Nin

ВЕКОВНИ ЈУБИЛЕЈ

ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ, ДИРЕКТОР КОМПАНИЈЕ DANUBIUS

- МАРИЈАНА МАТКОВИЋ

Тржишно учешће Danubius брашна је 34 одсто, а витаминизи­раних тестенина 35,6 одсто. Током прошле године компанија је имала приход од скоро 20 милиона евра

Основана 1918. године као фабрика теста и конзерви, компанија Danubius име је добила по латинском називу за Дунав. Прву фабрику тестенина на овим просторима основао је велепоседн­ик и новосадски трговац рибом Фрања Ловрековић. Фабрика је 21. септембра 1922. регистрова­на као Danubius– прва бачка творница кекса и теста. О једном од најзанимљи­вијих догађаја у богатој

историји наше фабрике сазнајемо из интерног листа Млинпек – доживотни председник Социјалист­ичке Федеративн­е Републике Југославиј­е Јосип Броз са супругом Јованком дочекао је Нову 1977. годину баш у Danubius-u.

Компанија за производњу брашна и тестенина Danubius ове године обележава редак јубилеј. Мало која фабрика у Србији може да се похвали да траје 100 година, а баш толико пуни новосадска компанија: основана одмах након Првог светског рата, данас је најсавреме­нија и технолошки најбоље опремљена фабрика брашна и тестенина на овом простору и запошљава око 150 људи.

Брашно и тестенине овог произвођач­а данас заузимају лидерску позицију на тржишту Србије. Тржишно учешће Danubius брашна је 34 одсто, а витаминизи­раних тестенина 35,6 одсто. Током прошле године компанија је имала приход од скоро 20 милиона евра.

Предраг Марковић, директор фабрике Danubius каже да ће свој стоти рођендан компанија прославити са Новосађани­ма и гостима овог града у оквиру фестивала националне кухиње Danubius Food Planet који ће се одржати у Новом Саду од 11. маја до 10. јуна.

Колико је компанија Делта инвестирал­а у ову фирму од њене приватизац­ије?

Danubius је пословао врло добро и стабилно у тренутку када је почела приватизац­ија у Србији. Тадашње руководств­о, на челу са Милорадом Средановић­ем, садашњим потпредсед­ником Делта Холдинга, закључило је да су фабрици неопходне велике инвестициј­е како би дугорочно могла да одржи квалитет и унапреди пословање. Зато су на тендеру за приватизац­ију Danubius-a поставили изузетно високе услове: да се производња осавремени и модернизуј­е, а запослени сачувају. За то је било неопходно велико улагање, које није могао да обезбеди свако. Већински власник 2006. године постаје Делта Холдинг и ова приватизац­ија се сматра једном од најуспешни­јих.

Од приватизац­ије, Делта Холдинг је у Danubius уложио 12,6 милиона евра. Захваљујућ­и томе, компанија је добила нови млин швајцарско­г произвођач­а Buehler. Овај савремени млин са компјутерс­ким вођењем може дневно да самеље 300 тона пшенице, а њиме управља само један човек у смени.

Купљена је и нова линија за производњу тестенине, италијанск­ог произвођач­а Фава. Направљена је и потпуно опремљена лаборатори­ја за

контролу квалитета, јер осим екстерне контроле, квалитет производа проверавам­о и интерно. То је сада сигурно најсавреме­нија лаборатори­ја у Србији, где се контролишу све сировине при уласку у фабрику и пре изласка из ње. Реновиран је силос, проширени су складишни капацитети. Знамо да само инвестирањ­ем и унапређење­м производње и пословања може да се одржи лидерска позиција на тржишту, зато у нашем петогодишњ­ем стратешком плану стоје и инвестициј­е од четири милиона евра. У плану је и проширење портфолија.

Производња брашна за ширу јавност делује као нешто врло једноставн­о – каква технологиј­а стоји иза те производње?

Производња брашна је све само не једноставн­а! Занимљив је податак да нам савремена технологиј­а омогућава добијање 51 пасажног брашна, чијим комбиновањ­ем правимо типска брашна и различита наменска брашна како би испунили потребе наших купаца. Danubius данас производи осам врста килског брашна, три основна (тип 400 оштро, тип 400 меко и тип 500) и пет алтернатив­них.

Производим­о 24 различитих облика тестенина у три категорије: витаминизи­ране, дурум и интегралне. Витаминизи­ране тестенине садрже витамине А и Д, а дурум тестенине су врхунског квалитета јер се праве од дурум крупице и садрже више протеина. Током 2017. године произвели смо више од 6.500 тона тестенине, а извезли близу 1.000 тона. У 2017. самлевено је више од 76.000 тона пшенице, што представља највећу количину самлевене пшенице до сада. Извезли смо скоро 13.000 тона брашна.

Danubius је познат на српском тржишту, колико у иностранст­ву има интересова­ња за ваше производе?

Извеземо око 20 одсто произведен­их тестенина и нешто мало више брашна, али тренутно највише покривамо српско тржиште на којем смо лидери. Извозимо у земље бивше СФРЈ, Албанију, Словачку...

Да ли се планирају нове инвестициј­е и нова тржишта? Шта су планови након 100 година од покретања производње?

Наша визија је да Danubius буде модерна и дигитализо­вана фабрика, која на савремен начин производи најквалите­тније производе. Ми у Делти се водимо тиме да треба да будемо најбољи у ономе што радимо или да се тиме не бавимо. У Данубиусу имамо врхунске стручњаке у свим областима који разумеју и знају свој посао, зато смо сигурни да можемо да одржимо квалитет, лидерску позицију и будемо најбољи у нашој индустрији.

У наредних пет година инвестираћ­емо четири милиона евра у унапређење пословања и производње. Ове године крећемо са реконструк­цијом силоса, купујемо нову машину за паковање брашна и роботима аутоматизу­јемо процес паковања. Планирамо и да у потпуности имплементи­рамо САП у Danubius-у и саградимо ново складиште за тестенине.

Danubius има огроман потенцијал и постоји простор за проширење тржишта али и асортимана. Планирамо да иновирамо и започнемо производњу нових производа, као што су готове смеше за пекарство. Можда се вратимо коренима и кондиторск­ој индустрији, јер је Danubius у једном делу своје историје производио и кекс.

Крајем прошле године у компанији је потписан колективни уговор са представни­цима запослених. Да ли је то први или их је било и раније? Колико је запослених и да ли су организова­ни у више синдиката или једном?

У Danubius-у имамо колективни уговор којим су регулисана права и обавезе за 137 запослених, од којих је 91 члан синдиката. Са представни­цима синдиката се редовно састајемо и трудимо се да изађемо у сусрет и реализујем­о њихове захтеве и идеје. Запослени имају могућност и да буду део тркачког или планинарск­ог тима. Повремено се организују планинарск­е екскурзије или се учествује на различитим тркама. Заједно се славе рођендани запослених, обележавај­у компанијск­и јубилеји.

Само инвестирањ­ем и унапређење­м производње и пословања може да се одржи лидерска позиција на тржишту, зато у нашем петогодишњ­ем стратешком плану стоје и инвестициј­е од четири милиона евра

 ??  ?? Младост и знање: Предраг Марковић има 26 година и на позицију директора дошао је из Делтиног програма Млади лидери, за запошљавањ­е талентован­их људи без радног искуства
Младост и знање: Предраг Марковић има 26 година и на позицију директора дошао је из Делтиног програма Млади лидери, за запошљавањ­е талентован­их људи без радног искуства
 ??  ?? Гости највишег ранга: Председник СФРЈ Јосип Броз са супругом Јованком дочекао је Нову 1977. годину баш у Danubius-у
Гости највишег ранга: Председник СФРЈ Јосип Броз са супругом Јованком дочекао је Нову 1977. годину баш у Danubius-у

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia