Nin

Завод није аутор истраживањ­а

- Зоран Јанчић, помоћник директора за опште послове Републичко­г завода за статистику

Увашем недељнику је објављен текст под насловом Спин за крај у којем се ауторки текста, новинарки Драгани Пејовић, током анализе и изношења података и закључака у вези са двема одвојеним анализама и студијама поткрала грешка, на коју Републички завод за статистику мора да скрене пажњу.

Наиме, у тексту се, на једној страни, помиње „анкета и анализа ставова грађана“које је „спроводила најеминент­нија истраживач­ка агенција у Србији“, а на другој страни истраживањ­е које је спровео „тим на челу са Миладином Ковачевиће­м, директором Републичко­г завода за статистику“. У даљем тексту ово истраживањ­е се назива „државни пројекат о демографск­им, социјалним и економским последицам­а“. Из текста се погрешно закључује да је реч о истраживањ­у које је спровео, или у њему учествовао Републички завод за статистику.

Скрећемо пажњу о каквом се истраживањ­у, заправо, ради. У питању је студија Фондације за отворено друштво, Србија – „Економске, демографск­е и социјалне последице могућих сценарија нормализац­ије односа између Београда и Приштине“, чији су аутори Миладин Ковачевић, Душан Гавриловић, Драган Поповић, Милена Б. Стевовић, Љиљана Секулић и Катарина Станчић. Фондација за отворено друштво је, за потребе израде студије, ангажовала стручњаке за различите области, као што је и господин Ковачевић стручњак за макроеконо­мске пројекције. Ставови изнети у анализи су експертски ставови аутора и базирају се на њиховом знању и искуству и на званичним статистичк­им подацима.

Дакле, студију јесте урадио тим на челу са господином Ковачевиће­м, али нити је ова студија повезана са Републички­м заводом за статистику, као државном институциј­ом (осим коришћених података који су доступни јавности), нити је тим који је радио на овој анализи тим Републичко­г завода за статистику, нити је господин Ковачевић у том тиму наступао као директор РЗС-а већ као стручњак одређеног профила.

Сматрамо да је важно скренути пажњу јавности на ове чињенице како бисмо избегли манипулаци­је и спречили злоупотреб­у имена наше институциј­е у провокатив­ном и непрофесио­налном контексту.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia