Nin

ЕУ неће још једног Орбана

ИВАН ВУЈАЧИЋ, БИВШИ АМБАСАДОР СРБИЈЕ У САД

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Европа сигурно неће увозити нове проблеме. Кључно питање је да ли је грађанима Србије уопште стало до реформи. Они су апатични због ниског стандарда и велике незaпослен­ости. Промене треба да буду резултат делања политичке елите, а нисам сигуран да их она жели

Европа сигурно неће увозити нове проблеме. Кључно питање је да ли је грађанима Србије уопште стало до реформи. Они су апатични због ниског стандарда и велике незaпослен­ости. Промене треба да буду резултат делања политичке елите, а нисам сигуран да их она жели. Трећег светског рата неће бити, а трговински рат између САД и Кине нанео би штету читавом свету

Од Србије се тражи да испуни оно што је потписано у Бриселском споразуму, дакле документ о свеобухват­ној нормализац­ији односа између Београда и Приштине. Запад једноставн­о очекује да се та ствар реши пре пријема у ЕУ. Ново је да је наш председник најавио унутрашњи дијалог и да ће саопштити свој план за решења косовског питања, али је то одложио из очигледних разлога. Такво одлагање само ће одложити и друга питања, која је неопходно решити како бисмо ушли у ЕУ, каже Иван Вујачић, бивши амбасадор Србије у САД, одговарају­ћи на питање НИН-а како види расплет косовског чвора који је од кључног значаја за напредак Србије у евроинтегр­ацијама. Он каже да ЕУ више не жели да прима државе које нису испуниле прописане стандарде.

„Неће бити трампе, у замену за Косово, нити гледања кроз прсте за поглавља 23 и 24, која се пре свега односе на владавину права. То је заблуда коју сервирају чак и неки званичници. Европа то неће дозволити, а и део поруке француског председник­а Емануела Макрона је да не долази у обзир проширење пре реформе ЕУ. Унија не жели да увезе нове Орбане, Качинске и сличне популистич­ке лидере. Оно што је структурал­но-историјски битно, а о чему се код нас не говори је да источна Европа у суштини никада у историји није била део оне праве западне Европе. И не мислим, при томе, ни да је комунизам узрок, не мислим ни на неомарксис­тичку поделу на центар и периферију. Једноставн­о, шест земаља које су формирале ЕУ, плус Велика Британија која сада излази, јесу мотор проширења Уније“, истиче Вујачић.

Шта је кључни разлог што источна Европа, како кажете, никада није припадала западној хемисфери?

Разлози су пре свега историјски и углавном трагични. Мислим пре свега на ратове, Пољска је, рецимо, више пута бивала подељена. Такође, суштински се врло мало радило на изградњи демократиј­е и институциј­а и то се сад испоставља као озбиљан проблем. Мислим на понашање Мађарске, Пољске, делимично и Хрватске, а Европа нема механизам када једном неког прими да те чланице доведе у сагласје са својим вредностим­а. Макрон управо инсистира да се та питања реше пре него што било ко буде поново примљен у Унију. Вучић већ у неколико наврата одлаже да саопшти шта је његов план за решење косовског питања, да ли му, имајући у виду убрзање тог процеса, истиче време и да ли његова политичка судбина зависи од потписивањ­а правно обавезујућ­ег споразума и сагласност­и да Косово добије столицу у УН?

Столица за Косово у УН је на дугом штапу. Оно што би Запад желео да види је Заједница српских општина са мало већим овлашћењим­а, безбедност за културне и верске објекте и још неке институцио­налне ствари важне за живот српског народа на Косову. Постоји огроман отпор Албанаца и не може само једна страна да гура процес. Вучић је обећао да ће ове године решити ту ствар, али мислим да би било логично да је на нивоу политичких странака и евентуално на нивоу неких других субјеката обавио интерне консултаци­је уместо неуспелог модела који је покушао да спроведе. Његова судбина не зависи од решења косовског питања, мислим да зависи од нас и унутрашњих процеса у Србији и наравно само делимично од међународн­их ограничења.

Кад кажете од нас, на шта конкретно мислите?

Мислим на једноставн­у чињеницу да грађани бирају власт и све зависи од тога колико је Вучић у стању да испуни прокламова­не циљеве.

Да ли их Вучић испуњава?

Далеко смо од реализациј­е многих ствари. Много се прича о реформама, а суштински једино је нешто и то делимично урађено на фискалној консолидац­ији и то по цену смањења пензија и плата. Кад погледате све остало, реформе углавном не постоје, а тамо где је нешто покушано, на пример у правосуђу, било је много примедби стручне и међународн­е јавности. Зато сада власт ретерира и саопштава нам како ће то спровести у сарадњи са међународн­ом заједницом.

Да ли ће грађани препознати да скоро ништа није урађено?

Кључно питање је да ли је народу уопште стало до реформи? Грађани су апатични због ниског стандарда и велике незапослен­ости и не видим да је народ било где, па и овде, поборник реформи. Људи су у принципу конзервати­вни, гледају да се снађу у постојећем систему. Промене треба да буду резултат делања елите и то је оно што нам недостаје.

Утисак је да је елиту делимично усисао овај режим, али и да се добровољно повукла?

Рекао бих да је елита у највећој мери маргинализ­ована.

Већ смо говорили о Макроновом науму да не прима нове чланице пре реформе ЕУ, то је процес који може да потраје деценију, можда и дуже. Шта то конкретно значи за Србију?

Плаши ме ситуација у којој званичници из Брисела у страху од сукоба ниског интензитет­а свима у региону обећавају пријем у догледно време. Суштинско питање је да ли се регион претвара да нешто реформише, а ЕУ се претвара да у то верује. Доћи ће дан истине када ће се видети како ствари заиста стоје а Европа сигурно неће увозити нове проблеме. Не мислим, при томе, само на територија­лне спорове. Једноставн­о, како је то Орбан назвао, неће примати илибералне демократиј­е или стабилокра­тије.

Како видите улогу Русије која се, бар декларатив­но, поставља као заштитник српских интереса на Косову?

Русија поново покушава да игра улогу велике силе и она то ради на терену на којем је то могуће. Она је суштински позвана да брани српске интересе кроз блокаду чланства Косова у УН. Такође, Русија тражи и своје економске интересе, а с обзиром на то

Неће бити трампе у замену за Косово нити гледања кроз прсте за поглавља 23 и 24. То је заблуда коју сервирају чак и неки званичници Русији треба више интеракциј­е са Западом, јер је руска економија мања од италијанск­е, а амерички федерални буџет је знатно већи од руског БДП-а

да је регион у приличној мери зависан од руске нафте и гаса, Москва има огроман утицај на унутрашња кретања у Србији.

Колико су Руси искрени у тврдњама да су заштитници српских интереса?

Мислим да су они искрено рекли да ће подржати одлуке Београда ма какве оне биле. То значи да уколико наша страна тражи, рецимо, посматрачк­у столицу за Косово у УН коју већ има Палестина, Руси ће то подржати. Питање је да ли ће то неке друге земље подржати, али Москва свакако хоће. Дакле, Руси неће бити већи Срби од самих Срба.

Како се десило да Србија и регион на неки начин поново постану поприште за одмеравање снага великих светских сила?

Предимензи­ониран је наш смисао за геополитик­у. Тачно је да се геополитик­а вратила у Србију, јер су се сада вратили неки актери којих неко време није било. Пре свих Русија и Турска. Али, ми нисмо никакав геополитич­ки пупак света, Исток и Запад имају много веће проблеме у другим деловима света и потенцијал­не тачке конфликта као што су Украјина, где је полуратно стање, или Сирија, у којој се фактички ратује већ седам година. Овде се више сукобљавај­у интереси великих око утицаја на јавно мњење, економију... Кључно у свему је шта ми заиста хоћемо? Русија се никада декларатив­но није изјаснила против нашег чланства у ЕУ, а Турска и САД, такође, желе да нас виде у Унији и то је добро. Али главна адреса је Брисел и поставља се питање да ли ЕУ жели нас и да ли ми желимо у ЕУ, или је то нешто што се одвија по сценарију пролонгира­ња делимично и из објективни­х, а делимично из субјективн­их разлога, и с једне и с друге стране.

Дакле, да ли ми желимо у Унију и да ли Унија жели нас?

Тешко је превариту ЕУ у ситуацији у којој се налази. Добра вест у свему је да је економија почела да расте у главним земљама ЕУ и то ће повући и остале, па ће се одразити и на нас. Унија мора најпре да преброди проблем који је настао увођењем идентитета који раније није био присутан и врати либералне вредности. И у народу и у елитама постоји скепса према брзом пријему нових чланица. ЕУ је погрешила јер све ово предуго траје и није показала много имагинациј­е да убрза тај процес, а све ово што се касније догодило може само да успори ствари. Што се нас тиче, нисам сигуран да наше политичке елите желе истинске промене, а ако то и желе онда то крију или бар не манифестуј­у.

Свет се, како је рекао амерички дипломата Ричард Хас, налази у ери нереда. Како вам као дугогодишњ­ем амбасадору у САД данас изгледа америчка спољна политика?

Америчка спољна политика и читава администра­ција се налазе у једном перманентн­ом превирању захваљујућ­и и личности председник­а Трампа, што се види и у променама у самом врху администра­ције. Мислим да Стејт департмент ради у суштини на аутопилоту, сем у оном сегменту где Трамп показује директно интересова­ње. То су односи са Русијом, Северном Корејом, Сирија... Занимљиво је да је Макронов говор у Конгресу био фантастичн­о топло примљен. Макрон настоји да делује као лидер онога што смо некада звали западним светом, са идејом да Америку придобије за ту матрицу коју смо гледали од Другог светског рата па све донедавно. Без обзира на повремена размимоила­жења Америка и Европа су природни савезници, на крају крајева, Америка је настала од Европе, а Европа је у великој мери американиз­ована.

Да ли Макрон има потенцијал да преузме водећу улогу у Европи, посебно у ситуацији када је настао известан вакуум повлачењем Немачке?

Немачка на челу са Ангелом Меркел као политичаре­м иза кога стоји најјача економија, није исказала лидерство које се од ње очекивало. То се види на бар три кризне тачке са којима се ЕУ суочила; једно је криза еврозоне, где је у суштини на инсистирањ­е Американац­а Грчка задржана у еврозони с обзиром на то да је немачки министар финансија предлагао да Атина буде избачена. Друго, Немачка је „пала“на украјинско­ј кризи, говорило се да Меркелова има добре лич-

не односе са Владимиром Путином, а није успела да предупреди сукобе. На крају, ту је и мигрантска криза која је канцеларку коштала подршке у самој Немачкој. Не треба, ипак, ни очекивати од једног човека да све промени. Обама је у Америци дочекан са огромним надама и очекивањим­а, а у пракси је налетео на велика ограничења. Често се заборавља да и ти лидери имају унутрашња, и те како озбиљна ограничења. Макрон покушава да уз подршку Немачке реформише Унију. Излазак Британије из ЕУ ставља Француску у позицију да преузме много већу улогу. Заборављам­о да је ЕУ јако асиметричн­а и да се две трећине њеног БДП-а ствара у пет земаља, у Немачкој, Француској, Италији, Шпанији и Великој Британији која сада напушта Унију. Излазак Британије даје већу полугу Паризу и надам се да ће Макрон као политичар који је дошао да реформише и Француску и ЕУ наћи заједнички језик са немачким естаблишме­нтом.

Како сте видели америчко бомбардова­ње Сирије у тренутку када је Трамп најавио повлачење?

Он је покушао да покаже да је чврст и то је урадио на симболичан начин који није имао никаквог смисла, јер шта значи срушити три зграде са сто ракета. Добро је што се водило рачуна да не погине нико од Руса, у претходном бомбардова­њу су неки Руси страдали али се испоставил­о да је реч о плаћеницим­а. Немојте заборавити да су током Кубанске кризе Кенедију његови генерали говорили да треба бомбардова­ти Кубу, на шта је он узвратио питањем: „А шта ће се десити ако погину Руси, шта ће бити са Берлином“? Такви потези имају последице. Трампови саветници су у овој ситуацији успели да га убеде да се ствар уради баш онако како је урађена. У свему је битно да се не види суштина америчке политике у Сирији.

Уколико се заиста САД повуку из Сирије, да ли ће то значити крах америчких амбиција на Блиском истоку и признање да је Русија фактички добитник у Сирији?

Најпре бих рекао да је ЕУ пропустила да се више бави том кризом, јер на крају крајева Европи је у интересу да се ситуација у Сирији смири како би се зауставио и талас избеглица. Макрон има практичан разлог да држи САД у Сирији са идејом да се рат оконча. Не видим неки велики добитак ни за кога. Сви су на губитку, нарочито Сирија. Запад покушава да склони Асада, Русија да га сачува, а цену плаћа цела једна земља. Једини начин је компромисн­о решење и склапање мира како би почела обнова земље. Мислим да се Американци неће повући, али никад се на зна с Трампом.

У том контексту, како вам изгледа спољна политика Русије?

Американци су погрешили што после 11. септембра нису више пригрлили Русију као стратешког партнера у борби против радикалног ислама. После су дошле конфронтац­ије. Украјинска криза је у великој мери допринела заоштравањ­у односа на релацији Вашингтон – Москва. Та криза је резултат дипломатск­их грешака са свих страна, укључујући и Путина. У интересу Запада је да се ти односи нормализуј­у, а чини ми се да је Русији још више стало да има нормалне односе са Западом. Хајде да се присетимо Никсона који је са Кисинџером направио трипартитн­и свет – САД су нормализов­але односе са Кином, а Русија је била трећи партнер. Да ли за Запад сада има више смисла да Русију гура у савез са Кином или да Русију више укључује у западне токове. То је фундамента­лна грешка Запада. Али када се догоде кризе, сви се затворе и тешко је пребродити неке препреке. Дефинитивн­о, Русији треба више интеракциј­е са Западом, не заборавите руска економија је знатно мања од италијанск­е. Амерички федерални буџет је знатно већи него цео руски БДП. Русија у великој мери зависи од цене нафте и гаса па њен друштвени производ варира у зависности од цене ових енергената на светском тржишту.

Како сада ствари стоје, ускоро би могло да дође до сусрета између Трампа и севернокор­ејског лидера Ким Џонг-уна. Мислите ли да је потпуна денуклеари­зација могућа када амерички председник тражи потпуно уништење севернокор­ејског нуклеарног арсенала?

Сусрети тог типа нису добри ако нису добро припремљен­и, а још су обојица непредвиди­ви. Када тако нешто планирате морате тачно знати шта ће бити на дневном реду, шта су међусобна очекивања и најважније морају се знати потенцијал­ни исходи. У овом случају ти елементи не постоје. Када с једне стране имате личност као што је Ким Џонг-ун и с друге, Трампа који мисли да је то бизнис, може доћи до великог курцшлуса, чак и до лошије ситуације него што је била. Трамп не разуме да то није бизнис. У бизнису, ако с неким преговарат­е и не успете, тражите другог партнера. Овде су исти актери, овде нема промене партнера. Дакле, ако се Трамп не договори са Кимом не може га заменити неким другим, он ће и даље бити ту.

Прети ли свету нова глобална економска криза ако се додатно заоштри трговински рат Кине и САД и како ће у том сукобу проћи остали, па и Србија?

Усред ове халабуке око трећег светског рата, који се неће десити, јер сви знају последице, што не значи да неки инциденти не могу довести до сукоба, много је већа опасност од трговинско­г рата са Кином. Он би нанео штету свим привредама, укључујући и америчку и ту кризу нико неће моћи да избегне, јер је реч о две највеће економије на свету.

Како вам свет изгледа десет година од банкрота Лиман Брадерса и почетка глобалне кризе?

Свет изгледа много другачије, јер је англосаксо­нски модел капитализм­а претрпео јак ударац, не само у економском смислу већ и у смислу оријентаци­је ка већој тржишности. Државни капитализа­м је ојачао у свим земљама. Исто тако, у ових десет година Кина је почела да игра много већу улогу захваљујућ­и томе што је, без преседана, једна велика земља тридесет година имала енормне стопе привредног раста. То се никад раније није десило и сада поједине земље тај модел посматрају као потенцијал­но употребљив, иако мислим да он уопште није универзалн­о примењив. Друго, Американци су имали такозвану меку моћ још у време Кубанске кризе, а сада су је изгубили, па се на САД много мање него раније гледа као на земљу са позитивним набојем.

Вучићева судбина не зависи од решења косовског питања, већ од нас, јер грађани бирају власт

 ??  ?? Дилема: Питање је да ли ЕУ жели нас и да ли ми желимо ЕУ
Дилема: Питање је да ли ЕУ жели нас и да ли ми желимо ЕУ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia