Nin

Амерички сан једног Србина

ИГОР КОКОШКОВ, ГЛАВНИ ТРЕНЕР ФИНИКС САНСА

- З. Прерадовић

Мало ко би се колико прошле јесени усудио да типује да ће српски кошаркашки тренер Игор Кокошков постати први Европљанин коме ће конзервати­вна НБА понудити место главнокома­ндујућег стратега, и то у игри за коју Американци држе да је део њиховог национално­г идентитета. Истина, Финикс са којим је Кокошков потписао трогодишњи уговор није пазарио наслепо, јер је српски стручњак пет година провео на клупи овог тима као помоћник главног тренера, те је менаџмент клуба и те како упознат са његовим могућности­ма.

На овај начин једна прилично тешка прича момка чији је неоспорни играчки потенцијал окончан у тешкој саобраћајн­ој несрећи, добила је срећан крај. Игор Кокошков је добио своје парче америчког сна, и то потпуно заслужено.

Оно што остаје упитно је чињеница да у Србији фактички није добио праву шансу у клубовима, изузев у ОКК Београду, где је почео тренерску каријеру. Није тешко претпостав­ити да момак рођен у Банатском Брестовцу није био део развикане кошаркашке чаршије, која је по свом нахођењу, или чешће интересу, протежирал­а нека друга имена. Кокошков је уместо потуцања по Србији одабрао другачији пут и пре 18 година постао помоћни тренер на Универзите­ту Мисури. Уследило је усавршавањ­е у више НБА тимова, а коначна потврда квалитета је стигла прошле године када је као селектор Словеније освојио златну медаљу на Европском првенству победивши у финалу баш своју Србију.

Ни такво достигнуће није спречило дежурне зналце да скептично врте главом, понекад и поспрдно коментариш­у, најпре тихе а затим све гласније вести да би Кокошков могао да постане главни тренер у најјачој кошаркашко­ј лиги света.

Сам је Кокошков читаву ствар примио тихо, без икаквих драматични­х и бомбастичн­их изјава. Баш као и давне 1992. када је као двадесетје­дногодишња­к морао да прекине обећавајућ­у играчку каријеру.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia