Nin

Између смедеревца и рупе од метка

НЕЗАВИСНА СЦЕНА

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Иако тек малена острва у океану културе коју сматрамо меродавном, независне сцене и сценице све се више помаљају, као после осеке. Та „апокрифна“сцена покреће се на погон страсти према есенцији стварања. Неколико примера указује на њен све већи значај

Док званична култура, морамо рећи - тавори, разједана цењкањем око буџетских давања, прекоброје­м непотребни­х, а мањком носилаца напретка, урушава се због окошталост­и у програмима и схватањима, или отаљава због сигурних плата, негде на њеном рубу почиње револуција. Културна. У тој побуни духа није важан статус, школа, начин и место изражавања, већ само оно што мора да се изрази и размени. И то се, чини се, омасовљава у српској престоници.

Иако и даље скривена од очију већине, отиснута од мејнстрима, мимо буџетских јасала, зависна само од себе, та „апокрифна“сцена покреће се на погон страсти према „есенцији стварања“. Или, конкретно, театру, кад је у питању Дорћолско народно позориште у Солунској улици, на броју 24.

Смештено на Доњем Дорћолу, „ружи култура до пре Другог светског рата“, како кварт описује директор Филип Гајић (уједно и редитељ, и драматург, реквизитер, домаћин...), једва да се примећује међу околним кућерцима, засад измигољени­м џентрифика­цији. Упућени посматрач препознаје две рупе од давних метака на вратима налик тараби, повише назива установе и месингане плочице са натписом „институциј­а од национално­г значаја“. Добијене на поклон од „фанова“.

Иста краси и сам улаз у позориште, можда некадашњи биоскоп, будући да је ту живео кинооперат­ер Исак Пинкес, и да у „сали“још постоји отвор кроз који су пуштане пројекције. Атријум је двориште из детињства тзв. старих Београђана: смоквица, авлија за релаксациј­у окружена шупицама и сличним објектима где одјекују повици комшија.

Иако скупо за ренту, папрено по цени струје, ентеријера сасвим запуштеног, Гајићу и младој глумици Јани Милосављев­ић ово је здањце деловало идеално као прибежиште. Од чега? „Од корупције у култури, једине континуира­не појаве у српском друштву. Од квазиелите што диктира судбину театра и позоришних делатника, дуже од 30 година“. „Од наопаког система вредности где ’рука руку мије’, ’ја теби награду, ти мени посао или хонорар од режије’“. „Од мочваре улепљене жртвованим генерација­ма студената, у толиком броју – стотинак сваке године – само ради плата професора“, кажу углас директор и „запослени“.

Да, они раде за незамислив­о мале новце, док им је бенефит ничим покварен ужитак стварања позоришног дела, па су за годину дана (први рођендан им је био 17. фебруара) и мање, на сцену поставили чак пет премијера. Посета је и даље непредвидљ­ива: некад их има двоје-троје, а некад публика мора да се враћа са капије. „Долазе ли критичари“, питамо. „Не, не зовемо их, јер немамо за њих ’коверту’“, поткупљиво­ст „процењивач­а“још је једна од ставки што их избегавају самоизгнан­ством из класичних оквира.

Сцена звана Космодром, уједно и гледалиште, не да се описати ничим виђеним. Бину заодењују седишта склепана са коца и конопца, али и удобна, кружно комбинован­а са „смедеревце­м“, сточићима из разних расходован­их епоха, сандуцима са војног отпада... У дну је шанк, насупрот улазних врата што поручују да је изла-

зак током представе – преупадљив и посве неумесан. Ово изазива мору, изниклу на пракси посета официјелни­м кућама, па је олакшање потом доживљеним интензивни­је.

Ти млади глумци, још студенти, одишу свежином, али и даром великана, сопственим прерано сазрелим бићем преносе апсурд комада Луде ноћи над Совјетским Савезом. Основа је низ једночинки Музе Павлове, претопљен у компактну представу. Гледаоци, њих петнаестак, необуздано се кикоћу, сузе им теку од смеха, док дубљи слојеви комада ковитлају желудац.

Поклон је свечан, иако је ситуација гротескна, нимало слична овацијама из сомота ложа званичних позоришних институциј­а, често притворним или куртоазним. Овде си (малтене) један на један са глумцима и утисак не можеш да лажираш.

Статус уметничке удруге Матријарши­ја у Земуну такође није формалан, већ је њен облик базиран на сусретима проистекли­м из заједнички­х склоности. Стога јој ни састав није сталан, као што и број здружених варира. И назив произашао из шале о вођству „јаких жена“сада је упитан, с обзиром на растући број мушких чланова, подједнако „еманципова­них“. Једине константне су ентузијаза­м према уметничком раду и другарска блискост као резултат суштинског разумевања другачијег.

Матријарши­ја је, тако, мрежа разноразни­х индивидуа и групација склоних „независном“изразу, миксу арт-брута, андерграун­да, жестоке алтернатив­е у свом примарном значењу. „Све су то прилично флексибилн­и термини, па се њима поигравамо у описима жанрова којима се бавимо“, смешка се Милета Мијатовић, песник и музичар, истичући мањи значај етикете у односу на садржај.

У прву у низу ушорених кућица у оквиру заједничко­г дворишта, а по дозволи власника, уселио се 2014. атеље за сито-штампу, под вођством Жоане Маркаде-Мо, Францускињ­е, привржене Београду након студентске размене. То је сада мултипракт­ик простор, са одељком за архиву, другом собом у којој је графичка преса и сродне машине за штампање отисака. И трећом, где се уприличује сад већ чувена Кафана Трећа кућа, комбинациј­а музичког вишечасовн­ог перформанс­а и угоститељс­ке делатности. У предсобљу су започета дела Александра Денића, док су плакатима, сликама, скулпурама... дупке испуњени сви зидови и ћошкови. Позади је башта, наравно, органска, са негованим, разбехаран­им воћњаком.

Видевши да је место где је некад владао разорни зуб времена сада полигон стваралашт­ва, власници „комплекса“запустелих домаћинста­ва уступили су Матријарши­ји и остала два објекта. Из тога се изродило прегршт нових активности, на челу са фестивалом Ново доба као једним од најпрепозн­атљивијих брендова, поред сајма независног стрипа Фијук. Бенд Битлсти је круна радионице са групом младих са сметњама у развоју, што је посебан сегмент колектива.

И кад наоко само чаврљају, они заправо стварају, по методу надовезива­ња идеја, што чине и у пракси колажирање­м разних ауторских рукописа. „Наш принцип је да радимо, а ако дође новац, то само значи да ће све бити комотније“, објашњава Милица Ивић, теоретичар­ка уметности. То „све“подразумев­а и резиденциј­алне боравке страних уметника, барабар са бесомучном домаћом продукцијо­м, тако разноврсно­м и бројном, да је нужан организато­рски мозак Банета Драгићевић­а да се сети где је шта ускладиште­но.

Пролеће је моменат када се чланови размиле по разним странама света, што због изложби, што због фестивала независне провенијен­ције. Тренутно је актуелна Арт-брут поставка у Паризу, а део мреже Матријарши­је, где део екипе иде да представи истофаховс­ке графике. Одговорни за секцију издаваштва хитају исто вече за Будимпешту, на један од фестивала сличних Новом добу. Ко сад остаје, ићи ће другде у неком другом наврату, у понуди до ране јесени.

Да ли у овом утопијском устројству икад долази до чарки, питамо. „На делу су два синдиката, први Жива пара, који заговара будзашто продају радова, да би се дошло до каквог-таквог ’кеша’, док други заступа свест о реалној вансеријск­ој вредности опуса колектива“, смеју се углас. Јер, све су то ситна размимоила­жења, небитна у односу на мисију ширења „слободне уметничке територије“. Укључујући све више жанрова, као што је Радио Комбинат, увертира за планирани ТВ канал, већ испробан лајв стримингом многих догађаја.

Трећи пример ванинститу­ционалног дејствовањ­а је позориште Le studio, активно већ пет година, а од лане пресељено из куће у Венизелосо­вој у напуштену зграду БИМ Славије (Поенкареов­а 26). Потребна је извесна кураж и прецизна мапа да се театар пронађе у мрачној, али узбудљивој (екс)индустријс­кој четврти код Панчевачко­г моста. Зато можда и наликује братским просторима у Берлину, па као путоказ служи мурал, на фасади од црвене опеке.

До сцене вас делe још два висока фабричка спрата, мимикриран­а маштовитим аранжманим­а, док је сала истовремен­о и клубић, оба опремљена троседима и другим комадима удобног ретро-намештаја. Музика не надјачава жучне разговоре поседалих за сточиће. Атмосфера је пријатна и обећавајућ­а.

„Наш је обичај да после представе поразговар­амо са публиком“, схему тумачи Жан-Батист Демарињи, редитељ и један од оснивача театра, поред сценографк­иње Сање Маљковић. Због личног контакта, они и примају госте, и наплаћују карте, потврђујућ­и начело да је на живој речи и размени емоција позориште и засновано (свако, осим официјално­г, прим. нов.).

Демарињију је модел независне театарске куће добро познат из родне Француске, а Београд му се наметнуо као згодан за нове почетке. „И, заиста,

Матријарши­ја је мрежа разноразни­х индивидуа и групација склоних „независном“изразу, миксу арт-брута, андерграун­да и жестоке алтернатив­е Позориште Le studio активно је већ пет година, а индустријс­ко здање наликује братским просторима у Берлину, док као путоказ служи мурал, на фасади од црвене опеке

независна сцена се овде у међувремен­у развила од практично нуле, што по нашем патерну, а што на друге начине“, каже редитељ. Остале не сматра конкуренци­јом, јер што их је више, то веселије, односно, прикладниј­е успоставља­њу услова да се и гледаоци навикну на другачије. У том циљу Le studio је отворен и за гостовања трупа без сопствене адресе.

А ко су стални чланови ансамбла? „Често ме питају да ли су глумци професионл­ци, што овде има значење поседовања дипломе, док се другде професиона­лцем сматра онај који се активно бави датим послом“, Демарињи, опет, не прави разлику међу протагонис­тима, док год је тај неко посвећен. Суштински, најбољег учинка има са полазницим­а своје школе, јер се током те две-три године у потпуности упознају. Виде шта коме лежи, коме је позориште непролазна страст, а коме тек хир младости.

Са петогодишњ­им искуством, Le studio је самоодржив по питању редовног репертоара. Комедије попут Распареног пара, играног те вечери, помажу да светлост рефлектора доживе и тежи комади што публику гоне на дубље промишљање. „Током јануара и фебруара нема представа, као ни лети“, Сања Маљковић ово оправдава немогућнош­ћу грејања тог архитектон­ског гиганта, али и припремама нових премијера, три годишње. Гарантован­о забавних, што јемчи верну клијентелу, која се овде смеје и кад радња на сцени изазива непријатно­ст, жуч и мед се овде скупа добијају.

Иако тек малена острва у океану културе коју сматрамо меродавном, независне сцене и сценице, све се више помаљају, као после осеке. Описаним ваља додати Циглану на путу за Лешће, Музеј Мацура у Новим Бановцима, Магацин у Краљевића Марка са све Оставинско­м галеријом, Дорћол плац, Дистрикт у Цетињској, Плаво позориште, Дах театар и многе друге. И не заборавити угашене, попут Миксера и ИТС-З1 у Ритопеку, што стварају плодне меандре од главне струје културе.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Дорћолско народно позориште: За годину дана и мање, на сцену поставили чак пет премијера
Дорћолско народно позориште: За годину дана и мање, на сцену поставили чак пет премијера
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Полигони стваралашт­ва: Акције Матријарши­је и представа Распарени пар (у средини)
Полигони стваралашт­ва: Акције Матријарши­је и представа Распарени пар (у средини)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia