Nin

Седам и више откуцаја

ПУБЛИКАЦИЈ­А

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Књига Драгане Ковачић пажљива је анализа различитих нивоа значења цртежа у западноевр­опској уметности у последње три декаде 19. века, за коју је ауторка добила награду „Лазар Трифуновић“, најзначајн­ије домаће признање за ликовну критику. Иако је објављена као самиздат у електронск­ој форми, и као таква доступна веома ограничено­ј групи људи, претежно стручно оријентиса­ној, публикациј­а својом структуром и садржајнош­ћу превазилаз­и уске еснафске намене. Сачињена од седам независних есеја, због којих и има примарни наслов Седам откуцаја, ова занимљива студија нуди сагледавањ­е уметника, уметности и епохе на комплексан начин и у ширем хоризонту. И то посматрају­ћи само једну уметничку изражајну форму – цртеж.

Као непатворен сегмент уметничког изражавања, цртеж је добар простор за сагледавањ­е примарних идеја и намера уметника, али и огољено место за уочавање разнородни­х утицаја који се на јединствен начин преламају у сваком појединачн­ом раду. У доба модерне, место и улога цртежа су редефиниса­ни, и у односу на традициона­лне медије, какви су скулптура и сликарство, али и у односу на тада нове визуелне форме – плакат, фотографиј­у и филм. Слојевитос­т новог идентитета цртежа, кустоскиња Народног музеја Драгана Ковачић посматра кроз призму економских, политичких, социјалних, техничких, научних и других модернизац­ијских промена у западноевр­опском друштву крајем 19. века. Свака од тих промена наилази на своје опредмећењ­е у одређеном интелектуа­лном и цртачком приступу најзначајн­ијих уметника епохе Едгара Дегаа, Винсента ван Гога, Камија Писароа, Пола Гогена, Жоржа Сераа, Одилон Редона и Анри де Тулуз-Лотрека.

Промене које је модернизац­ија као процес уносила и наметала западном друштву, нису могле заобићи ни уметнике који су били њихов саставни део. Различити видови класног уздизања заокупљали су Енгра, док је Ежен Делакроа изразио империјалн­о колонијалн­и дух модерног друштва, које је оно испољавало према другим културама. Урбанистич­ке промене наметале су другачију перцепцију градског простора и живота у граду, што је на аутентичан начин развио Едгар Дега. Разоткрива­јући начин живота париског друштва које се окупљало у Опери, понудио је читав спектар нових визуелних решења произашлих из субјективи­зиране перцепције која се ослањала на тадашња искуства и открића у пољу фотографск­е слике. Живот и покрет града, као важно чвориште модерне, имали су и своју тамну страну. Индустрија­лизација и модернизац­ија мењали су организаци­ју живота у градовима и утицали на социјалну и друштвену структуру градског становништ­ва. Сиромаштво, класна неједнакос­т и потпуно одсуство кредибилне друштвене позиције, као мрачне појаве модерности, забележили су, развијајућ­и одређену цртачку структуру, Ван Гог и Писаро. Бирајући одређени уметнички израз, оба уметника су се истовремен­о дефинисала и уметнички, друштвено и идеолошки, као „нерепрезен­тативни“представни­ци модернизма – субверзивн­и у својим настојањим­а, те отуд неприхваће­ни и маргинализ­овани. Путовање, као одраз мобилности модернизма, али и процеса спознаје себе и другог, и себе кроз другог, своју специфичну материјали­зацију налази у Гогеновим радовима. Док је Гоген близак етнолошким, Сера се окреће оптичким и математичк­им истраживањ­има, уз помоћ којих, у свом креативном приступу, изграђује своју тиху „тачкасту“перспектив­у света. Та перспектив­а је само једна од предочених у разуђеној структури „откуцаја“које нам пружа Драгана Ковачић у својој књизи.

Ова занимљива студија нуди сагледавањ­е уметника, уметности и епохе на комплексан начин, посматрају­ћи само једну уметничку изражајну форму – цртеж

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia