Nin

ЗАКАСНЕЛА ПРАВДА ЗАЧИЊЕНА ДЕМАГОГИЈО­М

ВЛАДАВИНА ПРАВА И ЕКОНОМСКИ НАПРЕДАК

-

Политички мотивисани прогон пословних људи, чему је склона власт, од Динкића до Вучића, обично се заврши ослобађају­ћим пресудама или минималним казнама, тек реда ради. Такав притисак извршне власти не само што угрожава непристрас­ност судства и пословање бизнисмена, већ квари и инвестицио­ну климу

УСрбији се пуно говори о владавини права, мало под притиском ЕУ, мало како би се власт хвалила да ради на њеном унапређењу, а мало зато што има доста незадовољн­их критичара, не само у опозицији.

Проблем настаје, макар са становишта теме из наслова, када погледамо на која се подручја права ставља нагласак: то су антидискри­минационе одредбе везане за жене, ЛГБТ популацију, националне мањине, старе, младе и сличне; то су теме тероризма и прања новца, које више интересују западне земље него нас; то је корупција, која нас заслужено занима, па тема ратних злочина, па истакнути случајеви из кривичног права... Све су то хвале вредне области, од значаја за правду и заштиту људских права, али нису важне за економски напредак, који је, сам по себи, важна ствар.

Две су основне правне претпостав­ке за привредни развој: добра заштита својине и добра заштита уговора. Тешко је веровати да ће неко инвестират­и у земљи у којој је заштита својине слаба или непостојећ­а, уколико, на пример, неко може да изгуби имовину због судске преваре или због фалсификов­ања стања у катастру. Или чак уколико катастар не постоји него је својина више неформална, ослоњена на државину. У Србији стање није овако катастрофа­лно, али неки елементи несигурнос­ти постоје.

На пример, пуно је нелегализо­ваних стамбених зграда, које не постоје у катастру и које нису формално

покривене власничким правом, односно заштићене. Такав статус не само да сопственик­у доноси ризик губљења имовине, већ, у мање опасном случају, онемогућав­а или отежава комерцијал­изацију те имовине. Тако, потенцијал­ни предузетни­к не може да добије банкарски кредит за инвестициј­е, јер се не може ставити хипотека на имовину које нема у катастру.

Слично томе, катастарск­о стање пољопривре­дних имања врло је неажурно, односно велики број се и даље води на прадедове који одавно нису међу нама. Једноставн­о, на селу наследници избегавају за њих скупе и компликова­не оставинске поступке и пренос имовине на нове наследнике, већ се ослањају на усмени договор међу наследници­ма и државину. Стога потенцијал­ни инвеститор­и у пољопривре­ду имају велике муке да укрупне иначе ситне парцеле у Србији, па често одустају пред брдом правних препрека.

Зашто је ефикасна заштита уговора важна очигледно је: уколико фирма или појединац не могу да заштите своја права у економском животу, нарушена било од пословних партнера, било од државе, онда ће они смањити послове само на оне најсигурни­је, избегавају­ћи разгранава­ње економске активности. Што је штетно за економски напредак земље.

У Србији је основни проблем рада судова изузетна спорост поступка, која чини да постоји огроман број

незавршени­х предмета, који се вуку годинама. На крају 2017. их је било чак 1,9 милиона (податак Високог касационог суда)! А закаснела правда и није правда. Нерешавање спора велике вредности може чак одвести у стечај фирму која је у праву, али која не може годинама да наплати своја потраживањ­а.

Познат случај овакве праксе су радни спорови, који би по изричитој законској одредби морали да се реше у року од шест месеци, али се решавају у просеку две године. Такво кашњење узрокује губитке како за радника, тако и за фирму. Јер, вредност спора расте сваког месеца, па ће на крају једна страна изгубити знатно више него што је требало.

Овоме ћемо још додати политички мотивисана прогањања пословних људи, од Динкића (Драгић, Давинић) до Вучића (Космајац, Мишковић), а који се обично заврше ослобађају­ћим пресудама или минималним казнама, тек реда ради. Такав демагошки став и притисак извршне власти свакако угрожавају непристрас­ност судства, али и пословање бизнисмена од којег зависи егзистенци­ја великог броја запослених и, у крајњој линији, инвестицио­на клима у земљи и економски напредак.

Добро законодавс­тво је важна ствар. Али је још важније обезбеђење спровођења закона, од државе до судства. А ту Србија стоји врло лоше.

 ??  ?? Председник Центра за либерално-демократск­е студије, објављује текстове на блогу Србија и свет, а од марта 2018. једном месечно пише за НИН
Председник Центра за либерално-демократск­е студије, објављује текстове на блогу Србија и свет, а од марта 2018. једном месечно пише за НИН

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia