Чекајући Трампа

СУСРЕТ ЛИДЕРА СЕВЕРНЕ И ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ

Nin - - Садржај - И. Јанковић

Било је потребно 65 година да се дође до потписивања мира између две Кореје. Први корак су сада учинили Ким Џонг-ун и Мун Џае-ин кроз “Декларацију мира, просперитета и уједињења Корејског полуострва”, којом је, како у њој пише, почела нова ера мира.

Сусрет два лидера у демилитаризованој зони Панмунџон, почео је руковањем, а затим и заједничким преласком границе. Тако су обојица, држећи се за руке, закорачила на територију Северне, а потом и Јужне Кореје.

Договорена је посета јужнокорејског лидера Пјонгјангу, успостављене “вруће линије“, мај би требало да донесе и крај пропагандног рата који се интензивно водио на граници, смањивање војне напетости, договоре, преговоре и успостављање трајног мира. Оно што је најважније, договорено је потпуно уклањање нуклеарног оружја са полуострва. Тако би требало да се заврше страховања и претње и успостави мир.

Очекује се и сусрет Ким Џонг-уна са Доналдом Трампом.

Шта ће се од свега тога заиста и догодити и ко ће од северних и јужних савезника помоћи или одмоћи овом договору биће кључно за успех декларације. У овом тренутку честитке су стигле са свих страна, из Вашингтона, Москве, Пекинга, Европске уније. Сви се слажу да је учињен важан корак, само је Јапан остао резервисан, из Токија је стигла сумња да ће се Пјонгјанг држати договора, а из Техерана упозорење Пјонгјангу да буде опрезан са Вашингтоном.

И док се објављује сваки детаљ сусрета и све поруке одишу оптимизмом, најважнија тема за сада остаје по страни – могу ли две Кореје да се држе договора, могу ли да наставе односе који би једном довели до поновног уједињења и да ли је за полуострво могућа нека другачија политика, која не би била тако тесно везана за интересе других уз чије је мешање својевремено и избио рат, а потом уследила подела.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.