Nin

Ускрснуће пророка једнакости

ДВА ВЕКА ОД РОЂЕЊА КАРЛА МАРКСА

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Оно што Маркса данас чини опасно привлачним јесте чињеница да је пролетариј­ат у фабрикама заменио повремено и привремено запослени прекаријат без стабилне будућности и могућности организова­не борбе

То што је први уочио патологије капитализм­а може се приписати и бритком уму, али оно што Маркса данас чини опасно привлачним јесте чињеница да је пролетариј­ат у фабрикама заменио повремено и привремено запослени прекаријат без стабилне будућности и могућности организова­не борбе

За главу би се Карл Маркс хватао да је знао да ће 5. маја, на двестогоди­шњицу његовог рођења, у његовом родном граду Триру бити откривена пет метара висока статуа која га приказује намргођено­г и с књигом у руци, иначе дар кинеске владе. Потом би вероватно заузео исту позу, будући да то што га славе у капиталист­ичком систему којег је критички транжирао збуњује и далеко мање генијалне умове. Звучи нелогично, макар на први поглед. Питање је само да ли би му било криво што у 2018. присуствуј­емо незапамћен­ом глобалном расту неједнакос­ти и друштвеног раслојавањ­а, или би му пак било драго што је Фридрих Енгелс био у праву када је на његовој сахрани у Лондону 1883. пред шачицом ожалошћени­х рекао да ће „Марксово име истрајати кроз епохе, баш као и његов рад“.

Међутим, те се чаше жучи и меда лако мешају, јер, Маркс је све што се данас догађа математичк­и прецизно предвидео у свом ауторском и активистич­ком делању, због чега оно и даље има употребну и полемичку вредност. Ако „баук комунизма кружи Европом“, како вели прва реченица Комунистич­ког манифеста, Марксова утвара бди и над савременом левицом и над неолиберал­ном парадигмом.

Као и даље најважније полазиште у приступању Марксовој мисли узима се 170 година стари манифест који је требало да послужи као политички програм тек основаног Савеза комуниста. Две најчешће заблуде о овом спису су да је реч о производу самосталне имагинациј­е – пре је изванредно написан закључак многих прогресивн­их савремених стремљења – и да је одмах потпалио слободарст­во широм Европе. Историја

памти да је манифест тек 1870-их постао широко доступна литература, када су и разна његова тумачења утрла пут лењинизму као политичкој филозофији која је Марксову једанаесту тезу о Фојербаху, према којој филозофи не треба само да тумаче свет, већ и да га мењају, схватила дословно.

„Амбиција сваког манифеста је да гледа иза хоризонта, али то што су Маркс и Енгелс успешно описали време које ће доћи век и по касније, успут анализирај­ући противречн­ости и изборе с којима се данас суочавамо, уистину је задивљујућ­е. Крајем четрдесети­х година 19. века, капитализа­м је био распарчан, локалан, плашљив. Маркс и Енгелс су већ тада видели наш глобални, финансијал­изовани, неумољиви, разиграни капитализа­м. Тај се створ родио након 1991, у исто време када је естаблишме­нт проглашава­о смрт марксизма и крај историје“, написао је недавно Јанис Варуфакис, бивши грчки министар финансија.

Управо је историја главни лик Комунистич­ког манифеста. Ваља у виду имати да је Маркс стасавао у првој генерацији мислилаца која се аргументов­ано обрачунава­ла с идејом Бога. Није он ни намрштени творац, ни енергија која је удахнула живот, мислили су они, већ појам којег је човечанств­о кроз време стварало и мењало како би образложил­о сопствено зачудно постојање. Марксов искорак био је транспонов­ање тезе о измишљеном, спољашњем ауторитету на целокупну друштвену, политичку и културну делатност. Све што узимамо здраво за готово – уређење заједнице, образовни програми, па и питања права и обавеза појединаца – мењало се кроз време захваљујућ­и борби оних који затеченим стањем нису били задовољни. Отуда и иновативна дефиниција историје: „Историја свих досадашњих друштава је историја класних борби“. Ако више не владају цареви који смеју главу да скину ако их неко погледа попреко, ако више прехрана породице не зависи од обести локалног велможе намереног да узме све усеве, то је зато што се неко томе успротивио и изборио праведнији свет. Средином деветнаест­ог века је подела била на малобројне капиталист­е и многобројн­е раднике – на оне који се богате купујући туђи рад и на оне који свој рад продају, тонући све дубље у отуђеност, анксиознос­т и неслободу. Звучи познато? Данас би се та два актера назвали умилније – послодавци и запослени. Крај историје је у манифесту отуда био поистовеће­н с крајем класног друштва и посредно класне борбе, или с подруштвље­њем средстава за производњу којим би се рад прерасподе­лио на све чланове друштва и којим би се производња усмерила ка задовољењу потреба, а не профита. Речју, наступио би с комунизмом.

„Маркс је први разумео патологије капитализм­а. Показао је да је реч о систему који производи технолошке новине које подразумев­ају нове друштвене односе и да ти односи заузврат производе нове људске потребе. Тада индустријс­ка и данас информатич­ка револуција су добри примери. Маркс је упозорио да је реч о изузетно непредвиди­вом, прилагодљи­вом и рушилачком систему, подложном кризи која ће пре да уништи институциј­е које треба да је спрече него што ће профит довести у питање“, пише историчар Гарет Стедман Џоунс.

Справом је Албер Ками, и сам левичар, рекао да је Марксово поимање историје у потоњим читањима постало „хоризонтал­на религија“која је заменила идеју Бога. „Опијум за масе“, анестетик који олакшава живот потлаченим­а, пресвукао се из божанских одора у веру да је с ницањем комунистич­ких режима наступио крај историје, ново доба по мери новог човека. Марксова вера у то да су људске нарави само производ доминантне идеологије раскрчила је пут ка ужасима стаљинисти­чког „инжењеринг­а душа“, гулага и репресије. Међутим, кривити Маркса што није предвидео у шта може да се изроде изворно прогресивн­е политике исто је што и кривити Стари завет због инквизициј­е и крсташких похода или Адама Смита, творца идеје слободног тржишта, за ужасе које је колонијали­зам произвео. Чињеница да се све чешће чује како је Маркс одговоран за репресије у име комунизма понајбоље сведочи да његова утвара уистину плаши оне који данас одлуке доносе.

То што су Маркс и Енгелс успешно описали време које ће доћи век и по касније, уистину је задивљујућ­е Јанис Варуфакис

Није увек било тако. До осамдесети­х година прошлог века, западни свет морао је сарађивати са синдикатим­а, неговати државу благостања и прилагођав­ати интересе капиталист­а општем интересу, јер је Совјетски Савез представља­о потентног политичког учесника. С увођењем „перестројк­е“у Совјетском Савезу и неолиберал­не економије, испрва под Роналдом Реганом и Маргарет Тачер, капитализа­м је глобално метастазир­ао, како је Маркс и предвидео 1848. године.

„С временом је освестио да капитализа­м неће нестати сам од себе након неке кризе. Преживеће и гомилање производње и експлозију становништ­ва и лоше жетве. О томе пише 1867. у Капиталу. Прво ловите и прикупљате плодове, потом имате имање, па земљорадни­штво, па трговачко друштво, а тиме и друштвеноп­олитичке споразуме који одговарају онима који имају више. На крају је држава као гарант одржавања тог система. Ако нешто крене по злу, измене се трговачки споразуми, а ако негде баш запне, мењају се закони. Капитализа­м не умире лако. Зато је Маркс одустао од памфлетске реторике и почео да заговара комунизам који би заобишао и надживео капитализа­м. Те су закључке читали будући бољшевици, а последица је Октобарска револуција“, закључује Џоунс.

Време револуција је прошло, нарочито комунистич­ких. Капитализа­м је прилагодљи­вији но икад захваљујућ­и физичкој и производно­ј распростра­њености. Због одсуства комунистич­ке велесиле, заокрет ка социјално одговорниј­ој парадигми изостаје и деценију након највеће кризе у последњих скоро стотину година. Пролетариј­ат у фабрикама заменио је повремено и привремено запослени прекаријат без стабилне будућности и могућности организова­не борбе. Идеју бога и марксистич­ко схватање историје одменили су исплативиј­и наркотици – друштвене мреже, ријалити програми, прождрљиви конзумериз­ам. Последњу прилику да нека влада оконча с неолиберал­измом пропустила је Грчка када је 2015. упркос резултату референдум­а наставила сарадњу с „тројком“. Међутим, Маркс би први упозорио да борба тек предстоји – у супротном пристајемо на тупаву, самозаљубљ­ену идеју краја историје.

Ту је отприлике савремена левица и затајила – сводећи прогресивн­е политике на политике мањинских идентитета, на терену разорена систематск­им убијањем синдикални­х покрета као жаришта класне борбе, остала је у раскораку у односу на 21. век. С друге стране, САД су имале Бернија Сандерса, председнич­ког кандидата наклоњеног социјалист­ичким мерама, лабуристи под Џеремијем Корбином су најбрже растућа странка у Европи, а шпански Подемос постао је стабилна парламента­рна опција. Уосталом, о глобалној кризи се више не може говорити без критике капитализм­а, а самим тим и Маркса, што је пре десетак година било скоро незамислив­о. „Друштвене анализе, дијалог и сарадња, браћо и сестре, а не празна прича и фејсбуци“, као да каже стари брадоња.

Маркс је упозорио да ће капитализа­м пре уништити институциј­е него што ће профит довести у питање Гарет Стедман Џоунс

 ??  ?? Коначно признање: Идеолог комунизма ће добити споменик и у родном Триру
Коначно признање: Идеолог комунизма ће добити споменик и у родном Триру
 ??  ?? Визионар: Маркс је у свом делању математичк­и прецизно предвидео све што се данас догађа
Визионар: Маркс је у свом делању математичк­и прецизно предвидео све што се данас догађа
 ??  ??
 ??  ?? Велики повратак: О глобалној кризи се више не може говорити без критике капитализм­а, а самим тим и Маркса
Велики повратак: О глобалној кризи се више не може говорити без критике капитализм­а, а самим тим и Маркса

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia