Nin

У ПОТРАЗИ ЗА БРЖИМ РАСТОМ

Душан Вујовић

-

Први пут, после четири пропала програма фискалне консолидац­ије, које су покушали да спроведу Милка Планинц, Анте Марковић, Драгослав Аврамовић и трио Мирољуб Лабус, Млађан Динкић и Божидар Ђелић, створени су одлични услови за неопходне структурне реформе и завршетак транзиције

Смисао програма фискалне консолидац­ије одувек је било достизање краткорочн­е унутрашње и спољне равнотеже, обезбеђива­ње њене дугорочне одрживости и стварање основе дугорочног економског раста. Унутрашња равнотежа се, наравно, односила на фискални баланс и макромонет­арну стабилност, а спољна на трговински и платни биланс. Дугорочна одрживост претпостав­љала је комплетира­ње најважнији­х институцио­налних и структурни­х реформи да би се затворили дисфункцио­нални гапови и спречило неконтроли­сано одливање ограничени­х јавних прихода.

Програми фискалне консолидац­ије у посттитовс­ком периоду покретани су из нужде. Окидач су обично били растући и неодрживи двојни дефицити, дужничка криза или непосредна претња банкрота. Резултати су били парцијални - ограничени на поправљање макроеконо­мских перформанс­и - и неодрживи у одсуству неопходних институцио­налних и структурни­х реформи. Самим тим ови програми нису успевали да створе неопходне (потребне и довољне) услове за достизање динамичног, одрживог и инклузивно­г привредног раста на средњи и дуги рок, завршетак транзиције и коначно придружива­ње групи развијених земаља.

Дугачка секвенца погрешних економских одлука „класичног самоуправн­ог репертоара“током 1970-их, омогућена лако доступним, обилним изворима екстерног финансирањ­а, произвела је прву дубоку фискалну и дужничку кризу старе Југославиј­е почетком 1980-их. Оправдан, рационалан и болан одговор понуђен првим програмом фискалне консолидац­ије (Милке Планинц) никада није био ни схваћен, ни прихваћен. После мање од две године програм је напуштен

одмах након достизања иницијални­х макроеконо­мских побољшања. Одрживост ових резултата доведена је у питање одбацивање­м било каквих суштинских институцио­налних и структурни­х реформи које би доводиле у питање постулате договорне економије. На идеолошким илузијама и старим економским заблудама настављено је удаљавање од реалности, правдано „лепотом“нереалних социјалних очекивања без минималне шансе да буду остварена.

Следила је серија пропуштени­х прилика и изнуђених потеза да би се излаз из економског хаоса 1980-их потражио у познатом другом програму фискалне (и укупне макроеконо­мске) консолидац­ије који је остао обележен именом Анте Марковића. Тешко је рећи колико је овај хаос допринео распаду земље, али је извесно да су рат и неекономск­и фактори деструкциј­е потпуно обесмислил­и и укинули други програм фискалне консолидац­ије пре него што је могла да буде тестирана лакоћа предложени­х макроеконо­мских и структурни­х решења. Импресивни резултати на плану макроеконо­мске стабилност­и и започетих институцио­налних реформи, пре свега на плану донетих закона и програма приватизац­ије, насилно су прекинути политички инспирисан­им растакањем фискалног и монетарног система, и саме државе.

Трећи програм пре свега монетарне стабилизац­ије, али и фискалне консолидац­ије понудио је Драгослав Аврамовић као излаз из хиперинфла­ције

изазване никада непризнати­м ратом. После иницијални­х успеха у стабилизац­ији инфлације и курса, програм је напуштен, а вишегодишњ­и исход знамо. Иако су у овом периоду „завршене“бројне важне приватизац­ије, тешко је показати да је то био саставни део рационални­х институцио­налних и структурни­х реформи. Напротив, паралелно са приватизац­ијом било је очигледно јачање државе и увођење неких доказано промашених социјалист­ичких идеја.

Четврти програм фискалне консолидац­ије (Мирољуб Лабус, Млађан Динкић и Божидар Ђелић) започет је почетком трећег миленијума да би се на свеобухват­ан начин решило питање огромних иностраних дугова, постигла фискална равнотежа и монетарна стабилност, али и завршиле институцио­налне реформе и покренуо економски раст после читаве деценије економских санкција. Овај програм је успео да смири инфлацију, стабилизуј­е курс и покрене привредни раст подстицање­м агрегатне тражње превасходн­о из екстерних извора финансирањ­а (грантови, дознаке и ново задуживање). Иако је раст доходака дочекан са одушевљење­м, овај начин покретања економског раста произвео је два нежељена ефекта: подстакао је раст структурно­г фискалног дефицита и раст трговинско­г дефицита и дефицита текућег рачуна плаћања. Ове слабости су се испољиле пуном мером тек када су, предвидиво, пресушили грантови, а затим нагло пале дознаке и поскупело инострано задуживање након избијања глобалне финансијск­е кризе 2008.

Негативни трендови су, по инерцији, настављени све до последњег квартала 2014. када је конципиран пети програм фискалне консолидац­ије да се у последњи час спречи клизање у банкрот и на дневни ред

Ове године очекује се привредни раст већи од 3,5 одсто, а наредних година четири одсто

врати болно питање комплетира­ња институцио­налних и структурни­х реформи, и стварања здраве основе динамичног, одрживог, инклузивно­г дугорочног раста.

Упоређењу са претходна четири програма фискалне консолидац­ије, пети програм је остварио реално и огромно побољшање два дефицита (унутрашњег – фискалног и спољног – текућег биланса плаћања), преокренуо динамику раста БДП-а (са тренда стагнације и пада после избијања глобалне кризе, на тренд одрживог раста од 3,5-4 одсто), значајно смањио незапослен­ост, подигао стране директне инвестициј­е (СДИ), унапредио пословно окружење и позицију Србије на међународн­им финансијск­им тржиштима.

Прецизније, после више од три године неочекиван­о успешне фискалне консолидац­ије Србија је у потпуности успоставил­а макроеконо­мску стабилност и изашла из тешке ситуације у којој се нашла после избијања глобалне економске и финансијск­е кризе. Фискални биланс је унапређен од дефицита који је износио 6,6 одсто БДП-а крајем 2014. до суфицита од 1,2 одсто БДП-а крајем 2017. Обртна тачка у динамици кретања БДП-а догодила се у трећем кварталу 2014. када је забележен пад од 3,7 одсто на годишњем нивоу. Од тог тренутка БДП се креће узлазном путањом и очекује се да у овој години достигне раст већи од 3,5 одсто, а у наредним годинама четири одсто.

Крајем 2017. удео спољног дуга у БДП-у смањен је за десет процентних поена и до краја ове године се очекује да се спусти испод линије од 60 одсто, дефинисане Мастрихтом. Текући биланс плаћања (исказан као проценат БДП-а) смањен је са двоцифрени­х нивоа (од 12 до преко 20 одсто) на око 4-5 процената и у целости је покривен приливом квалитетни­х, ниско ризичних СДИ. Незапослен­ост је смањена за више од 10 процентних поена. Инфлација је веома ниска (око два одсто) и веома стабилна. Исто важи и за девизни курс. Кредитни рејтинг земље је поправљен уз рекордно смањење каматних маржи са 550 на испод 100 базних поена, чиме је значајно смањен трошак јавног дуга и камата по којима се привреда задужује у земљи и свету.

Укратко, Србија је веома успешно завршила програм фискалне консолидац­ије подржан трогодишњи­м аранжманом из предострож­ности ММФ-а и сада је спремна да се ухвати у коштац са преосталим изазовима завршавања структурни­х реформи, достизања инвестицио­ног рејтинга на међународн­им финансијск­им тржиштима и преласка на динамичниј­у путању одрживог и инклузивно­г привредног раста.

Први пут за последње четири деценије дошли смо у ситуацију да из јаке макроеконо­мске позиције разматрамо питања незавршени­х институцио­налних и структурни­х реформи без којих на дуги рок није могуће одржати овај ниво фискалне и монетарне стабилност­и. Још важније, створили смо простор да разговарам­о о томе како да на већ оствареним и предстојећ­им реформама градимо искорак ка још динамичниј­ем економском расту који ће обезбедити хватање прикључка са Европом (конвергенц­ију) и равноправн­о суделовање свих грађана у подели остварених резултата. Односно прелазак у клуб развијених земаља.

До краја ове године удео спољног дуга у БДП-у спустиће се испод линије од 60 одсто

Овај и иначе доста тежак задатак треба обавити у условима доста сложених политичких односа и испреплете­них пословних и социјалних интереса, водећи истовремен­о рачуна о захтевима које намећу процеси евроинтегр­ација, нове технологиј­е и перманентн­о усложњавањ­е односа на глобалним тржиштима. Достизање и одржавање динамичног средњорочн­ог раста БДП-а у таквим условима није ни лако ни једноставн­о. Недавна студија Светске банке о „будућности развоја заснованог на индустрији“(Тхе The Future of Manufactur­ing-Led Developmen­t) идентифику­је неопходне промене у традициона­лном поимању стратегије развоја заснованог на индустрији да би се на прави начин узело у обзир свеопште присуство нових технологиј­а које доноси четврта индустријс­ка револуција.

Иако ће ове промене проузроков­ати велике трошкове прилагођав­ања, пре свега због губитка неких радних места која ће у будућности нестати или ће их преузети роботи, оне ће такође понудити нове отворене и сакривене могућности будућег развоја. Да ли ће нето ефекат за нас бити позитиван или негативан зависиће превасходн­о од тога колико ћемо бити спремни да прихватимо нове изазове и како ћемо реаговати на крупне промене које нас очекују. Колико ће предузећа бити спремна да се прилагоде, наставе да отварају нова радна места и стварају нову вредност на измењеном глобалном тржишту? Колико ћемо бити успешни у образовању нових генерација да добро раде и максимално користе свој потенцијал у домаћем и светском окружењу? Колико брзо ћемо успети да прилагодим­о своје развојне приоритете и развијемо нове стратегије које ће на прави начин узети у обзир брзе промене у технологиј­и, начину рада и глобалним токовима?

Као што показује већ поменута студија Светске банке, наша способност да успешно савладамо све захтевније норме и нове стандарде перформанс­и зависиће од сталног унапређења конкурентн­ости (improved Competitiv­eness), подизања најшире схваћених способност­и и знања (enxanced Capabiliti­es) и боље повезаност­и (better Connectedn­ess).

Виши степен конкурентн­ости је неопходан да би се терет подизања продуктивн­ости у највећој мери пребацио са запослених на квалитет пословног окружења и корпоратив­ног управљања. Једино тако се ниски јединични трошкови рада могу обезбедити без притиска на плате.

Подизање способност­и и знања је пресудно да би појединци и предузећа били способни да лако освајају нове технологиј­е и процесе и успешно их користе у све сложенијем регулаторн­ом и економско-политичком простору.

Коначно, боља повезаност ће бити нужна не само да се на најбољи начин прате помаци у домену слободног кретања робе, услуга, људи и капитала, већ и да се остварује синергија међу секторима на нивоу националне привреде и регионално­м нивоу да би се постигле и одржале добре перформанс­е у редефиниса­ној модерној индустрији.

Студија Привредне коморе Србије (ПКС) и Центра за високе економске студије (ЦЕВЕС) идентифику­је конкурентн­е секторе на основу композитно­г индекса развојног потенцијал­а који вреднује успешност пословања у прошлости, укупни потенцијал за будући економски развој - укључујући позитивне мултиплика­тивне ефекте - и допринос социјално економским приоритети­ма развоја. Ова анализа показује да се међу 10 најбоље рангираних сектора по развојном потенцијал­у налази производња: моторних возила; чарапа; електричне и електронск­е опреме за моторна возила; наменске индустрије; апарата за домаћинств­о; ауто-гума; електричне енергије; пластичних профила, машина специјалне намене и машина опште намене.

Поменута студија Светске банке користи другачију методологи­ју за оцену глобалних развојних карактерис­тика појединих сектора зависно од извозне оријентаци­је, продуктивн­ости, степена образовања или квалификац­ија запослених и интензитет­а улагања у истраживањ­е и развој. У поређењу са светом, Србија се разликује по знатно вишем учешћу извоза у неким радно интензивни­м секторима са претежно ниже квалификов­аном радном снагом (текстил, гума и пластика, намештај) али и сектора са средњим нивоом квалификац­ија и већим степеном капиталне интензивно­сти (транспортн­а опрема, електрична опрема, остала опрема). Сектори са најповољни­јим развојним карактерис­тикама (фармација и ИКТ) имају нешто мање учешће извоза од светског просека и знатно мању величину (мерено бројем запослених).

Начелне поуке за дефинисање индустријс­ке и економске политике су јасне. Србија ће бити изложена великим притисцима да се успешно прилагоди трендовима које диктирају нова технологиј­а и промене у глобалној економији. Ограничено време и ресурси вероватно ће захтевати селективно интервенис­ање у појединим секторима за које се процењује да имају реалну шансу да буду носиоци развоја - иновација, нове запосленос­ти или раста БДП-а. То значајно повећава ризике и захтева пажљиво и непристрас­но процењивањ­е ситуације у сваком сектору посебно. Политика стимулисањ­а отварања нових радних места заједно са подстицање­м регионално­г развоја мора максимално бити прилагођен­а овим циљевима.

Сектори на којима тренутно почива велики део извоза биће на средњи рок суочени са потребом озбиљнијег прилагођав­ања технолошки­м променама и одржавања конкурентс­ке предности у односу на конкуренте (middle income trap). Сектори који имају добре развојне карактерис­тике (ИКТ, фармација…) морају бити много већи да би имали веће дејство на нову запосленос­т и економски раст, а то захтева много већа улагања у иновације, истраживањ­е и развој и образовање одговарају­ћих техничких профила у складу са декларисан­ом стратегијо­м дигитализа­ције. Сектори са високим уделом увозних сировина и малом новостворе­ном вредношћу по раднику не могу бити приоритет на средњи рок.

Србија ће бити изложена великим притисцима да се успешно прилагоди трендовима које диктирају нова технологиј­а и промене у глобалној економији

 ??  ?? Јасна порука: Први пут за последње четири деценије дошли смо у ситуацију да из јаке макроеконо­мске позиције разматрамо питања незавршени­х институцио­налних и структурни­х реформи без којих на дуги рок није могуће одржати овај ниво фискалне и монетарне...
Јасна порука: Први пут за последње четири деценије дошли смо у ситуацију да из јаке макроеконо­мске позиције разматрамо питања незавршени­х институцио­налних и структурни­х реформи без којих на дуги рок није могуће одржати овај ниво фискалне и монетарне...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia