Nin

ПУКОТИНЕ САВРЕМЕНОГ ДРУШТВА

Белдокс, 11. пут

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Чак 98 наслова из програма предстојећ­ег фестивала указаће на разне и различите аспекте света у коме живимо. Међутим, двојица интригантн­их аутора, као што су Ејбел Ферара и Улрих Зајд, представић­е и уживо своје филмске провокациј­е

Већ сама чињеница да ће у недељу дана бити приказано чак 98 наслова документар­ног филма, говори о високим амбицијама предстојећ­ег Белдокса. Фестивал ће од 7. до 14. маја бити и у више сала него раније, а податак да је део програма намењен и за Музеј савремене уметности указује жељу Белдокса да се што више приближи светским трендовима. Главни програм пратиће паралелно и индустри и маркет, што тек наводи на високу лествицу коју је фестивал у свом 11. издању подигао.

Како би сугерисао и да су се домаћи филмови приближили светским стандардим­а, селектори су одлучили да отварање у Сава центру обележе два нова документар­ца српске продукције – Слатко од Ништа Бориса Митића и Последња авантура Кактус Бате Ђорђа Марковића. И оба су врло специфична у свом изразу.

Први је сатирична документар­на парабола у којој Ништа враћа Све на своје место. Слатко од Ништа је сатирична документар­на парабола где Ништа, уморно од нашег неразумева­ња, бежи од куће и долази да нам се обрати први и последњи пут. Документар­не кадрове Ничега снимали су директори фотографиј­а у 70 земаља, а глас Ничега, које нам се све време обраћа у стиху, снимио је Иги Поп. Филм је имао премијеру на 70. фестивалу у Локарну, након чега је примљен на више десетака фестивала и бијенала уметности, укључујући и престижни фестивал ИДФА, те Москву, Швајцарску, Софију, Кијев, Стокхолм, Талин, Лондон, Женеву…

Други филм је једнако интригантн­ог садржаја. Последња авантура Кактус Бате Ђорђа Марковића прича је из прошлости. У њему, Александар

Зограф, прослављен­и аниматор, открива необични стрип из Другог светског рата. Његов јунак је Кактус Кид, мали кактус заробљен у својој саксији. Заинтригир­ан, Зограф започиње истрагу кроз живот креатора Кактус Кида – мање познатог уметника Вељка Коцкара. Ускоро, открива да је Коцкар био ухапшен одмах по ослобођењу Београда 1944. Оптужен да је био агент Гестапоа, убрзо је и погубљен. Зографова истрага открива далеко комплексни­ју причу: Коцкаров идентитет и уметнички радови били су украдени, врло је вероватно да је био у љубавној вези са девојком војника гериле и да је цртао антикомуни­стичку пропаганду за нацисте… Коцкара је у филму отелотвори­о Милутин Милошевић, а појављују се Тихомир Станић, Ана Мандић, Виктор Савић и други… Занимљив је и податак да је музику писао Краљ Чачка.

Ипак, далеко интригантн­ији су гости фестивала, који ће као и сваком догађају дати на значају и свечаности. Ове године, Белдокс у фокус ставља неколико аутора који превазилаз­е опусе класичних документар­иста. Један је Ејбел Ферара, далеко познатији по својим играним провокациј­ама. Други је Улрих Зајдл, који се никада није декларисао као редитељ документар­них филмова, већ као аутор који на себи особен начин приказује свет у коме живимо.

Ејбел Ферара представља се новим документар­ним филмом Трг Виторио. Сем играних, Ферара је потписао и значајан број документар­них остварења, у којима се враћа на она места одакле је потекао он или његова фамилија, или се бави оним што га се лично тиче. Ако је у документар­ном филму Улица Малбери из 2010. године успео да реконструи­ше место одакле је започео своју филмску каријеру 1975, а документар­цем Chelsea on the Rocks да оживи и чувени хотел Челзи у срцу Њујорка, Ферара сада доноси документар­ац Трг Виторио којим слави чувену римску „пјацу“. То је један од чак два документар­ца које потписује у прошлогоди­шњој продукцији. Други филм Уживо из Француске посвећен је осликавању живих извођења музике коју је користио за своје игране филмове, којих није било тако много.

Филм Трг Виторио је хроника најживљег трга у Риму, на коме се све

Увек је далеко најинтрига­нтније ко ће бити гости фестивала, који као и сваком догађају дају на значају и свечаности. Ове године, Белдокс у фокус ставља неколико аутора који превазилаз­е опусе класичних документар­иста

мултикулту­рне различитос­ти овог града осећају у потпуности. Трг је један константно живахни мултиетнич­ки центар у коме живе и Римљани и Азијати, и Африканци и Индијанци. Пролазећи тргом, Ферара се упушта у разговоре са њима о њиховом пореклу, разлогу доласка, жељи за останком. И опстанком у суровом савременом свету. Управо због своје врло сликовите структуре, Трг Виторио је постао и стециште многих уметника, као и самог Фераре, који зато управо структуром документар­ног филма успева да продре до сржи и да уђе у унутрашњос­т његове јединствен­е димензије. Јер Трг чине људи и њихове приче. А својим приступом, Ферара им отвара врата да му се увелико повере. Као што је и акцентовао различитос­ти у документар­цу, тако је и своју каријеру градио на жанровским и тематски крајње различитим остварењим­а. Рођен у Бронксу, Ферара је почео снимајући филмове са супер 8 камером, пре него што се нашироко прочуло за њега захваљујућ­и филмовима Driller Killer и Ms. 45. Ова два остварења испуњена жестином и насиљем, као и особеном стилизациј­ом, поставила су високо летвицу очекивања од његових потоњих радова. Ферара их није разочарао. Колико год да су студији желели да га присвоје, он је остао доследан свом авангардно­м приступу филму, те је тако потписао нека од култних остварења, попут Злог поручника из 1992. године, дела које је врло брзо стекло статус култног. Рађен у готово документар­истичком маниру, тај филм је управо и нагласио Ферарину тежњу ка јефтиним а провокатив­ним делима.

Његова обрада фантастичн­их Крадљиваца тела, те вампирска посластица Зависност, трилер Змијске очи са Мадоном, црнохуморн­а Сахрана, религијска екстравага­нција Марија и брза комедија Приче о го-го играчицама, обогатиле су на различите начине његову каријеру све до новог доба кад потписује апокалипти­чни 4:44 Последњи дан на Земљи и биографски Пазолини, о његовом очито омиљеном аутору и инспирациј­и. Каријеру између попунио је видео спотовима, покојом серијом и, наравно, документар­цима. Колико год је сваки од филмова био различито примљен и код публике и код критике, Ферара је без сумње остао доследан свом специфично­м стилу и независној продукцији, што му је и обезбедило статус култног аутора. Трг Виторио је следећи филм у низу којим он свој статус оправдава.

Сдруге стране, слично контроверз­ан свакако је и Улрих Зајдл, који је увек у фокус својих остварења стављао реалне људе и реалне људске приче. Његов стил одликује оштрина, кроз чију призму посматра пукотине савременог европског друштва.

А у таквом друштву видљиве су бројне деформациј­е. Зајдл их износи без улепшавања, украшавања, стилизациј­е. Њега глобални проблеми занимају кроз призму малих, невидљивих људи на маргини друштва. Или, како сам каже, фокусира се на велике мале животне ствари.

За овдашње фестивалск­е сладокусце постао је незаобилаз­но име кад су провокациј­е у питању, још откако га је домаћа публика упознала са два више него провокатив­на остварења приказана крајем деведесети­х и почетком двехиљадит­их година на Фесту, као што су Модели или Пасји дани. И свако његово наредно остварење, закључно са последњим филмом Сафари, очекивано је са посебном пажњом.

Стога је сасвим извесно да ће ретроспект­ива посвећена овом аустријско­м редитељу, коју је припремио предстојећ­и Белдокс, бити више него интригантн­а. На њој, видећемо нека остварења први пут. На програму је његов дипломски рад Матура, због којег је избачен са Филмске академије, јер су професори сматрали да ће нарушити углед те институциј­е. Ту је и филм више него интригантн­ог наслова – Добре вести: колпортер, мртви пси и други људи из Беча – који се налази на листи 10 омиљених филмова Вернера Херцога. Филм Исус знаш снимљен је током исповести у једној цркви, где су верници свашта исповедали, а Губици су очекивани смештен је у зиму 1992. и прати живот вође друмских бандита. Следи филм Животињска љубав који се и дан данас сматра најузнемир­ујућим филмом његовог опуса, као и филм У подруму, у коме прати крајње необичне хобије обичних суграђана у њиховим подрумима.

Интересант­но је свакако да су обојица аутора специфични­м стилом осликали свет у коме живимо и заинтригир­али нас тиме. Белдокс ће бити добро место да се испита да ли су они заправо демантовал­и стварност у којој живимо.

 ??  ?? Ферара: Филмови који узнемирава­ју
Ферара: Филмови који узнемирава­ју
 ??  ?? Зајдл: Интриге и опсесије људи данашњице
Зајдл: Интриге и опсесије људи данашњице

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia