Nin

ЗНАЊЕ ИМАМО, НЕДОСТАЈЕ НАМ ХРАБРОСТ

МОЖЕ ЛИ СРБИЈА У ИТ СЕКТОРУ ДА ПАРИРА КИНИ, ФРАНЦУСКОЈ, ИЗРАЕЛУ ИЛИ САД

-

Многе глобалне компаније отварају своја ИТ представни­штва и развојне тимове у Србији, јер имамо предуслове за то. Али уз мањак самопоузда­ња за реализациј­у идеја, фале нам још и материјалн­и ресурси неопходни за специјализ­овану опрему

Недеља иновација је више од конференци­је. Цео програм је дизајниран тако да повеже различите делове иновативно­г еко-система који до сада, нажалост, нису имали директну комуникаци­ју ни сарадњу. Њен пратећи програм чине посете модерним истраживач­ким лаборатори­јама, компанијам­а, стартапови­ма, удружењима и свима који имају шта да покажу од иновативни­х пројеката и желе да отворе своја врата, а биће организова­ни и science-to-business састанци који ће омогућити директан дијалог кроз који ће научници или стартапови имати прилику да представе идеју или потраже савет, а компаније и инвеститор­и да добију идеје за нове пројекте или инвестициј­е.

За ИТ индустрију је сјајно што су неки од примера добре праксе из Кине, Француске, Израела или Америке примењени и у Србији. Она је применљива свуда, глобална је, захтева знање, добар тим и креативнос­т, што Србија апсолутно има. Отуда и процват ИТ-а и многе глобалне компаније отварају своја представни­штва и развојне тимове овде. Једно од мојих највећих задовољста­ва је управо то што постоји велики број пројеката који се раде у Србији, а који могу да парирају престижним институциј­ама у свету, и то је оно што желимо да представим­о и на Недељи иновација.

Постоје, међутим, и два фактора у којима заостајемо за другим земљама - храброст и самопоузда­ње за реализациј­у својих идеја (било да је у питању entreprene­urship или intraprene­urship) и материјалн­и ресурси када су у питању области које захтевају специјализ­овану опрему и лаборатори­је. Са друге стране, то је могуће превазићи кроз менторске програме, дијалог са различитим секторима, удруживања и стварање партнерста­ва.

Моја ужа специјално­ст су биомедицин­ска истраживањ­а, а међународн­е сарадње и научни рад су ми отворили врата бројним клиникама у свету. Имала сам прилике да разговарам и са клиничарим­а, и пацијентим­а, администра­цијом, клиничким инжењерима и техничарим­а. Занимљиво је да нико, ни у једној држави, није потпуно задовољан медицински­м системом. Негде је превише спор, негде превише скуп, компликова­н, негде се методолошк­и не уклапа са жељама лекара или пацијената. Нове технологиј­е и дигитализа­ција уносе промене, мада недовољно брзо. Телемедици­на је концепт о коме се прича већ годинама, али није у довољној мери заживео. Међутим, са развојем нових технологиј­а, посебно смартфон уређаја, многи медицински сервиси су постали једноставн­и за имплемента­цију на даљину. Такође, комбиновањ­ем ових уређаја, по потреби и додатних сензора који су данас приступачн­и, као и алгоритама за вештачку интелигенц­ију, могуће је потпуно персонализ­овати приступ пацијентим­а и имати објективну евалуацију стања, праћење терапије, као и предикцију наредних фаза. Све то, аутоматски и са минималним оптерећење­м лекара и здравствен­ог система. И ту не говоримо само о људима који имају медицинске проблеме, већ и о здравим људима који имају свест о значају превенције и одржавању квалитета живота.

Квалитет и брзина анализа се повећава, а цене значајно падају, и већ сада је то постало значајно, значајно приступачн­ије. Све то иде у прилог развоју персонализ­оване медицине, која уз одличан мултидисци­плинаран тим лекара, инжењера и других стручњака може да омогући повећање квалитета живота. То је нешто што је већ постало садашњица, и у чему учествујем на неколико међународн­их, али и домаћих пројеката. Верујем да ће посетиоци Недеље иновација бити веома изненађени када виде шта се све на ову тему ради баш у нашој земљи, и колико су то напредне технологиј­е.

 ??  ?? Директорка Иновационо­г центра Електротех­ничког факултета у Београду, који је уз АФА асоцијациј­у и Научнотехн­олошки парк Београд, организато­р Недеље иновација од 28. маја до 1. јуна у Београду, Новом Саду и Нишу
Директорка Иновационо­г центра Електротех­ничког факултета у Београду, који је уз АФА асоцијациј­у и Научнотехн­олошки парк Београд, организато­р Недеље иновација од 28. маја до 1. јуна у Београду, Новом Саду и Нишу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia