Завод није аутор истраживања

Nin - - Садржај - Зоран Јанчић, помоћник директора за опште послове Републичког завода за статистику

Увашем недељнику је објављен текст под насловом Спин за крај у којем се ауторки текста, новинарки Драгани Пејовић, током анализе и изношења података и закључака у вези са двема одвојеним анализама и студијама поткрала грешка, на коју Републички завод за статистику мора да скрене пажњу.

Наиме, у тексту се, на једној страни, помиње „анкета и анализа ставова грађана“које је „спроводила најеминентнија истраживачка агенција у Србији“, а на другој страни истраживање које је спровео „тим на челу са Миладином Ковачевићем, директором Републичког завода за статистику“. У даљем тексту ово истраживање се назива „државни пројекат о демографским, социјалним и економским последицама“. Из текста се погрешно закључује да је реч о истраживању које је спровео, или у њему учествовао Републички завод за статистику.

Скрећемо пажњу о каквом се истраживању, заправо, ради. У питању је студија Фондације за отворено друштво, Србија – „Економске, демографске и социјалне последице могућих сценарија нормализације односа између Београда и Приштине“, чији су аутори Миладин Ковачевић, Душан Гавриловић, Драган Поповић, Милена Б. Стевовић, Љиљана Секулић и Катарина Станчић. Фондација за отворено друштво је, за потребе израде студије, ангажовала стручњаке за различите области, као што је и господин Ковачевић стручњак за макроекономске пројекције. Ставови изнети у анализи су експертски ставови аутора и базирају се на њиховом знању и искуству и на званичним статистичким подацима.

Дакле, студију јесте урадио тим на челу са господином Ковачевићем, али нити је ова студија повезана са Републичким заводом за статистику, као државном институцијом (осим коришћених података који су доступни јавности), нити је тим који је радио на овој анализи тим Републичког завода за статистику, нити је господин Ковачевић у том тиму наступао као директор РЗС-а већ као стручњак одређеног профила.

Сматрамо да је важно скренути пажњу јавности на ове чињенице како бисмо избегли манипулације и спречили злоупотребу имена наше институције у провокативном и непрофесионалном контексту.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.