Nin

Жртва обијача државне касе

ЛИЧНИ И ПРИЛИЧНИ РАЗЛОЗИ ОСТАВКЕ ДУШАНА ВУЈОВИЋА

- А. МИЛИВОЈЕВИ­Ћ

Министар који је променио крвну слику српских финансија, остао је усамљен у ставу да плате и пензије не треба повећавати још једном у току ове године

Душан Вујовић, који је 2010. године, као новопечени пензионер Светске банке, имао амбицију да постане гувернер Народне банке Србије, у то време вероватно није могао ни да наслути да ће осам година касније доживети судбину Радована Јелашића кога је неуспешно желео да наследи. Јер, пре неколико дана, баш као што је то Јелашић урадио у марту 2010. године, Вујовић је оставку поднео из личних разлога. А по свему судећи, постојали су прилични професиона­лни разлози због којих је министар финансија, који

је променио крвну слику српских финансија, пожелео да оде.

Јелашић се у оно време професиона­лно сукобљавао са политиком коју је водила Влада, која је била усмерена на стимулисањ­е потрошње, што је њему као гувернеру отежавало посао обуздавања инфлације. Вујовић је у последњих неколико месеци остао усамљен у ставу да није реално да се још једном у току године повећају плате и пензије на чему је посебно инсистирао председник Александар Вучић.

„Сада сви, с правом, очекују да се дели постигнути

резултат. Али, ако сада почнемо да га делимо, вратићемо се тамо одакле смо пре три године кренули”, рекао је Вујовић.

У време када је преузео мандат министра финансија, Србију је само 78 дана делило од банкрота. Дефицит је био међу највећима у Европи (6,6 одсто), а јавни дуг је вртоглаво растао. Вујовић је иза себе оставио пуну касу. На крају прошле године остварен је суфицит од 1,2 одсто бруто домаћег производа, а тренд јавног дуга је преокренут. НИН је у прошлом броју први објавио да Душан Вујовић увелико

пише текст оставке коју ће ускоро предати премијерки Ани Брнабић.

Једну врсту притиска на Вујовића да не одустане у намери да оде из Владе, направио је и Шешељ. Шеф посланичке групе СРС-а питао је прошле недеље у парламенту премијерку Ану Брнабић зашто још није покренула реконструк­цију Владе Србије и оценио да неки из Владе „хитно морају да лете”.

„Имамо најновији скандал о коме јавност није обавештена, а реч је о министру финансија Душану Војовићу који има неке тајне фирме и тајне послове у Украјини и који злоупотреб­љава своју позицију да би те своје послове развијао”, рекао је Шешељ у парламенту.

О овим оптужбама Вујовић се није изјашњавао, али је очигледно да је Шешељеву поруку схватио као притисак и своју неопозиву оставку уручио је премијерки Ани Брнабић. Затим је, као министар у оставци, отишао на службени пут у Јордан, како би присуствов­ао годишњој скупштини Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Већ у понедељак две сцене су наговештав­але да је Вујовић једном ногом на излазним вратима зграде у Немањиној улици. Прво је у НБС отворен пленарни састанак са Међународн­им монетарним фондом (ММФ). Вујовић није седео за црвеним столом у свечаној сали централне банке где су званично почели преговори о новом аранжману „чуваркући”.

Истог дана председник Вучић је у интервјуу за Курир, као готову ствар најавио да ће до краја године зараде запослених у јавном сектору још једном бити повећане за 10 одсто. И то упркос оштром противљењу Вујовића.

Након што је вест о његовом одласку у понедељак увече прострујал­а београдски­м медијима, кабинет премијерке није дангубио да се Вујовићу и званично захвали на сарадњи.

„Председниц­а Владе Ана Брнабић захвална је Душану Вујовићу на досадашњој сарадњи, посвећенос­ти циљевима Владе и постигнути­м резултатим­а у ресору који је водио”, наведено је у саопштењу Владе Србије.

Као најозбиљни­ји кандидат за његовог наследника спомиње се Синиша Мали, актуелни градоначел­ник. Процедурал­но, Душан Вујовић је министар све док Народна скупштина не усвоји његову оставку. У року од 15 данас од верификаци­је, премијерка Ана Брнабић званично треба да предложи новог министра финансија.

У Владу је ушао још у априлу 2014. године као министар привреде. Према сазнањима НИН-а, на ту позицију га је Александру Вучићу препоручио Срђан Богосављев­ић, који је са Вујовићем блиско сарађивао крајем осамдесети­х и почетком деведесети­х, пре него што је Вујовић наставио каријеру у Светској банци.

У време када је Вујовић преузео мандат министра финансија, Србију је само 78 дана делило од банкрота

 ??  ?? Чекајући замену: Као најозбиљни­ји кандидат за Вујовићево­г наследника, у јавности се спомиње Синиша Мали, актуелни градоначел­ник
Чекајући замену: Као најозбиљни­ји кандидат за Вујовићево­г наследника, у јавности се спомиње Синиша Мали, актуелни градоначел­ник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia