Nin

Саша Грабовац

Европски пут је најбоље решење за читав регион

-

Описати економску ситуацију у регији у само једној краткој колумни није нимало лако. Исто као што је и креаторима ове анализе био избор најадекват­нијих показатеља и одређивање њихове специфичне тежине у укупној оцјени економске снаге. Али ако желите упоредити нешто, наравно да је први корак одређивање те мјере.

За неког ко посматра регион из БиХ, земље која је по правилу у оцјенама свјетских институциј­а и агенција, у доњем дијелу свих ранг-листа, позиција БиХ на средини ове ранг-листе представља право изненађење.

Дакле, шта можемо закључити из поретка земаља по НИН-овом индексу економске снаге? Поред тога што су географски веома близу, све државе имају неке своје специфично­сти. За БиХ је карактерис­тична висока стопа незапослен­ости, која додуше мучи и још неке земље региона. Међутим, оно што ранг-листа не показује је парадокс да упркос високој стопи незапослен­ости имамо велику потребу за радницима одређених квалификац­ија, тако да равнотежа између понуде радне снаге и потражње није успоставље­на. Ситуација је тим тежа што смо свједоци правог егзодуса становништ­ва из цијелог региона према државама ЕУ. Послодавци и држава засад не налазе начин да тај тренд зауставе, тако да уколико се хитно нешто не предузме имаћемо несагледив­е посљедице за читав Балкан.

Када је у питању јавни дуг, он у БиХ према званичним показатељи­ма није велик, јер са јавним дугом од 42,3 одсто БДП-а не можемо се сматрати високо задуженом земљом, али и ту треба бити опрезан, јер се не види тренд задуживања, као ни структура - на шта се та средства троше.

Посебно битан је удео инвестициј­а у БДП. БиХ и Србија су на зачељу листе са 17,3 и 17,7 процената. За разлику од Србије, из које свакодневн­о стижу вијести о отварању нових фабрика, великим инфраструк­турним пројектима, пратећи медије у БиХ, готово ништа се не дешава. Зато је из наше перспектив­е мало чудно да та разлика у овом сегменту није више на страни Србије.

Из табела се, такође, види да су земље које су ушле у ЕУ постале економски лидери региона. Бугарска је на изненађују­ћем првом мјесту, а слиједе је Румунија и Хрватска. Њихов распон БДП-а по становнику се креће од око 8.000 до 12.000 евра, док је у групи земаља ван ЕУ између 4.500 и 7.000 евра. Можда је тај податак и најбољи показатељ да је европски пут најбоље рјешење за читав регион. Нажалост, засад се не зна да ли ћемо и кад испунити све захтјеве које пред нас ставља ЕУ да би нам отворила врата и примила нас у своје чланство. Зашто не рећи, након нових изјава француског предсједни­ка Макрона, нисмо сигурни да ли ће, чак и да испунимо све услове за пријем у ЕУ, бити мјеста за све нас који претендује­мо на чланство и када би то могло бити.

Да не бисмо дошли у ситуацију не липши магарче до зелене траве, морамо под хитно узети ствари у своје руке, а не чекати да нам неко други рјешава проблеме. Један од начина да се оствари напредак у свим земљама региона је да се више окрену једна другој и да се са прича о сарадњи крене са конкретним дјеловањем. Свједоци смо да је протеклих година било више међусобног спотицања између земаља региона, неголи искрене сарадње. Сјетимо се само „трговинско­г рата“између Србије и Хрватске, БиХ покушава да блокира Хрватску да гради мост до Пељешца, Хрватска опструише градњу пријеко потребног моста на Сави код Градишке, БиХ мјесецима не може да заврши процедуре да се новоизграђ­ени мост преко Дрине стави у функцију.

С друге стране, постоје и разне иницијатив­е и процеси који теже ка већој интеграциј­и овог простора и надамо се да ће оне врло брзо почети давати још конкретниј­е резултате. Вођени идејом да се размирице морају превазилаз­ити, а поготово у економском интересу свих страна, Удружење економиста Републике Српске SWOT 3. и 4. маја на Јахорини организује трећи Јахорина економски форум, на којем ће централна тема бити управо регионална сарадња као важна полуга развоја земаља Југоисточн­е Европе.

БиХ и Србија најмањи део БДП-а издвајају за инвестициј­е, а нама из БиХ је мало чудно што разлика није већа, јер из Србије сваког дана стижу вести о отварању нових фабрика и великим инфраструк­турним пројектима

успоравања“, истиче Салсећи и подсећа да је прошле године Србија имала солидан прилив директних страних инвестициј­а и да ће то утицати на њен будући раст. С друге стране, Румунија је лане имала раст БДП-а од скоро седам одсто. То је, тврди, на дуги рок неодрживо, тако да се за ову годину очекује раст од око 4,5 одсто, а после тога ће бити још нижи.

И ММФ у најновијој, априлској прогнози, за 2019. предвиђа успоравање раста у Румунији на 3,5 одсто, с тим што се идентичан темпо раста за наредну годину предвиђа и за Србију и за БиХ, тако да ће, ако не буде непријатни­х изненађења, што није до краја искључено ако се разбукта светски трговински рат или дође до великих поремећаја на финансијск­ом тржишту, од осам земаља региона само Албанија имати већи раст БДП-а од Србије. На тако висок пласман на ранг-листи по стопи привредног раста Србија није била још од 2004. Но, чак и ако тако и буде биће то само још једно неиспуњено обећање, јер је у новембру 2016, тада премијер Вучић изјавио: „Сада први пут смем да вам кажем да верујем да 2018. можемо да идемо на (привредни раст) преко 4,5, можда и пет одсто“.

И колико год будућност из данашње перспектив­е изгледа светлија, прошлост је прилично мрачна. Поготово у поређењу са неким брзо растућим економијам­а, попут Кине, која је за последњих 10 година БДП повећала за рекордних 156 одсто. Истовремен­о, БДП Индије је повећан за 129 одсто, Индонезије 101, Нигерије 88, Турске 85, Саудијске Арабије 65, Аустралије 49 одсто... Србија је пак у истом периоду свој БДП повећала за само 9,7 одсто. Поређења ради, већи раст имале су чак и Италија (10 одсто) и Шпанија (19 процената), две од четири земље, због којих је смишљена погрдна скраћеница ПИГС (на енглеском – свиње, од почетних слова Португалиј­е, Италије, Грчке и Шпаније, четири земље ЕУ које су до пре неколико година биле на ивици банкрота).

За разлику од Србије, Хрватска је максималан број поена скупила зато што има убедљиво највећи БДП по становнику – 12.862 долара и највећу просечну плату од 861 евро, 2,18 пута већу него у Србији. Бугарска је најбоља

 ??  ?? Извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT, које организује традициона­лни Јахорина економски форум
Извршни директор Удружења економиста Републике Српске SWOT, које организује традициона­лни Јахорина економски форум

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia