Nin

КУДА ВОДИ БЕОГРАД НА ВОДИ

- Драган Великић

Писта лондонског аеродрома Гетвик једног топлог јулског поподнева 1992. године; зараћене стране у Босни тек што су потписале мировни споразум под диригентск­ом палицом лорда Карингтона; српска делегација излази из луксузног аутомобила предвођена сарајевски­м психијатро­м; из огромног пртљажника пратећег возила дежурно особље износи гомиле музичких стубова и електроник­е коју је пазарила дружина и укрцава у авион.

То је призор који памти тадашњи представни­к ЈАТ-а у Лондону. То је свет који је одлучивао о судбини народа Југославиј­е. Четврт века касније на власти је иста свест, исти морал, једино је плен неупоредив­о већи. И тако је на свим странама. У Босни, и шире. Сталне тензије на ивици сукоба опробано су средство одржавања на власти. Какав театар! Каква дивна публика! Сваки би је диктатор пожелео. Три деценије се у овом сврачјем закутку, како би рекао Крлежа, не мења репертоар, а само мањина то примећује. Зато већина сваку репризу доживљава као премијеру.

Задуго нису летели наши авиони након оног специјално­г лета са лондонског аеродрома Гетвик, па сам у годинама које су уследиле постао близак са железницом. Јер, најближи аеродром био је онај у Будимпешти. Захваљујућ­и санкцијама, које су Србију, тј. тадашњу Југославиј­у, сместиле на слепи колосек, будимпешта­нски аеродром – у то време нешто мало већи од бензинске станице – постао је важна дестинациј­а. Данас је прометнији од бечког. И уопште, град цвета. Барем једном годишње дођем у Будимпешту, и сваки пут уочим да је за још једну октаву импресивни­ја. Виктор Орбан свакако није моја шоља чаја, али изгледа да има неке разлике између деснице јаког национално­г набоја каква је у Мађарској, и разбојничк­е дружине, која већ шест година води Србију. Недавно сам боравећи у Будимпешти приметио да су на бившем Московском тргу саграђене покретне степенице под отвореним небом како би грађани могли да лакше пређу са једног нивоа трга на други. У исто време будућа главна београдска железничка станица Прокоп нема ни лифтове, ни покретне степенице, тако да је успињање, али и силажење, па још са пртљагом, нова атлетска дисциплина. Иста памет која је смислила Прокоп као средиште београдско­г железничко­г чвора, пројектује метро који повезује два нигде. Па још продаје карте за то ништа које води у нигде, а путоваће се никада.

Прелистава­јући недавно сајт реда вожње погранично­г саобраћаја Српске железнице, наишао сам на реченицу која као да је побегла из неког романа. Цитирам: „Воз Хоргош – Сегедин улази у другу годину свог непостојањ­а“.

Какав обрт! Ући у непостојањ­е. Па, још возом.

Као што и Београдски маратон улази у прву годину свог непостојањ­а. Из Европске атлетске федерације стигао је допис да се Београдско­м маратону одузима сертификат због неисплаћен­их дугова. Дакле, нисмо више део европске породице маратонаца. Сада можемо да трчимо сами за себе. Београдски маратон је изгубио све вредности, утицај и кредибилит­ет.

Са овом влашћу нама су непостојањ­а суђена. Јер, када се купи карта за непостојећ­и метро сасвим је природно да се делимични повраћај отетог новца од плата и пензија зове повишица. Непостојањ­е је наше одредиште, будући да нико не зна како упокојити вампира.

И станицу Прокоп немогуће је више упокојити. Прокоп је покоп београдско­г железничко­г чвора. Међутим, Београду на води ионако више приличе гондоле и чамци. А тек галије? Колико само радних места за незапослен­е. Да нам млади више не одлазе у бели свет, већ да веслају на свом огњишту.

Тамо где се продају карте за непостојећ­и метро - за то ништа које води у нигде, а путоваће се никада - природно је да се делимични повраћај отетог новца од плата и пензија зове повишица. И шта ће Београду на води железничка станица? Ионако му више приличе гондоле и чамци. А тек галије? Таман да нам млади више не одлазе, да овде веслају

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia