НЕМА ПОЛИТИЧКЕ ВОЉЕ ДА СЕ ПРОНАЂЕ УБИЦА

ЗАШТО ЈЕ ПОСЛЕ САМО ТРИ И ПО МЕСЕЦА СКОРО ЗАБОРАВЉЕНО УБИСТВО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА

Nin - - Садржај -

Ксенија Божовић

Два месеца је истражни поступак водило Основно тужилаштво у Митровици, да би се тек онда сетили да је то сложен процес и да би требало да га преузме Специјално тужилаштво Косова у Приштини. Самим тим се процес враћа на почетак, са циљем да се ствар што више разводни. Потврђује се оно што смо говорили првих дана, да се убица никада неће пронаћи

Оливер Ивановић, најутицајнији лидер са севера Косова, убијен је 16. јануара 2018. године, испред својих страначких просторија. Иако је од убиства прошло више од три и по месеца, до данашњег дана нити је пронађен налогодавац Оливеровог убиства, нити убица.

Прво је истражни поступак водило Основно тужилаштво у Митровици, скоро више од два месеца саслушавајући разне сведоке, да би се тек онда сетили да је то, ипак, сложен процес и да би требало да га преузме Специјално тужилаштво Косова у Приштини. Самим тим се стиче утисак да се процес враћа на почетак, да се поново саслушавају исти сведоци са циљем да се ствар што више и дуже разводни. Потврђује се оно што смо говорили првих дана по убиству - да се убица Оливера Ивановића никада неће пронаћи јер за то не постоји политичка воља.

Првих дана и месеци по убиству слушали смо изјаве председника Србије Александра Вучића, који је у Митровици рекао да ће Србија „урадити све“да се убица Оливера Ивановића што пре пронађе. У то време су и из Приштине стизале изјаве Хашима Тачија, који је рекао да се „појединцима неће свидети када изађе са информацијом ко је убио Оливера Ивановића“. Од политичких препуцавања Београда и Приштине, међутим, до данашњег дана и даље нема одговора на питање КО ЈЕ УБИО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА?

С тим у вези требало би се подсетити шта је све још пре убиства Оливер Ивановић доживљавао - два пута му је запаљен аутомобил, упад у стан, запаљене су страначке просторије, три и по године провео је у затвору у Приштини потпуно невин, без икаквих доказа за дела која су му се стављала на терет, а на крају је и убијен. Ни за једно од набројаних дела до данас нико није одговарао!

Три и по године проведене у затвору поднео је стоички, нису га сломили. Нису успели ни покушаји свих оних који су мислили да га искључе из јавног и политичког живота. По изласку из затвора поново се вратио политичком животу и због тога је доживео многе непријатности. Предизборним спотом који се емитовао на телевизијама Мост и Пинк нацртана је мета на његовом челу, али га ни то није уплашило и обесхрабрило, осим што тај језик мржње није никада разумео.

Оливер Ивановић је био неустрашив и непоткупљив човек. Имао је своје политичке ставове, идеје и предлоге решења за сва дешавања на Косову и Метохији. Планирао је да пререгиструје Грађанску иницијативу Србија, демократија, правда у политичку партију и задњих дана свог живота управо је радио на томе.

Тема о којој је јавно причао и којом се активно бавио месецима пре убиства је било питање безбедности грађана на северу Косова и Метохије. Бринула га је и лична безбедност, као и безбедност његове породице. О томе је данима обавештавао све надлежне институције у Београду, Приштини, па и поједине представнике међународних организација. Очигледно то нико није схватао озбиљно или није желео да чује, тако да данас не могу ни да избегну одговорност за његово убиство.

По убиству Оливера Ивановића, Митровица више није исти град. Завладали су мук, тишина, а код људи је приметна велика забринутост. Углавном се поставља питање - ако је ово могло да се деси Оливеру Ивановићу, шта може да очекује обичан грађанин? Кренуло је исељавање породица из Митровице, селе нам се лекари, професори... То додатно забрињава, а тим питањем се тренутно нико не бави, јер очигледно не могу да реше основно питање безбедности и сигурности. А када нисте

Митровица више није исти град. Надлежни не могу да реше основно питање безбедности и сигурности. А када нисте у стању да то решите, онда немате право никога да спречавате да сигурност потражи у другом граду или држави

у стању да то решите, онда немате право никога да спречавате да сигурност и безбедност потражи на другом месту, у другом граду или држави.

Грађанска иницијатива Србија, демократија, правда покушаће да настави да следи пут и идеје нашег лидера Оливера Ивановића и нећемо дозволити да се његова дела забораве. Свакодневно ћемо подсећати грађане Митровице шта је Оливер урадио за овај град. Графити са његовим ликом који су осванули у Митровици, на Косову, али и у Србији, говоре да није заборављен, нити ће бити.

У Скупштини општине Северна Митровица покренута је иницијатива да се трг или Улица Сутјеска, у којој је Оливер Ивановић убијен, назове његовим именом. Морамо, међутим, упознати јавност да нисмо наишли на разумевање надлежних и зато смо покренули петицију и обавестили грађане да могу својим потписима да је подрже у просторијама Грађанске иницијативе СДП. У почетку, првих дана подршка је била значајна, да би већ наредних дана људи почели да нас позивају и да нам говоре да им је забрањено да потписују било какве петиције. Због тога нисмо изненађени већ само разочарани, али настављамо даље и надамо се да ћемо сакупити довољан број потписа, које ће надлежни морати прихватити. И стално ћемо постављати питање КО ЈЕ УБИО ОЛИВЕРА ИВАНОВИЋА, све док од надлежних служби не добијемо одговор.

Потпредседница Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда"

Није имао ко да га чује: Месецима пре убиства Оливера је бринула и лична безбедност, и безбедност његове породице. О томе је обавестио и Београд, и Приштину, и међународне организације. Очигледно то нико није схватао озбиљно или није желео да чује,...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.