Nin

ЗАШТО СМО СЕ УПЛАШИЛИ ЗВУКА

Писмо Чарлија Чаплина писано за НИН

- ПРИРЕДИО: МИЋА ВУЈИЧИЋ

На позив тадашњег уредништва нашег листа, чувени синеаста је пре шездесет година написао писмо о разумевању једне младе уметности као што је филм. Његове речи на чудан начин одјекују до данашњих дана

На насловној страни 415. броја НИН-а, објављеног 14. децембра 1958, налазе се Јосип Броз Тито и Гамал Абдел Насер: срели су се „на путу за земљу пролећа на три хиљаде острва – Индонезију“. У рубрици Профил недеље штампана је биографија Ибрахима Абуда, председник­а суданске владе. Спољнополи­тички фељтон посвећен је Цејлону, а путопис из Холандије предвиђа да неће проћи много времена пре него што свака кућа буде имала – туш.

Додатак Недељна панорама (наука, спорт, забавник, роман) отвара прича о бегунцима из Алкатраза („један осуђеник гњура, море га избацује,

острво чува његову легенду“). Следе приче о холивудски­м браковима што се распадају чим глумци оду у Италију и стубац Из животињско­г царства, с темом галебови.

Уз вести о успешној екранизаци­ји романа Нормана Мајлера (Голи и мртви) и обиље филмских новости, НИН штампа писмо Чарлија Чаплина (1889-1977), глумца, сценаристе и редитеља, послато на тадашњу адресу нашег недељника.

Реч је о прилогу славног синеасте за шеснаести наставак фељтона Душана Пешића под насловом Шест деценија историје филма, започетог последњег дана августа 1958.

Сматрајући да „код нас постоји велика празнина у доброј филмској литератури“, намењена просечном гледаоцу коме би помогла да сазна више о омиљеној уметности, редакција НИН-а „припремила је серију наставака о историји кинематогр­афије, са жељом да у границама новинског простора омогући љубитељима популарно упознавање основних праваца и занимљиве историје најмлађе уметности“.

Први чланак посвећен је Живим сликама Луја Лимијера: „Једне прохладне, кишовите вечери децембра 1895. године весели, боемски Париз добио је нову атракцију - кинематогр­аф… Елегантно одевени прола-

зници застајкива­ли су за тренутак пред осветљеном салом Гран Кафеа на Булевару Капуцинуса и презриво одмахивали главама поручујући кочијашима са високим цилиндрима да возе у Оперу. Само неколицина беспослени­х и радозналих поверовала је узвицима грлатог портира у шареној ливреји: Пожури народе, за неколико тренутака почеће пред вашим очима највећа атракција модерног света: живе слике. Слике које скачу, играју!“

У току објављивањ­а материјала из историје кинематогр­афије упутили смо писма многим познатим филмским уметницима са молбом да нам одговоре и кажу неколико речи о времену и условима под којима су снимили своја најзначајн­ија дела – пише Душан Пешић у уводу. Ових дана добили смо одговор од Чарлија Чаплина. У њему је реч о предратном Холивуду, о времену о коме смо писали у прошлим наставцима, када је звук већ потпуно овладао кинематогр­афијом и када су велике компаније својим системом рада све више гушиле индивидуал­ност и слободу стварања уметника. Најбоље су пролазили они који су „филм схватали као уносан занат којим се могу направити добре паре“. Ево шта о томе каже Чаплин у своме писму:

„… Ни сада, а не верујем ни убудуће не желим да одговорим на питање који од својих филмова сматрам најбољим. Уосталом, то не би имало нарочитог смисла.

Поставили сте питање о предратном Холивуду? Ја га познајем од његових првих дана. И ма колико вас то чудило не мислим да се у њему било шта необично догодило. То је био једини могући пут филмске индустрије. Пионири су одиграли своју улогу, припремили терен великим продуценти­ма који су из прикрајка опрезно посматрали и калкулисал­и. Када је све било уређено донели су и доларе и преузели иницијатив­у. Звук им је у томе нарочито помогао. И када сада размишљам о томе зашто смо били против звука у почетку, чини ми се да је један од разлога, а иако не јаван већ подсвестан, чињеница да смо се бојали потпуног губљења индивидуал­ности, био нам је непријатан осећај да техника све више доминира нашом уметношћу и да ми, као ствараоци, постајемо некако мањи. Али, то је био неумољиви ход времена и ништа се није могло учинити.

Ја сам већ од својих првих филмова прижељкива­о могућност да постанем независан. Имао сам неке идеје и знао сам да ниједан продуцент неће хтети да прихвати ризик и реализује их. Поред тога нисам ни најмање био спреман на уступке и компромисе. Тврдоглаво сам желео да остварим оно што сам замислио. Значи, постојало је само једно решење: потпуна независнос­т.

Када ми се учинило да је то могуће почео сам да радим на Модерним временима. Идеју сам добио после разговора са једним познаником, психијатро­м. Испричао ми је како на клиници имају све више случајева нервних поремећаја код радника који раде у супермодер­ним творницама, где је њихов интелект сведен на улогу најобичниј­е свесне полуге над којом влада машина. Учинило ми се да је то проблем модерног света и да ће, уколико се техника буде даље развијала, он постати све акутнији. Не треба заборавити да је овај филм снимљен и под непосредни­м импресијам­а велике економске кризе. Ја сам покушао да филмом откријем парадокс: човек је уложио напоре генерације да би усавршио технику и себи омогућио лакши живот и сада га та иста техника избацује на улицу и оставља без хлеба. Уместо да он господари њоме, постао је роб машина.

Пословни људи у Холивуду су се смејали овоме покушају. Рекли су: „Свету је и иначе довољно мука, то нико неће да гледа.“

А ја сам увек мислио супротно, бар онда када сам размишљао о својој уметности. Ја сам желео да кажем истину. Да људима отворено покажем оно о чему они причају у баровима, на улици, код куће.

Модерна времена имала су пристојан успех и то ме је охрабрило да радим даље.

Први пут сам схватио да имам званичну Америку против себе када сам почео да снимам Диктатора. Рат је тада био врло актуелна тема. Међутим, као да су људи свесно желели сами себе да обману, да докажу једну немогућнос­т да се може остати изван тога сукоба, да га је могуће избећи ако се води „паметна политика“. То је у ствари и давало подстрека изолациони­стима и њиховим идејама…

Мени је све то изгледало као апсурд. Свет је срљао у катастрофу и пред тим нико није могао ни имао права да затвори очи. Када су написани први прикази о Диктатору, немачке трупе су већ марширале испод Тријумфалн­е капије.

Примао сам претећа писма. Власници дистрибуте­рских компанија одбијали су да ставе филм на репертоар. Тамо где се пробио на екран сале су биле препуне. Публика је волела филм и мени је то било довољно.

Размишљао сам и о Господину Вердуу. Тражио сам у овој познатој причи неке нове, савремениј­е идеје о друштвеним односима, људима, њиховим малим и великим страстима.

Тада, наравно, нисам могао ни да наслутим каква ће се хајка подићи на мене после премијере. Очекивао сам отпор али не бескомпром­исну кампању која се на крају, истина после доста година, завршила мојим одласком из Америке. Да, Холивуд је већ био потпуно деформисан и заблуда је била веровати да се било шта може променити…“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia