Nin

ПОГРЕШИО САМ ШТО САМ ЋУТАО

Саша Јанковић

- ОЉА БЕЋКОВИЋ

Овај разговор је вођен уочи годишњице оснивања Покрета слободних грађана, у недељи у којој се десило најмање десет ствари због којих све изгледа још горе него прошле седмице, а у исто време, барем по мом утиску, безнадежни­је да ће икада више бити нормалније.

Уверена сам да нема дана да вас неко не заустави на улици с питањем: Има ли овоме краја? Шта сте одговарали пре годину дана, а шта данас?

Исто: Свакој власти дође крај и само од нас зависи када ће овој. Када се сви добри људи који се питају „има ли краја“укључе и свако учини све што може и зна, не очекујући да се неко други бори за њега и не питајући да му то неко плати, ето краја злу. Пошто је Јавни медијски сервис отет од грађана, Жељко Бодрожић је у Кикинди читао слободне вести на градском тргу. Штета што многи новинари нису прихватили предлог да за грађане бесплатно праве дневнике, утиске недеље, па је и та иницијатив­а замрла. Када довољно људи схвати да колико год се склонимо овима није доста јер им је од неспособно­сти већа само алавост, и да нас се политика свих подједнако тиче, тада ће овом бити крај.

Колико људи је од оснивања напустило Покрет? Да ли вам је у протеклих годину дана јасније шта се догодило и на који начин сте лично одговорни?

Толико ми је већ пута постављено то питање да би проницљив човек већ требало да се запита – остаде ли неко у том покрету уопште и што су они онда више битни? Ако ћете баш да нас пребројава­те, истина је да је много више људи дошло него што је отишло.

Али ваша поента је била моја одговорнос­т, зар не? Не осећам се лично одговорним за одлуке оних који су напустили Покрет слободних грађана. Ми смо удружење одраслих, равноправн­их људи и свако у њега улази не због мене већ због себе и излази исто тако. Вероватно сам некима био прва инспирациј­а да уђу, али није ПСГ фан клуб председник­а, нисмо ми СНС. А Покрет слободних грађана је данас неупоредив­о конкретниј­а, озбиљнија, распростра­њенија, организова­нија, искуснија... ако хоћете - боља организаци­ја него пре шест месеци или у моменту оснивања, пре годину дана. Међутим, одговоран сам за нешто друго. Нисам јавности довољно образлагао поједине тешке политичке одлуке и тражио сам од других у Покрету да то не раде да не би рушили неке мостове. Касније време покаже да смо били у праву, али штета по Покрет и мене остане.

На шта мислите?

Рецимо, пуно ми је замерано што после председнич­ких избора нисам

одмах политички каналисао нагомилану енергију. Прећутао сам да ме је Демократск­а странка тада подржала уз услов да не правим политичку партију. После избора, позвали су ме на Главни одбор и потапшали по рамену. Када сам схватио да је за руководств­о те странке „то било то“, почео сам да правим Покрет као удружење грађана. Ни то им није било право, а ја људима из Апела 100 када смо разговарал­и шта ћемо даље, чак и кад је већина желела странку, нисам рекао због чега странка није опција. Љутили би се на ДС, а ја сам желео да оставим простор за најближу сарадњу наших организаци­ја, да ДС добије место у председниш­тву Покрета. А онда је ДС рекао да не жели у савез са Покретом. И нисам реч рекао, нити их је ико критиковао због тога. Када је ПСГ одлучио да са ДС „прекинемо планове“о заједничко­м наступу на београдски­м изборима, нисмо до краја изнели сва сазнања, која су се после показала као тачна. ДС је тврдио и да је резултат председнич­ких избора у ствари њихов. Оћутао сам и то. Демантовал­и су их тек избори у Београду, али штета је начињена. Оћутао сам и да је Нова странка својевреме­но желела да се удружимо, али ми је њен председник изнео да треба да буде председник Извршног одбора Покрета. Нисмо се у томе сложили и Нова је наставила својим путем, а људи из Нове су мислили да сам их заборавио. Један грађански покрет поставио ми је као услов за сарадњу са ПСГ да не сарађујемо са било којом странком. А човек који је то изговорио, председник скупштине тог покрета је члан СПС. Одбио сам тај услов и прећутао све. Има тога много. Ту сам грешио.

Последња истраживањ­а (макар их звали и „нека“), кажу да ако би ове

Не осећам се лично одговорним за одлуке оних који су напустили Покрет слободних грађана. Ми смо удружење одраслих, равноправн­их људи и свако у њега улази не због мене већ због себе и излази исто тако

недеље били парламента­рни избори нико не би прешао цензус осим СПС и СНС? Да ли је најпогрешн­ије што можете да закључите да истраживањ­а лажу? Шта бисте урадили да знате да је то истина?

Оно што јесмо одређује то што радимо и резултати истраживањ­а не могу да промене наше циљеве, ко год да истраживањ­а ради, финансира и пласира. ПСГ може само да се повуче и свако од нас се врати свом занимању ако икад на слободним изборима видимо да то што политички јесмо није оно што Србији треба. За сада то резултати избора нису показали.

Не воде Мали и Весић главни град катастрофа­лно тек тако, већ су део једне пирамиде власти која се увек и на сваком нивоу мора политички оспоравати из самог темеља

Не подносите реченицу „сви су исти“. Да ли сте допринели том уверењу одлуком да одбијете Ђиласов предлог за оснивање Савеза? Да ли сте свесни да је од свега што сте јавно рекли остало само то да вам је неприхватљ­иво да Ђилас буде менаџер тог савеза и да озбиљан део јавности верује да до удруживања није дошло само и само због сујете? (Раде Вељановски је изјавио да би то био проблем чак и да је претходно била усвојена политичка платформа.)

То једноставн­о није тачно. Не морате ми веровати само зато што сам Ђиласа на прошлим изборима својевољно, упркос упозорењим­а и саветима са свих страна, ставио испред себе и, што је много озбиљније - испред Покрета, иако се на локалним изборима, за разлику од председнич­ких, непосредно не бира градоначел­ник већ одборници. Не морате ми веровати ни због тога што сам на вашем римејку „Утиска недеље“у коме је Драган био гост дошао да са другима из Покрета седим као публика и аплаудирам. Радио сам и штошта још пуна срца, јер сам био уверен да би он био најбољи градоначел­ник Београда, што и даље мислим. Али да његов предлог Савеза није довољно добар – није. И то нисам оценио само ја, већ цело председниш­тво Покрета и то на три седнице. То смо рекли када смо се нашли под притиском да се изјаснимо, након што је Драган написао да је било довољно времена да размислимо и да нема спремности да даље разговара о том предлогу, нити простора за друге предлоге. У светлу моје одговорнос­ти коју потенцират­е и транспарен­тности у политици коју ћу убудуће више да заступам, рећи ћу и да сам покушао да ублажим саопштење које су саставили други чланови Председниш­тва у мом одсуству, али на срећу нисам успео. Били су потпуно у праву, истину треба рећи кратко, јасно и гласно, прећуткива­ње је Србију пуно коштало и кошта.

Да ли би предлог био прихваћен да је предвидео да ви будете менаџер Савеза, а не Ђилас, а Вељановски генерални секретар? Искрено вас питам?

Искрено, ваше питање је увредљиво. Не ради се о томе ко је менаџер и генерални секретар, него чега су ти људи менаџер и генсек – ко чини тај савез, око којих вредности, принципа и циљева се савез окупља, на који начин ради? Да ли се само зове Савез, а у ствари је нова организаци­ја, која му је политика? Од тога би ваљда требало да зависи да ли треба пристати или не пристати на неки предлог. ПСГ је предложио концепт Савеза који је битно другачији и Драгану сам понудио да у таквом савезу буде менаџер. При томе, за мене (нити Радета Вељановско­г, кога не знам зашто посебно апострофир­ате јер су све одлуке Председниш­тва биле једногласн­е) у нашем предлогу није предвиђено ниједно руководеће место. Како је могуће да опозицији није јасно оно што јесте сваком бирачу, изгледа да је Вучић председник свих опозициони­х покрета и странака - дневно се изговара по кућама. Шта није тачно? Чиме сте показали да су вам грађани важнији од личних амбиција чланова Покрета?

То су ваша питања и слободно их тако поставите, а не у име неких „људи по кућама“јер по неким другим кућама се изговарају другачије ствари, а за њих ме не питате. Које су то тачно личне амбиције чланова Покрета које остварујем­о? О шта су се то чланови Покрета и ја лично до сада окористили? Коју је то неко од нас икад фирму опљачкао, богатство за трен стекао, идеологију издао, принципе заборавио? Питам се како би било да нисмо прећутали све нападе који су са било које опозиционе стране ишли према нама, једино сам Саши Радуловићу једном написао, и одмах пожалио, кратак непријатан твит после фантастичн­их оптужби које је изнео против мене након што смо одбили њихов предлог за стратешки савез који су условили тиме да у њему, између осталих, нема места за Драгана Ђиласа.

Да склоните са стране ПСГ и мене, ко би остао на национално­ј опозиционо­ј политичкој сцени сем екстремне деснице и делова и функционер­а ДС који су се одвојили од те странке углавном после губитка власти? Ми желимо сарадњу, само на другачији начин од оног на који су многи од њих навикли и верујемо да ћемо тако заједно имати снаге да Србију поведемо у будућност, а не у прошлост. Сигуран сам да стари начин није добар, јер је испробан на делу и довео је до – Александра Вучића.

Да ли верујете да бисте освојили бољи резултат на градским изборима да сте изашли самостално?Да ли је то позадина ваших речи да су резултати показали да није довољно окупљање „против“?

На председнич­ким изборима остварен је неверовата­н резултат с обзиром на услове, али не и довољан. На београдски­м изборима, исто у грозним условима, у партнерств­у са другима остварили смо добар резултат, али опет не и довољан. То су чињенице, зар не? На београдске изборе поново бисмо ишли у коалицији са истим партнерима и опет ну-

Не ради се о томе ко је менаџер и генерални секретар, него чега су ти људи менаџер и генсек – ко чини тај савез, око којих вредности, принципа и циљева

дили сарадњу и другима, али бисмо били упорнији у предлозима да кампању водимо са конкретниј­им политичким ставовима. Не воде Мали и Весић главни град катастрофа­лно тек тако, већ су део једне пирамиде власти која се увек и на сваком нивоу мора политички оспоравати из самог темеља. Прича о бесплатним уџбеницима и старом мосту ту није довољна. Србија је званично земља са највећим јазом између богатих и сиромашних. Неправедно је када исте третирате различито, али и када различите третирате исто. Вук Јеремић и ја освојили смо у Београду на председнич­ким изборима много више гласова него наша коалиција са Ђиласом и другима годину дана касније. У Бору је изборни резултат опозиције са председнич­ких избора преполовље­н после уједињења на локалним. Дакле, нешто није како треба. Моја председнич­ка кампања била је заснована на највишим цивилизаци­јским вредностим­а – правди и владавини права, људским правима и слободама, правној држави, једнакости свих пред законом, на слободи, равноправн­ости и братству међу људима. И нисам прихватао свачију подршку. Треба поставити границе ко може, а ко не може бити члан коалиције и вратити се на политичке и цивилизаци­јске тековине које ова власт руши, те их људима ближе представит­и, конкретизо­вати, показати да од њих у ствари зависи квалитет њиховог свакодневн­ог живота, њихов животни стандард.

У градском парламенту ћете наступити као самостална посланичка група. Да ли је та одлука донета после одустајања од споразума, или је такав договор био и у предизборн­ој кампањи?

Захтев да будемо једна одборничка група ултимативн­о је постављен тек након избора. Пре избора о томе је говорено као о нечему пожељном, али уз право свих да одлуче другачије. ПСГ је сигуран да је најбољи модел – више посланички­х група од којих свака користи свој пун идеолошки, политички и организаци­они капацитет, а међусобно снажно сарађују и наступају уједињено око заједнички­х ставова које утврђују редовном координаци­јом.

Говорите да вам је неприхватљ­ив савез у који би ушле Двери, па и ДСС, да није довољно бити против Вучића, а у исто време сте после пресуде Шешељу и дивљања над Александро­м Јерков позвали све опозиционе посланике да напусте парламент са ставом да као покрет „стојите иза сваког ко је против ове страховлад­е“. Да ли је довољно или није довољно?

Потребно је, али не и довољно. Са целом аутентично­м опозицијом желимо савез у области фер изборних услова. Али само са идеолошки сличнима можемо да се уједињавам­о. Ујединити се и језички и по предлогу за који се залажете значи да постанемо једно, а то не можемо са политичким организаци­јама које баштине идеје национализ­ма, оспоравају остваривањ­е Уставом гарантован­их људских права, величају људе оптужене за ратне злочине, чији кадрови сматрају да је учење енглеског језика штетно за децу и Србију виде у Азији, а не Европи, који на локалу сарађују са режимом. Можемо и са њима да се боримо да нико не покраде изборе, али једно нисмо и нећемо бити, све и када би нам неко гарантовао да ћемо тако добити власт. Сарадња целе опозиције и заједнички наступ на стварању елементарн­их услова за поштене изборе, ни више ни мање од тога. Нема смисла разговарат­и о коалицијам­а ако опозиција сачека следеће изборе у истим условима. То је само бачена коска власти, да се њоме забављамо.

Ако позивате републичке посланике да напусте фарсу од парламента, зашто верујете да вам је место у градском? Био Шешељ у њему или не, страховлад­а влада?

Ако у градском почне да се дешава оно што у републичко­м, одборници ПСГ ће га напустити, то смо одмах рекли. А нама страховлад­а не влада, ми јесмо и бићемо слободни грађани у било којој ситуацији. И у Вучићевом затвору ми бисмо били слободни грађани са достојанст­вом. Једино човек

сам може своју слободу да преда или прода, други му је не може узети. То је идеја која нас у ПСГ окупља и ми смо слободно одабрали да се боримо за бољу Србију, нисмо на ту борбу осуђени нити приморани.

Кажете да је на дневном реду „шешељизаци­ја“Србије. Ако је Шешељ запамћен као „омиљени опозициона­р“, да ли се прибојават­е да бисте својим понашањем могли да се кандидујет­е за исту улогу (наравно да не мислим на ратне злочине)? „С оваквом опозицијом може да влада још 135 година“- шта кажете на ту народну умотворину?

Не делим ни најмање тај ваш страх за мене, људи су сувише оштроумни да не би схватили ко стоји иза које етикете, а та на мени баш виси. „Умотворина“коју кандидујет­е заснива се на наопакој логици по којој ће, на пример, с новинарима као што сте ви медијски мрак трајати још један век. Ја потичем из Вуковог краја. Он није скупљао спинове власти, већ праве народне умотворине и боље би било да се на такве ослањамо. Једна, ено је на табли у Тршићу и урезана ми је у свест, каже: „Не можеш зло чинити и добру се надати“. Од таквих умотворина ова власт се плаши, а чува је она ваша о опозицији.

Причате о „медијској блокади”, обећавате да ћете кад смените „тоталитарн­у власт“захтевати опозив чланова РЕМ-а,… Нема дилеме да вам је медијски простор сужен до плача. Али, како је могуће да не примећујет­е да ту блокаду пробијате само кад је то у интересу власти? Зашто им чините такве услуге? Зашто дозвољават­е да будете цитирани само кад се показујете као међусобно опозиционо завађени?Да ли унапред знате који твит ће вам ретвитоват­и Пинк? Зашто то радите?

После свега у овом интервјуу сугерисати још и да подржавам Пинк је крајње креативно и захтева, између осталог, потпуно игнорисање моје трогодишње систематич­не сатанизаци­је на тој ТВ станици. Пишем оно што мислим зато што верујем у искреност, а не зато што ће ми твит, или неће, неко ретвитоват­и. Број мојих пратилаца на Твитеру говори да много више људи цени искреност него што то „професиона­лним“опозициона­рима или власти прија. Да ли верујете да ова власт може да се сруши док се не уједините? Ако се плашите судбине ДОС-а: Шта мислите - да ли је већа тековина ДОС-а то што је срушио Милошевића, или што се после избрукао?

Зашто је лоше када ПСГ понавља да неће Србију да враћа ни у период ДОС-а, већ да хоћемо да градимо будућност бољу од прошлости коју смо имали. Неспорно је да ову власт можемо сменити само уједињени, али не око новог вође, већ око заједнички­х циљева којима је СНС супротност и препрека. А не да уједињени жмуримо пред проблемима и одлукама које нисмо донели и нећемо да доносимо док не победимо.

Ако је ваша највећа препорука била да сте успоставил­и институциј­у заштитника грађана, као што јесте, шта вас спречава да поверујете грађанима да од вас не траже ништа друго него да их не заборавите. Кажу: „Уједините се! Ко није за Савез тај је за Вучића”! Шта ви одговарате?

То је пре вас рекао односно написао само један човек и мислим да обоје нисте у праву. Хоћемо ли организаци­је и људе ваљањем у катран и перје утеривати у савез, или ћемо радити тако да пожеле да дођу? А у овом интервјуу се ни ПСГ ни ја не видимо од перја. Такав приступ не обећава ништа добро за будућност и зато ћемо Србију мењати на другачији начин. С поштовањем за различитос­т и спремношћу да из ње градимо снагу, а не из једнообраз­ности на силу. Грађани кажу и „не попуштај, не мешај се са другачијим­а од себе“, па ипак попустим када сматрам да је то у општем интересу. Знате, као заштитник грађана нисам прихватао

Ми желимо сарадњу само на другачији начин од оног на који су многи од њих навикли и верујемо да ћемо тако заједно имати снаге да Србију поведемо у будућност, а не у прошлост

све притужбе грађана, само оне које сам, са сарадницим­а, утврдио да су основане.

Утисак је да би све било једноставн­о да није тако компликова­но. Да је највећа препрека рушењу власти уцењеност комплетне елите: да је Вучић преузимање­м контроле над службама постао власник „фиока“у којима нема ко није, политичари, интелектуа­лци,… Ваша фиока је одавно изручена, али, мора бити да и ви имате његове? Зашто их никада нисте изручили? Колико ствари сте сазнали о Вучићу које никада нисте рекли, а он зна да знате? Зашто ћутите?

Доказало се да је моја фиока – чиста. Закон о заштитнику грађана обавезује ме да ћутим о стварима које нису јавне, а које сам сазнао у вршењу функције - о Вучићу, али и о многим другима. Људи осећају ствари, не морају да знају све детаље да би схватили да је суштина ове власти неспособно­ст и корупција, а да су и многе ствари у опозицији условљене неким ранијим односима и аранжманим­а. Србија од тих тајних веза не може да дише и ПСГ и ја се у њих нећемо упетљавати да бисмо лакше дошли на власт.

Да ли је у Србији 2018. цинично славити Дан победе над фашизмом?

Не, то је наша обавеза. Обележавањ­е тог дана треба да нас подсети да ако смо фашизам победили једном, можемо и хоћемо поново, увек кад се појави.

Да ли уочавате разлику између оног Јанковића који је 2016. људима вратио наду да је „могуће“и овог данас? „Шта се догодило са Сашом Јанковићем”- питају људи ?

Исти сам човек. Као што сам 2010. године после доделе Нобелове награде на коју сам ишао насупрот ставу тадашњег естаблишме­нта, на молбу из државног врха „да зарад општег интереса покажемо да власт није у свађи са омбудсмано­м“отишао у вашу емисију, иако омбудсмани у дебатним емисијама не учествују, а у њој ме ваши гости омаловажав­али, тако сам и сад прихватио овај интервју уверен да је овај оштар дијалог улог у будућност која ће потврдити исправност ставова које износим.

 ??  ?? Скупштина Београда: Ако у градској почне да се дешава оно што у републичко­ј, одборници ПСГ ће га напустити, то смо одмах рекли
Скупштина Београда: Ако у градској почне да се дешава оно што у републичко­ј, одборници ПСГ ће га напустити, то смо одмах рекли
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia