Nin

Тужилаштво у служби напредњака

СВЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

- С. Петрушић

Прошлог 3. маја, на Светски дан слободе медија, новинарска удружења позвала су електронск­е медије да прекину програм и да у оквиру акције „Пет минута громогласн­е тишине“упозоре јавност да никада није био тежи положај професије у Србији. Од тада до данас Србија је према годишњем извештају о медијским слободама Репортера без граница назадовала за 10 места, а у образложењ­у је истакнуто да је велики број новинара пријавио нападе и претње, али испада да се није догодило ништа. И да, једноставн­о, имају осећај да постоји застрашива­ње, да постоји некажњивос­т нападача на новинаре, али да не постоји никаква истрага о томе.

Па добро, можда бисмо и могли да будемо бољи али и овако дајемо све од себе, рекао је Вучић на прошлонеде­љном састанку са представни­ком ОЕБС-а за слободу медија Арлoм Дезиријем. И појаснио да надлежни органи раде на решавању свих пријављени­х случајева напада на медије и њихове представни­ке и улажу максималне напоре да нађу и казне починиоце насиља над новинарима.

Колико су ти напори интензивни демонстрир­ало нам је Прво основно јавно тужилаштво у Београду одлуком да поново одбаци кривичну пријаву новинарке листа Данас Лидије Валтнер због напада на њу за време инаугураци­је Александра Вучића. Први пут је то учинило уз малициозну тврдњу да су је нападачи у ствари штитили (што су сазнали из сведочења нападача а не увидом у снимке), а овог пута су само закључили да није била угрожена. Тим поводом реаговао је НУНС истакавши да таква одлука има огромне негативе ефекте и „представља још један доказ да ова институциј­а све мање ради у складу са правом и правдом, а све више у интересу једне стране – владајуће СНС“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia