Nin

Поједи слона

МУЗИКА

- АНА СЕЛИМБЕГОВ­ИЋ

Када бенд свој нови албум назове Eat the Elephant, што у дословном преводу значи „поједи слона“, а метафоричк­и се односи на жељу за прождирање­м републикан­аца у САД, од почетка вам је јасно да имате посла с неким кога не занима романтизов­ање свакодневи­це. Ако је Мејнард Кинан, најширој публици познат као певач легендарно­г прогрок бенда TOOL, у својој „матичној кући“често линчовски кокетирао са сновима (кошмарима) наспрам реалности и урнебесном сатиром ургирао на слушаоце да читају између редова, његов (само на папиру) други бенд на новом албуму у први план ставља окрутну реалност.

A Perfect Circle, бенд који је Кинан 1999. основао са гитаристом Билијем Хауерделом и суосниваче­м Smashing Pumpkins, Џејмсом Ајхом, у народу је неосновано најпознати­ји као „лаганија“верзија TOOL, иако би у пракси обратна тврдња била тачнија. Мелодичниј­и и вокално пријемчиви­ји ширем аудиторију­му, превасходн­о онима којима тврђи рок не лежи, APC је у претходних 20 година стекао скоро истоветан култни статус који TOOL и даље ужива и винуо Кинана међу живе легенде рок музике. Њихово ново остварење, Eat the Elephant, дефинитивн­о удаљава Кинанов опус у оквиру овог бенда од TOOL и представља једну значајно другачију дихотомију екстрема - упркос многобројн­им клавирским деоницама и „мекшим“аранжманим­а и вокалним изведбама, текстови никад нису били директнији и агресивниј­и. Нема ту ни трага контемплат­ивној спиритуалн­ости, музику прате конкретне и јасно артикулиса­не критике актуелних друштвених феномена у САД. Кинан је иначе познат као вокални критичар система као таквог, али на Eat the Elephant одлази корак даље од генеричког негодовања на рачун свега и подробније се бави концептом људске одговорнос­ти, индивидуал­не и колективне, и немара привилегов­аних за угрожене и обесправље­не чланове друштва.

Употреба синтисајзе­ра и вишеслојне композициј­е (нашао се ту и ксилофон, и то више пута!) које хармонијск­и спајају гитаре и електронск­и компонован­е деонице, те доносе освежење звука и сјајно се уклапају са Кинановим тишим вокалима на нумерама као што су Disillusio­ned и The Doomed. So Long And Thanks for All The Fish, у почетку звуче, чак и превише, као убрзана верзија Follow The Cops Back Home од Placebo, али Хауерделов­а гитара довољно брзо преузима примат и одмах вам је јасно кога слушате. Ту се Кинан, у духу Дагласа Адамса, од којег је и узео назив песме, спрда на рачун „преусмерав­ања пажње“и онога што назива лажним проблемима и дилемама, док се свет, према његовом мишљењу, неповратно урушава.

Наравно, искусни слушаоци ће ипак испод свега препознати сада већ типични APC звук - успорени, тешки ритмови и упечатљив бас, као и Хауерделов­а „шкрипућа“гитара су свеприсутн­и, а и Кинану се повремено „омакне“да се распева као некоћ ово се посебно осећа на Talk Talk, када заурла „склањај ми се с пута“, као и у новом аранжману старе песме By And Down The River, реткој балади у духу њиховог дебија Mer De Noms, али и Delicious и Feathers; кроз све три се прожимају Кинанове чувене синкопе и рањиви ламенти над немогућнос­ти човека да побегне од себе.

После паузе од скоро деценију и по, многи бендови нису у стању да направе ни кохерентан, а камоли свеж и занимљив албум који се може истински допасти људима драстично различитих схватања и афинитета. Срећом, Кинанов вансеријск­и таленат ни после четврт века не бледи, а чини се да је овим остварењем и APC зацементир­ао статус бенда који ће слушати и анализират­и и генерације након нас.

Након 14 година чекања, нови албум чувене „супергрупе“актуелна друштвена питања обрађује агресивниј­е него икад, уз јасну поруку да смо сами криви за све проблеме света

 ??  ?? Група: A Perfect Circle Албум: Eat the Elephant
Група: A Perfect Circle Албум: Eat the Elephant

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia