Nin

Ноје и пчеле

Или: ако су Срби и Викинзи пили ракију медовину, а српски опанак шиљкан има облик викиншког брода, да ли је ту реч о једном или о два народа

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Ево ме у Видову! И одмах сам се латио озбиљног посла, можда најважније­г у животу. Почео сам да градим Нојеву лађу, али не само за потребе мог филма, већ ради голог опстанка! Колико данас, сутра, може да груне киша метеора или почне трећи светски рат, а што му дође на исто, и не можеш, тек тако, као овца спремна за клање, да чекаш предстојећ­е белосветск­е катаклизме.

Е, сад, Господ је, преко Енока, јавио Ноју када ће отприлике да пусти Потоп и дао му је, чак, и план за градњу лађе и које све животиње, са собом и породицом, да у њу утовари. Него, нешто се не сећам да је Ноје на лађу понео и кошнице са пчелама. Да ли је на пчеле заборавио или му је Господ, изричито, забранио да их понесе са собом? У том случају, да ли је Господ, заиста, имао намеру да спаси Ноја од Потопа? Јер, без пчела човеку нема живота, а Нојева лађа, по плану Господа, требало је да има облик мртвачког сандука!?

Елем, не знам шта се десило са Нојем и пчелама, али моја лађа сигурно неће имати облик мртвачког сандука! Правићу је у облику српског опанка шиљкана или викиншког брода, а то му дође на исто! Као што су Викинзи и Срби, показаће се, један те исти народ!

У књизи Карло Велики није постојао њен аутор Миленко Николић пише: „Наша владајућа наука преводи реч мет са вино, а мет је мед! Мет је српско име и за мед и најстарији лек. Од речи мет долази и реч медицина, само што Викинзи и Нибелунзи нису пили мет односно српски мед, већ медовачу, а то је српско пиће. Ракија заслађена медом још и данас је српско омиљено пиће!“Да су Срби и Викинзи један народ о томе, по Николићу, сведоче и шлемови са роговима, јер балтички Серби се и данас ките овим шлемовима а да не знају да су рогови најстарији симбол старих Срба, најстарија круна бога Сварога, а њихови цареви имали су ту круну на својим штитовима све до 16. века.

Са том рогатом круном је, наводно, и кнез Лазар кренуо на Косово...

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, овде се уплиће: „Мени је највећи доказ да су Викинзи и Срби један народ баш та ракија, мислим, медовина! А то говори и нешто друго, много важније: да је Ноје на лађу, без одобрења Господа, ипак, унео кошнице са пчелама! Јер, како да се, без пчела, прави медовина?! Испада да је и Ноје био Србин те да је и творац старог српског календара, који бележи време од после библијског Потопа па смо данас у 7527. години! А то је време Лепенског вира и Винче и треба ли да ти даље објашњавам шта то значи!?“

Са Властом Калцем, конопцем размеравам­о величину моје лађе, побијамо кочиће, кад Биља зове из Београда да пита да ли ће на мојој лађи бити места и за њене биљке са терасе у Грочанској?

А, доле, у Белој Паланци, још се по кафићима препричава посета мог Алека фабрици Леони у Нишу. Као, из Беле Паланке отишла једва два аутобуса да дочекају Алека у Нишу. Неће, бре, више ни белопалана­чка сиротиња да лута по Србији само за пар сендвича, већ траже и 1.000 динара приде! И како ли је мом Алеку када, рецимо, држи ватрен говор у фабричком кругу нишког Леонија, а зна да се не обраћа Нишлијама, већ, „сендвичари­ма“из Беле Паланке, Бабушнице, Власотинац­а, Лесковца, Алексинца... То мора да је гадан осећај, јадно позориште. Треба, заиста, имати стомак да би прихватио такву улогу вође.

Моја Црна ме, пак, саветује: „А што се ти толико уживљаваш у муке твог Алека? Боље почни да се уживљаваш у улогу новог Ноја и почни да гајиш пчеле.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia