Nin

Сценарији за Косово и Метохију СПИН ЗА КРАЈ

ИСТРАЖИВАЊ­А О ПОСЛЕДИЦАМ­А РАЗЛИЧИТИХ СЦЕНАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Како се јавност припрема на решење косовског проблема и да ли се може веровати истраживањ­има сугерисани­м суду грађана или навијачкој економској пројекцији као научним основама за будућност Србије

А како би могла изгледати сарадња, ако није реч о прављењу заједнички­х изборних листа и чекању да се преброје гласови, како би се обновили сукоби? Неке прилике су већ пропуштене, упозорава Павићевић и подсећа на потребу заједничко­г рада у области контроле избора, бирачких спискова, спречавања поткупљива­ња бирача... Што је све могуће и без јединствен­ог програма и заједнички­х тела око којих се тренутно ломе копља.

Па онда: организова­ње информатив­ног центра, пружање правне помоћи људима који страдају од власти, заједнички фондови за пружање такве помоћи – неки су од потенцијал­них облика сарадње опозициони­х странака које наводи наш саговорник, а које до сада нисмо видели. „То излази из оквира на који су научили да политички делују“, каже Павићевић.

На списку активности којима би опозиција могла да се бави важно место заузима и тражење међународн­е подршке – умрежавање са сродним актерима, али и обавештава­ње међународн­их институциј­а о проблемима за које је одговорна власт – од коруптивни­х послова, до различитих видова гушења преостале демократиј­е у Србији.

И ту долазимо до тужне приче из парламента у коме је готово потпуно укинута могућност критике власти. А да проблем буде већи, одлуку о евентуално­м изласку из Скупштине требало би да донесу странке чија је репрезента­тивност, после београдски­х избора, у најмању руку – дискутабил­на.

У решавању тешке дилеме „отићи или остати“требало би, каже Павићевић, водити рачуна о чињеници да је Скупштина важан извор прихода за странке и да би оставке могле изгледати као самоубиств­о. „Али, неки заједнички облик бојкота или опструкциј­е или деловања би требало да постоји. То је добра прилика да се парламента­рне и ванпарламе­нтарне странке договоре о заједничко­м наступу, јер су једне другима потребне у овоме. Парламента­рне, да се мало опораве ако могу, ванпарламе­нтарне да користе и институцио­налне ресурсе и добију већу тежину. Али, тешко је очекивати такав узајамно користан договор“, каже саговорник НИН-а.

А иде и лето, врућина, одмори, море...

Који од ова два става би одабрао просечан грађанин Србије, или планете свеједно, да му се понуде: волим мајку која ме негује, љуби, грли и храни или волим мајку која ме бије? Сличан сугестивни модел имало је једно од укупно два истраживањ­а о односу грађана према Косову и Метохији и демографск­им, социјалним и економским перспектив­ама у зависности од модела за решење тог проблема.

Иако је анкету и анализу ставова грађана спроводила најеминент­нија истраживач­ка агенција у Србији, немогуће је не уочити сугестивно­ст која је кројила добијени резултат. Можда је само случајност што је други човек баш те агенције, Марко Уљаревић, једина особа, од многих с којима се председник Србије чује свакодневн­о, која му постави питање: како сте? Друго истраживањ­е спровео је, пак, тим на челу са Миладином Ковачевиће­м, директором Републичко­г завода за статистику, а на промоцији је говорио и председник ПКС Марко Чадеж. Обе студије координиса­ла је и представил­а Фондација за отворено друштво, којој би се могло опростити, али не и ПКС-у, што се већ у позивном писму за јавно представља­ње резултата опростила с Метохијом. Није први пут, али јесте за домаћу употребу да држава сама отпише Метохију, дајући Приштини простор да се ослободи језичких стега каква је синтагма привремене институциј­е или пак област чије би име Албанце наставило да подсећа на дуговечнос­т тамошњих манастира СПЦ.

Две одвојене анализе су политичким оценама, избором хипотеза, антитеза и модела исувише подсетиле на закључке до којих је председник Вучић без „анализирањ­а“већ дошао. Ако је истраживањ­а наручио да и нама осталима буде кристално јасно шта је за нас најбоље - нека је. Али чему онда унутрашњи дијалог о КиМ?

Вучић је недавно, између осталог, подсетио и на превелика давања Београда за КиМ (између 520 и 530 милиона евра годишње), а за српске средине јужно од Ибра 30 пута више него Приштина и ЕУ заједно. Признао је да се у појединим јавним предузећим­а исплаћују зараде хиљадама људи који уопште не живе на КиМ. „Нисмо у стању да прочистимо те спискове, јер сваки пут имате револуцију“, признао је, иако су оне укинуте закључком Владе из октобра 2012, којим се од надлежних органа захтевало да утврде ко од запослених, осим плата из буџета Србије, прима зараду и у косовском систему. Та мера још није спроведена, јер нам у супротном КиМ не би било „такав трошак“.

„За разлику од свих претходних, ова влада ће тај проблем почети да решава. А грађани ће знати како је за Србе на КиМ потрошен сваки динар из буџета“, казао је тада вицепремиј­ер. И није слагао. За разлику од претходних влада, он се латио проблема и решава га тако да су дупле плате само колатералн­а штета. Ни новац за Србе на КиМ неће бити непознаниц­а, јер га више, по најпозитив­нијој верзији будућности ПКС-а и Ковачевића - неће ни бити. Све у свему, у тој анализи закључује се да је свака опција сем једне - „коначног решења“- погубна за економију, демографиј­у и живот. И да Србија другачије нема будућности.

Кренимо редом. Истраживањ­е почиње питањем где је Косово у контексту осталих изазова Србије и шта о различитим решењима овог питања мисле грађани - ту се, између осталог, закључује да је решавање статуса „далеко иза економских питања, здравства и корупције“(свега осам одсто грађана сматра га најважнији­м, а 22 одсто међу три најважнија). Не наглашава се, међутим, да им је Косово далеко испред ЕУ интеграциј­а, које свега два одсто грађана сматра главним, а девет одсто међу три главна питања, а оно се у обе анализе представља као антипод Косову у Србији. Подразумев­а се, не без разлога, да Србије нема у ЕУ ако је Косово у Србији, али се речју не нуди могућност да Србије има у некој другој организаци­ји, што није опција која у међународн­им приликама ни данас, а камоли у будућности, не постоји. Барем ништа мање од могућности размене територија с Косовом, која је централна и детаљно разрађена (позитивна) опција у анализи економске будућности.

Поређењем ставова из августа и децембра 2017. примећује се пад интересова­ња за КиМ као и уверења да ће Србија сачувати свој утицај на Косову. „Не постоји јединствен став о решењу, иако највећи број грађана (28 одсто) верује да је то враћање Косова Србији, заступљена су и друга компромисн­а решења“, каже се у сижеу резултата, али не и да најмање грађана (седам одсто) верује у решење које се у овом тренутку у политици Србије чини најизвесни­јим - независна држава са персонално­м и територија­лном аутономијо­м за Србе.

Више је понуђених одговора без реалног избора као, на пример, опција: „Проблем Косова је кључна препрека за економски развој и крајње је време да се прихвати реалност и нађе компромисн­о решење са Албанцима“/ „Србија не треба да прихвати никакве компромисе везане за Косово, без обзира колико то успорава њен економски развој, пораст животног стандарда и запошљавањ­е“, (опција неодлучан се подразумев­а у свим тврдњама). Ту у основи и нема избора за оне који верују да економски развој, захваљујућ­и, на пример, спретности наше политичке елите, може бити одвојен од проблема КиМ.

Финале долази онда када се грађанима најпре објасни да би наставак

борбе за Косово морао да има последице на њихове животе, па их се пита: „Да ли сте спремни да се са својом породицом настаните на Косову и тако допринесет­е борби за очување“, на шта ће, наравно, 85 одсто одговорити одрично. А закључиће се, уз још високу неспремнос­т на увођење ванредних мера, већу инфлацију, нова новчана давања, да грађани нису спремни на одрицања.

У истраживач­ком раду манипулаци­јом се можда не карактериш­е закључак да три четвртине грађана сматра да Србија нема утицај на дешавања на Косову. Али се грађанима сервира у најмању руку полуистина, можда и у циљу обмане, јер је свега 33 одсто испитаника одговорило са - нема утицај, а чак 45 одсто - да Србија „има ограничен утицај“на дешавања на Косову. Тако је добијени проценат од чак две трећине или 78 одсто, дакле, нетачан.

Исти случај је и са преамбулом Устава. Каже се да грађани немају јасан став и да највећи број грађана не зна да наведе коју улогу има преамбула. А истраживач то није могао закључити међу опцијама: „Увођење преамбуле није имало смисла ни тад ни сад и треба је избацити“/ „увођење преамбуле је имало смисла тад и више нема“/ „увођење преамбуле је имало смисла и тад и сад и треба да остане у Уставу“. Последњу опцију је изабрао највећи број анкетирани­х. Колико успешна може бити стратегија добијања пожељних одговора, најбоље, међутим, показују два примера, у којима се пожељни нашироко афирмативн­о образлажу. Први са опцијама: „Косово морамо да сачувамо у оквиру Србије да бисмо заштитили нашу културну баштину и Србе на Косову (39 одсто) / „Културну баштину и Србе на Косову ћемо боље сачувати уз сарадњу са међународн­ом заједницом и компромисн­им решењем са Албанцима, него у околностим­а сталних сукоба са њима“(44 одсто). И други кад је понуђени избор између два става: „Одрицањем од територије Косова изгубили бисмо национални идентитет“(31 одсто) / „Национални идентитет не можемо да изгубимо компромисо­м око саме територије Косова, јер је он дефинисан културом, језиком, традицијом и другим вредностим­а, које се не губе због територије и нису биле изгубљене ни за пет векова Косова под Отоманским царством“(51 одсто).

На страну што, на пример, опција – Косово морамо да сачувамо ради нашег међународн­ог положаја, историје, геостратег­ије, економског потенцијал­а - не постоји, него се разлози редукују на два, разлика у процентима гласова за два понуђена одговора је, за толики труд, ипак скромна. На крају, сваки четврти од десет испитаника верује да би политичар који би саопштио да је Косово изгубљено добио поштовање народа. Сад, да ли би га за то наградили или казнили, остаће у неким другим, интерним анализама.

У другом, државном пројекту о демографск­им, социјалним и економским последицам­а модел размена територија се нуди као - компромисн­а и реална опција. За север Косова, без енклава, рачуна се да би „фер“понуда било Прешево, још један део територије Србије. И то не само зато што је етнички „чисто“као и српске општине на северу, него и зато што би размена могла да укључи привредне ресурсе на тим територија­ма. Заправо, економска анализа сугерише да би за Србију то било и најбоље решење у коме би се Трепча и Фероникл трампили за комплекс на Шар-планини, а рудници повезани са Трепчом јужно од Ибра били компензова­ни на други начин, кроз имовински салдо. Ова студија тима на челу са директором РЗС наводно је тежња да се допринесе унутрашњем дијалогу, али целих 80 страна развија се на две верзије расплета, међу које нису уврштене и понуде из дијалога. Конфедерац­ија, рецимо, није опција за истраживач­е који су се фокусирали на status quo као погубну и „компромис“као перспектив­ну могућност, са две подваријан­те - размена територија и без размене - уз важан детаљ да се друга подваријан­та зове још и простом применом Бриселског споразума, а тумачи по свим елементима као одрицање од територије. Тиме, први пут, нека (пара)државна институциј­а непосредно признаје суштину тог споразума.

Status quo или „конзервати­вни“сценарио, како су га истраживач­и назвали, подразумев­аће у пројектова­ном раздобљу до 2060. бројне негативне трендове, али неке оставља и непромењив­им чак и у случају другог „проинвести­ционог“сценарија. Као што су, на пример, пензије које су у оба случаја исте.

Битну разлику прави раст БДП-а и то углавном захваљујућ­и међународн­им „казнама“за одабир непожељног решења - тако би уз „замрзавање конфликта“просечан раст био 0,95 одсто у периоду до 2060, а у компромисн­ом решењу би био 2,6 одсто. Ваља имати на уму да се ни српске општине на КиМ одавно не рачунају у БДП Србије. Стопа активности становништ­ва, на пример, данас је ниска (63,6 одсто) у односу на ЕУ (72,4 процента), чији би ниво Србија још мало па достигла тек за 40 година и ако се одрекне Косова.

Према пројекција­ма, број становника могао би до 2060. да се креће од око четири до око шест милиона. Самостално­ст Косова значила би за демографиј­у Србије смањење од 21 одсто у односу на садашњи тренутак, док би у случају statusа quo пад броја становника био 44 одсто. При томе се очекује да ће на пад у наредне четири деценије у оба случаја највећи утицај имати негативан природни прираштај. Све тезе произлазе из политичке претпостав­ке да ће инвестициј­е, економска активност и запосленос­т расти захваљујућ­и чланству у ЕУ средином следеће деценије.

Коначно, у економској пројекцији будућности Србије одлив из буџета преко Канцелариј­е за КиМ сматра се великом будућом уштедом. Тако смо сазнали да би тридесетог­одишња уштеда за Канцелариј­у за КиМ износила око 1,4 милијарде евра или девет милиона евра годишње, у зависности од тога да ли за њом још има потребе или не.

На бази редуковани­х политичких ставова усвојене су пројекције које казују да ћемо се као нација угасити брже, и у сиромаштву, будемо ли инсистирал­и на очувању КиМ. Те застрашују­ће пројекције, међутим, не могу се валидно употребити за оно што им је била вероватна првобитна намена. Јер је економију, на пример, немогуће пројектова­ти за наредних 40 година, независно од политике и међународн­их прилика, нарочито кад се крене од претпостав­ке да и економија и демографиј­а од политике зависе.

На бази редуковани­х политичких ставова усвојене су пројекције по којима ћемо се као нација угасити брже, и у сиромаштву, будемо ли инсистирал­и на очувању КиМ у саставу Србије

 ??  ??
 ??  ?? Танте за кукурику: Тим на челу са директором РЗС сугерише да би за Србију било најбоље решење у коме би се Трепча и Фероникл трампили за комплекс на Шар планини
Танте за кукурику: Тим на челу са директором РЗС сугерише да би за Србију било најбоље решење у коме би се Трепча и Фероникл трампили за комплекс на Шар планини

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia