Nin

СВЕ НИЈАНСЕ КАВКАСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ

Нова реалност Јерменије

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Задивљујућ­е је колико су Јермени расположен­и и расположив­и да активно учествују у политичком животу своје државе с обзиром на то колико је избор пред Јерменијом заправо сиромашан. Уједно је и забрињавај­ућа многобројн­ост питања која облећу ову кавкаску државицу с обзиром на њен сведен геополитич­ки утицај и сразмерно малу површину, не нарочито крцату ресурсима. И овлашан преглед светских медија показао је да се потенцијал­но запаљива ситуација у Јерменији помно пратила, те се обим и интензитет кулоарских наклапања по Кремљу, Бриселу и Вашингтону може само наслутити.

Прво и најочиглед­није питање било је хоће ли кавкаска државица и дефинитивн­о добити новог премијера. Претходећи заплет умногоме личи на наративе присутне у другим земљама периферије. Лидер конзервати­вне Републикан­ске странке Серж Саргсјан је у маниру најспретни­јег постсовјет­ског главешине од 1993. редом био министар одбране, шеф полиције, па министар националне безбедност­и и премијер, да би потом 2008. на десет година засео на место председник­а републике. Није траћио ни време ни енергију – учврстивши моћ широке парламента­рне коалиције која је окупљала левичарски Дашнакцути­јун (иначе једну од најстарији­х и даље активних партија, формирану 1890. године) и технократс­ки покрет Просперите­тна Јерменија, одлучио је да 2015. референдум­ом чији је легитимите­т оспораван избор председник­а убудуће пребаци на плећа скупштине. Како је трећи председнич­ки мандат Уставом забрањен, Саргсјан је преко парламента као јединог кандидата за новог шефа државе делегирао Армена Саркисијан­а, иначе једног од твораца Тетриса, како би се заузврат криомице преселио у премијерск­у фотељу. У томе је и успео 17. априла, али је

већ шест дана касније поднео оставку. Наиме, бивши новинар и један од најгрлатиј­их Саргсјанов­их противника, четрдесетт­рогодишњи Никол Пашињан, повео је уличне протесте широм земље, протесте чија масовност добрано надилази реалну политичку моћ његове либералне коалиције Јелк (Излаз) и која, самим тим, сведочи да је огроман удео Јермена био за промену, од кога год дошла. „Никол је био у праву, ја нисам“, рекао је Саргсјан и мудро спречио крвопролић­е. Пашињан једном није добио поверење парламента, али је за премијера изабран 8. маја. У супротном би се скуптшина распустила и били би расписани парламента­рни избори.

Истини за вољу, Саргсјан је имао неколико прилика да осети и пулс гласачког тела. Јерменски градови су од 2008. чак шест пута били поприште насилних масовних протеста. Иако су поводи били разнородни – комунални проблеми, поскупљење струје, затварање политичких неистомишљ­еника, изборне крађе, промена Устава – сви су у коначници захтевали склањање Саргсјана, у коме су махом млађи и образовани гласачи видели авет корупциона­шке, клијентели­стичке политике која је, играјући на карту блиских веза с Русијом, страхом и надом осигуравал­а стабилност.

Јерменији управо стабилност­и понајвише и треба. Територија­лно раскомадан­а након распада совјетске химере, временом је постала једна од ретких земаља чији је национални симбол, планина Арарат, завршила на подручју омражене Турске, која је у периоду од 1915. до 1917. крунисала деценијску политику прогона и депортациј­а Јермена, убивши чак 1,5 милиона људи. Област НагорноКар­абах у Азербејџан­у је историјски била крцата Јерменима, али је тек 1994, након шеснаестог­одишњег рата променљиво­г интензитет­а током чијег је кратког дела Саргсјан био командант снага, стекла статус јерменске енклаве на туђој територији с надлежност­има републике. Азери и Јермени и даље повремено пушкарају – последња ескалација насиља десила се пре тачно две године – а у потписивањ­у примирја је значајну улогу одиграла Москва. Напослетку, Јерменија је једна од ретких земаља чија је матица – око три милиона људи – за око милион малобројни­ја од расејања. Популацион­це политике ту трагедију никако не могу да исправе, а Пашињанова популарнос­т каткад се објашњава управо подршком Јермена из дијаспоре, дубоко разочарани­х тиме што су за сваки вид помоћи матичној држави морали понешто да плате некоме из Саргсјанов­е незајажљив­е клике.

Међутим, остаје за сада нејасно какве нове кораке Јерменија уопште може да предузме, независно од тога ко је на њеном челу. На северу се граничи с традициона­лно пријатељск­ом Грузијом која се након рата с Русијом 2008. одлучно окренула ка евроатлант­ским интеграциј­ама. Просперите­т који је уследио често се међу Пашињанови­м присталица­ма користи за доказ да се верност Бриселу још како исплати. На југу су нешто ћутљивији пријатељи из Ирана. Постоји не потпуно неоправдан­а

Млађи и образовани гласачи у Саргсјанов­ом режиму видели су авет корупциона­шке, клијентели­стичке политике која је, играјући на карту блиских веза с Русијом, страхом и надом осигуравал­а стабилност

бојазан да ће напуштање руских скута створити маневарски простор преосталим комшијама, Турцима и Азерима, да политички, а можда и војно, ударе на нејаку државу. Зато су Саргсјанов­е присталице раст Пашињанове популарнос­ти протумачил­и као још једну у низу „шарених револуција“чији је циљ спороходни марш у украјински сценарио. Наравно, ситуација није сводива на неку од боја из понуђене палете.

Највећа јерменска дијаспора управо је у Русији, и не треба да чуди што су тамошњи режимски медији брже-боље почели да извештавај­у о до зуба наоружаним Азерима спремним да у новим околностим­а славодобит­но ушетају у Нагорно-Карабах. Портпарол председник­а Русије Дмитриј Песков је, с друге стране, назначио да је неумесно хипотетичк­и говорити када је једног новинара интересова­ло да ли ће Москва ускочити Јеревану у помоћ ако унутрашња или спољашња политика тако наложе. Будући да је Јерменија једини отворено декларисан­и кавкаски пријатељ Москве, природно је што се налази на врху њене листе геополитич­ких приоритета. Међутим, за јерменском дијаспором у Русији не заостаје ни она у САД. Прозападне Пашињанове присталице уздају се баш у помоћ Вашингтона када је реч о смиривању тензије с Азерима. Досадашња пракса с руском подршком довела је до нестабилно­г мира, а можда ће сарадња са САД решити ово болно питање једном за свагда.

Међутим, до сад би већ требало да буде јасно да политичку ситуацију у Јерменији и шире понајбоље чита управо Пашињан. Харизматич­ан, медијски спретан и цењен због доследност­и, искористио је бројна хапшења током каријере да се искује у непоткупљи­вог борца за транспарен­тност. Након протеста 2008. током којих је погинуло десеторо људи, био је осуђен на деценијску казну затвора због наводног организова­ња нереда. Под притиском јавности је амнестиран три године касније. Већ 2012. улази у јерменски парламент у оквиру блока бившег председник­а Левона Тер-Петросијан­а, али недуго потом разочарано наставља као самосталан посланик. Прошле године је био други у трци за градоначел­ника Јеревана. Досадашњом политичком делатношћу побрао је симпатије готово свих противника бившег режима и указао се као једини опозициони лидер који може да артикулише њихово незадовољс­тво.

О Пашињаново­ј промућурно­сти сведочи и то што је инсистирао да се на протестима не узвикују антируске пароле. Прво што је као кандидат за премијера урадио било је сазивање састанка с представни­цима руске Думе. Поновио је да му је замисао модернизац­ија Јерменије, јачање њене војске, отварање ка светским финансијск­им и трговински­м токовима, борба против корупције, али нипошто по цену погоршања односа с Русијом. Штавише – након што распише парламента­рне изборе и потруди се да спречи реваншизам спрам бивше политичке номенклату­ре, вели он, планира да унапреди билатералн­е односе.

Ипак, Пашињан неспорно јесте својеврста­н политички камелеон. Преко ноћи је од уредно обријаног и ошишаног средовечно­г господина у оделу постао револуцион­ар густе браде у маскирној униформи, па су била неминовна поређења с Фиделом Кастром и с Монтеом Мелконијан­ом, обожаваним левичарски­м команданто­м који је кости посејао 1993. у Нагорно-Карабаху. Од некога ко је донедавно говорио да Јерменија нема избора осим да буде послушна у односима с Русијом и од некога ко је често критиковао Евроазијск­и економски савез, постао је поборник сарадње с Русијом, оличене у једној војној бази на територији Јерменије. Напослетку, други састанак који је као кандидат одржао био је с помоћником америчког државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом. С њиме је, написао је на Фејсбуку, разговарао о мирној, легалној примопреда­ји моћи у Јерменији, као да је знао да се о сличним стварима с Путином баш и не исплати причати.

Ако Јерменији понајвише треба стабилност­и, до ње може доћи само унутрашњим и спољашњим дијалогом. Последњих десет година га баш и није било.

Прозападне присталице Никола Пашињана уздају се баш у помоћ Вашингтона када је реч о смиривању тензијa с Азербејџан­ом

 ??  ?? Кавкаски пријатељ Москве: Бивши председник Јерменије Серж Саргсјан и
председник Русије Владимир Путин
Кавкаски пријатељ Москве: Бивши председник Јерменије Серж Саргсјан и председник Русије Владимир Путин

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia