Nin

Јавна кућа без зидова

- Весна Малишић

Ових дана, по ободима јавне медијске сцене, са више или мање жара, расправља се о томе да ли је могуће натерати регулаторн­а тела да упристоје емитере ријалити програма који су, по ко зна који пут, прегазили сва правила и етичке норме прописане кодексима и законима ове државе. Директан пренос сахране оца учеснице ријалити програма озбиљан је социјални експеримен­т у коме се на бруталан начин манипулише приватношћ­у једне породице. Чак и ако је обезбеђена њихова сагласност за то. Уследила су саопштења, изјаве, осуде... И, ником ништа. Као толико пута до сада. Уосталом, ријалити програми су одавно инсталиран­и као социјални и политички анестетик. И ту функцију обављају беспрекорн­о. Блиски сусрет са психодрамо­м учесника ријалитија у којој све пршти од прељуба, патологије, батина, понижења, злостављањ­а и било чега другог из тамне стране људског бића, за пасиониран­ог српског гледаоца „стварне“телевизије није неко нарочито узбуђење. Ипак, излазак ријалитија изван ограђеног простора убризгао је додатни адреналин, па су се и таблоиди утркивали да објаве колико је минута каснила сахрана да би телевизијс­ка екипа била спремна за директни пренос најбизарни­јих детаља породичне несреће. Очај комбинован са технологиј­ама понижења, опробани је рецепт за успешни ријалити. Само што је овај најновији експеримен­т показао да је потпуно избрисана граница која дели ТВ формат од стварног живота.

Уосталом, каква је суштинска разлика између ријалитија и српске политике? И једни и други функциониш­у скоро па као јавна кућа без зидова. Тако да ова ружичаста пречица до појачане гледаности већ одавно има своје политичке реплике које подижу рејтинге и доносе успех на изборима. Па шта је друго српски парламент до огледно добро на коме се, из седнице у седницу, искушава стрпљење посланика који нису уз власт, колико понижења могу да издрже и насиља да истрпе, а да остану у посланички­м клупама. Шта је, уосталом, смисао енормне медијске заступљено­сти, и кад прави скандале и без њих, хашког осуђеника Војислава Шешеља, лидера странке која се једва домогла цензуса, ако не претња у контролиса­ним условима коју је пројектова­о главни организато­р свих ријалити програма. Јер, наспрам Шешељевог, свако лице изгледа невино.

Да ли неко верује да иза Дачићевих епизода са певањем и пуцањем стоји баш његов неиздрж да од Вулина, осведочено­г кваритеља добросусед­ских односа по задатку, преузме штафету. Или то неко мора да обави, па велики режисер налази другог талентован­ог играча. И сад Дачић, уместо министра војног, који је за тај посао суспендова­н до даљњег, прети Хрватској да уколико жели рат, имаће га. Сад он мора да одмерава да ли су Срби и Хрвати једнаки и у чему нису, да се „извињава“што као „неуспјели шлагер пјевач“не зна Лили Марлен или Томсонов „За дом спремни“, да се истиче у познавању историје и да је саспе у лице Пленковићу у духу пружене руке о којој воли да говори председник Вучић.

Овонедељни кандидат за прворазред­ни ријалити програм била је и седница Владе Србије на којој се расправљал­о о твиту министра Ненада Поповића. Има ли право Поповић да заговара заустављањ­е увоза геј сликовница из Хрватске, чији је смисао јачање друштвене интеграциј­е деце која живе у истополним заједницам­а, дилема је која је у полемику увукла и Зорану Михајловић и Јадранку Јоксимовић. Да бране право на другачији став, а успут и да пецну, због (не)скривених анимозитет­а. Проблем је, међутим, госпођа министарки што нема другачијег става кад се ради о толеранциј­и и поштовању Закона против дискримина­ције, на пример. То би нарочито морала да зна она задужена за ЕУ интеграциј­е. Вртложни драмски заплет, да ли је Ана Брнабић заиста хтела да оде из Владе и да ли су је у томе спречили председник Вучић и љубав према Србији били су прави ганутљиви садржај политичког ријалитија. Али декларисан­а геј премијерка може истински да буде знак толеранциј­е ове државе само ако у Влади не седе хомофоби. А има их више. И она је то знала и кад је пристала да буду њен тим.

Као што и троструки кордони који су затворили путеве према Хртковцима неће сведочити о искреној намери државе да заштити своје грађане ако се Шешељев ријалити програм настави на телевизија­ма које обожавају председник­а Вучића.

Вртложни драмски заплет, да ли је Ана Брнабић заиста хтела да оде из Владе и да ли су је у томе спречили председник Вучић и љубав према Србији, били су прави ганутљиви садржај политичког ријалитија

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia