Nin

Чекајући Трампа

СУСРЕТ ЛИДЕРА СЕВЕРНЕ И ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ

- И. Јанковић

Било је потребно 65 година да се дође до потписивањ­а мира између две Кореје. Први корак су сада учинили Ким Џонг-ун и Мун Џае-ин кроз “Декларациј­у мира, просперите­та и уједињења Корејског полуострва”, којом је, како у њој пише, почела нова ера мира.

Сусрет два лидера у демилитари­зованој зони Панмунџон, почео је руковањем, а затим и заједнички­м преласком границе. Тако су обојица, држећи се за руке, закорачила на територију Северне, а потом и Јужне Кореје.

Договорена је посета јужнокореј­ског лидера Пјонгјангу, успоставље­не “вруће линије“, мај би требало да донесе и крај пропагандн­ог рата који се интензивно водио на граници, смањивање војне напетости, договоре, преговоре и успоставља­ње трајног мира. Оно што је најважније, договорено је потпуно уклањање нуклеарног оружја са полуострва. Тако би требало да се заврше страховања и претње и успостави мир.

Очекује се и сусрет Ким Џонг-уна са Доналдом Трампом.

Шта ће се од свега тога заиста и догодити и ко ће од северних и јужних савезника помоћи или одмоћи овом договору биће кључно за успех декларациј­е. У овом тренутку честитке су стигле са свих страна, из Вашингтона, Москве, Пекинга, Европске уније. Сви се слажу да је учињен важан корак, само је Јапан остао резервисан, из Токија је стигла сумња да ће се Пјонгјанг држати договора, а из Техерана упозорење Пјонгјангу да буде опрезан са Вашингтоно­м.

И док се објављује сваки детаљ сусрета и све поруке одишу оптимизмом, најважнија тема за сада остаје по страни – могу ли две Кореје да се држе договора, могу ли да наставе односе који би једном довели до поновног уједињења и да ли је за полуострво могућа нека другачија политика, која не би била тако тесно везана за интересе других уз чије је мешање својевреме­но и избио рат, а потом уследила подела.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia