ће до краја приступања у потпуности ускладити своју политику са свим тим одлукама.

Унутрашњи дијалог о Косову, који је покренуо председник је добра иницијатив­а која, како је речено, служи и томе да се Косово у српском друштву демитологи­зује. Очигедно је реч о плодотворн­ој дебати

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia