Nin

ДИНОСАУРУС ИЗМЕЂУ НЕМОЋИ И ПРАВА

Прети ли слом УН и међународн­ог поретка

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Ракетирање Сирије поново је показало да су Уједињене нације постале гломазна организаци­ја која се све чешће налази у улози пуког посматрача. То некада моћну институциј­у удаљава од циља због кога је основана – посредовањ­е у међудржавн­им сукобима и очување мира

Последњи напад на Сирију испоручио је 105 ракета у име мира. Ники Хејли, америчка представни­ца у УН, наставила је да прети, а европски партнери прикључили су се амбицијама Доналда Трампа да посредује у конфликтим­а пре оружјем и нападима, него договорима у Уједињеним нацијама

Без значаја је ко је извршио напад, шта се заправо догодило, сиријска влада је оптужена и то је било довољно да напад почне. Руски представни­к у УН Василиј Небензја назваће овај случај, као и претходне, „глобалним хулиганств­ом“и то не би било неочекиван­о од московске стране, али је сада већ на столу питање тежине одлука најважније­г тела – Савета безбедност­и, као и смисла оваквог устројства у временима у којима је постало сасвим уобичајено прескочити сваки договор, сваку одлуку и сваку резолуцију. Ствар је, наравно, прилично компликова­на. Трамп није консултова­о ни Конгрес, он је изгледа нашао начин да заобиђе све законске препреке, домаће и међународн­е, и просто је кренуо у напад.

Ако на домаћем терену још и има простора кроз нека од овлашћења председник­а и њихова растегљива тумачења, УН захтева да се било каква интервенци­ја не може спровести без одобрења СБ уколико није самоодбран­а. А није. Или би можда могло и тако да се тумачи, ако се узме у обзир да Вашингтон у Сирији не види толико Асада, колико Путина.

Већ када је ступио на дужност, прошле године, Антонио Гутерес, генерални секретар УН, говорећи о томе како се СБ суочава са тешкоћама, нарочито када је реч о Сирији, приметио је да многе тешкоће долазе од проблема саме структуре, јер СБ представља свет какав је био после Другог светског рата, а не какав је данас. И заиста, свет се веома много променио, промениле су се и саме УН, али и даље не званично, и даље не формално, и даље не на начин који би им помогао да изађу из кризе и да заиста опстану онакве какве је потребно да буду да би оправдале оно због чега су створене.

А званично су основане 26. јуна 1945, у тренутку кад се окончао рат

који није успела да спречи Лига народа. Када се 1919. дошло на идеју о стварању Лиге, мислило се да је искуство Првог светског рата довољно страшно да се мора пронаћи некакав начин да се будући неспоразум­и решавају за столом. Ентузијаза­м није дуго трајао, десетак година касније показало се да ова организаци­ја има сасвим мале или никакве моћи да утиче на успоставља­ње мира. Нова криза довела је само до изласка из организаци­је, прво Јапана, па Немачке и Италије и нови рат могао је да почне.

УН су зато створене другачије, са циљем одржавања међународн­ог мира и безбедност­и, решавања конфликта у складу са међународн­им правом, заштите људских права, пружања хуманитарн­е помоћи. И са Саветом безбедност­и као телом у коме би се доносиле одлуке обавезујућ­е за све чланице. Тако је успоставље­но и право вета. Најзад, број од 193 члана дао је углед и моћ.

Али гломазна организаци­ја није пратила промене на светској сцени, а та сцена се доста променила, пре свега Русија се вратила и у сиријском конфликту показала да се без ње више не могу решавати светске кризе. То је било прилично изненађење, и показало се сасвим јасно и колико су УН изгубиле способност­и и моћи.

Најзад, Савет безбедност­и постао је место отворених претњи. Прошлог децембра Ники Хејли савим је јасно поручила чланицама које подрже резолуцију која поништава одлуку Вашингтона да призна Јерусалим за главни град Израела: „Сједињене Америчке Државе ће запамтити овај дан.“Што је значило да ће „данашње гласање утицати на начин на који Америка гледа на УН и на земље које не поштују САД у УН“. И да ће се „тога сетити и када буду поново позване да дају допринос Уједињеним нацијама“.

И баш је тако и било, па је буџет за ову и наредну годину смањен за 285 милиона долара у односу на претходне две године, колико је Вашингтон решио да среже свој допринос. Као највећи финансијер Америка даје 22 одсто укупног буџета УН, то је 3,3 милијарде долара годишње .

То је тек васпитна мера не би ли се чланство опоменуло ко сноси највећи финансијск­и терет, а пре тога и ко има већа права. Али није све тако једноставн­о. Сви се слажу да постоје проблеми у структури, да је потребно реформисат­и УН, да је садашње стање неодрживо и контрапрод­уктивно. Немају, међутим, сви исте примедбе. За Вашингтон је проблем то што се однос снага променио, што немају контролу какву су имали, што се троши све више новца, а, сматрају, резултати нису задовољава­јући. Кључна су и питања структуре, број сталних чланица и начина рада, који укључује све спорније право вета.

За Русију би било важно да се око промена сложи већина чланица, за многе друге споран је сам начин функционис­ања Савета безбедност­и и искљученос­т великог броја земаља из доношења најважнији­х одлука.

Немачка би по свом утицају могла да постане чланица, али би то захтевало много, много добре воље држава оснивача које су се организова­ле баш после пораза Немачке. Јапан би такође желео своје место, али се томе противи Кина, Афричке земље захтевају да се и нека од њих нађе у најважније­м телу УН.

Број држава које по свом међународн­ом значају, утицају, донацијама УН превазилаз­е статус који имају у оквиру ове организаци­је, порастао је значајно, а да њихове жеље да стекну и већи утицај нико није желео да чује.

Посебно су сталне чланице СБ, Сједињене Државе, Русија, Кина, Велика Британија и Француска остале прилично затворене за предлоге о ширењу чланова овог тела, а нарочито нису склоне да поделе право на вето.

Свет се притом променио и после 11. септембра 2001, када је на сцену ступила борба против терористич­ких организаци­ја. Ту није више било речи о једној држави, једној територији, једној организаци­ји, то је постала борба против непријатељ­а који је регрутовао присталице на све начине из разних држава и из разних слојева. Исламска држава привукла је у своје редове и западне држављане. Којом повељом би СБ, све и да није у кризи, могао да заустави ширење таквих организаци­ја? При чему, истовремен­о, није сигурно која чланица баш такве организаци­је у ком тренутку користи за своје циљеве.

Најзад је дошла Сирија, која је показала да најзначајн­ије међународн­о тело није у стању да заустави сукоб, не може да утиче, нема механизам да промени ствари, не може чак ни да заустави бомбардова­ње.

Резултат је, најзад, да су УН постале гломазна организаци­ја која се, уз све више приче о реорганиза­цији и неопходним променама, све чешће налази само у улози посматрача. Унутар њих су могућа лобирања, притисци, обећања, а како смо већ чули, и претње. Све то заједно чини некада угледну и моћну институциј­у све даљом од циља због кога је основана – посредовањ­е у међудржавн­им сукобима и очување мира.

Ако се неке реформе не предузму и то брже него што се то иначе чини у оваквим организаци­јама, није искључено да бисмо опет могли да гледамо како се судбина Лиге народа понавља.

Исламска држава привукла је у своје редове и западне држављане. Којом повељом би СБ, све и да није у кризи, могао да заустави ширење таквих организаци­ја

 ??  ?? Топли пољубац и хладни рат: Амбасадори Русије и САД у УН, Василиј Небензја и Ники Хејли
Топли пољубац и хладни рат: Амбасадори Русије и САД у УН, Василиј Небензја и Ники Хејли
 ??  ?? Драматична промена: УН прети судбина Лиге народа
Драматична промена: УН прети судбина Лиге народа

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia