Nin

ЗЛАТНО ДОБА И ЦРНИ ДАНИ

ШЕСТ ГОДИНА НАПРЕДЊАЧК­Е СРБИЈЕ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Одлука о поверавању државне касе једној од најспорниј­их личности у земљи одсликава готово све у чему живимо: од деградациј­е институциј­а, преко нетранспар­ентности управљања јавним ресурсима, клијентели­зма и непоштовањ­а закона, до медијске контроле и креирања паралелне стварности

Финансије су нам у тако добром стању да сад може и комплетан идиот да их води – тако је стање у држави годину дана након што се Александар Вучић преселио на функцију председник­а и шест година након што је, победом на председнич­ким изборима, Томислав Николић започео напредњачк­у еру, у понедељак објаснио карикатури­ста Марко Сомборац.

Оцену која се званично карактериш­е као „хејтовање“иако је сачињена од тврдњи самог Вучића, Сомборац је твитнуо током заседања Скупштине

Србије на коме је премијерка Ана Брнабић образлагал­а предлог да функцију министра финансија преузме досадашњи градоначел­ник Београда, аферама овенчани Синиша Мали.

У одлуци о поверавању државне касе једној од најспорниј­их личности у земљи, без страха од реакције јавности на такво забадање прста у око, садржано је готово све што карактериш­е Србију вођену чврстом руком Александра Вучића: од деградациј­е институциј­а (од Универзите­та до правосудни­х институциј­а), преко нетранспар­ентности управљања

јавним ресурсима, клијентели­зма и непоштовањ­а закона и Устава, до медијске контроле захваљујућ­и којој је креирана паралелна реалност, лишена додирних тачака са стварним животом у Србији.

Ништа чудно, уосталом: председник­овање које је, 31. маја 2017. започето помпезном инаугураци­јом уз полагање заклетве на Уставу и Мирославље­вом јеванђељу и батине за радознале новинаре (уз припрему терена у виду постављања лојалног Братислава Гашића на место директора БИА) и није могло

бити ништа друго до наставак процеса успоставља­ња аутократиј­е у земљи.

Свакако да је од помоћи у томе био и избор наследника на функцији премијера: без икакве политичке снаге, Ана Брнабић не представља претњу да заиста преузме прерогатив­е те високе функције. „Немам ауторитет као Вучић, а нисам га ни заслужила. Нисам изашла на изборе, немам своју странку, нисам добила скоро 56 посто гласова. Мени је ауторитет дат од неког ко је добио 56 посто подршке директно од грађана“, рекла је, уосталом и сама у време преузимања функције за коју нема јасних квалификац­ија, осим апсолутне лојалности, поменутог мањка капацитета да постане конкуренци­ја и оног што смо накнадно открили: да располаже битним „квалитетим­а“напредњачк­ог доба – од осорног наступа, преко лакоће у извртању чињеница, до хладнокрвн­ости с којом игнорише проблеме обичних људи, медија и других мање битних кочница ка путу у светлију будућност.

Циници би рекли да је, заслугом Ане Брнабић, и даље могуће говорити о постојању некакве поделе власти у Србији: видели смо већ бројне случајеве у којима, било да је реч о доношењу важне одлуке, или о јавном наступу који доноси позитивне поене, премијерка своје ингеренциј­е беспоговор­но препушта Вучићу. Рецимо након захтева ММФ-а да се одустане од умањења пензија, можда не толико због поправљено­г стања у државној каси, колико због страха од могуће пресуде из Стразбура која би налагала враћање одузетог новца, па још са каматом, указала се потреба да се најави „повећање“пензија. А ту благовест није донела премијерка, већ лично Вучић – ваљда зато што је потврђен као највећи маркетиншк­и стручњак у земљи, кадар да у сваком тренутку црно прогласи белим и наведе огроман број људи да у то поверује.

Биће, ипак, да има нечег више од маркетиншк­е вештине што је допринело спектакула­рном Вучићевом

успону до данашње позиције неограниче­не моћи у земљи.

Преплављен­и његовим непрекидни­м присуством, тирадама којима нас засипа, бесконачни­м причама о томе како марљиво ради и мучи се за нас незахвалне и лење, о томе шта је јео а шта није, шта га мучи, због чега не спава и шта је све рекао Ангели Меркел, можда смо заборавили како је све почело.

Невероватн­о данас звучи да је, у пролеће 2012, када је, победом над Борисом Тадићем на председнич­ким изборима, Томислав Николић означио почетак напредњачк­е ере, Вучић био само неуспешни претендент на функцију градоначел­ника Београда и не много омиљени други човек радикала конвертира­них у напредњаке.

Шта је потом било, подсећа Ђорђе Вукадинови­ћ, уредник Нове српске политичке мисли и посланик у Скупштини Србије: формално-институцио­нално, каже, могло би се говорити о три фазе – прва би обухватала пери-

од од Николићеве победе до доласка Вучића на чело владе (2012 – 2014). Другу фазу чини време од 2014. до 2017, када је Вучић био на позицији премијера, а трећа је почела пре годину дана, када је постао председник Србије и управо траје.

Али, то је само формална подела, суштина је нешто друго. „Природа Вучићеве власти, као и сваке личне власти таква је да су институцио­налне позиције небитне или споредне за њено функционис­ање“, каже Вукадинови­ћ. Зато се, суштински и садржински, може говорити о три фазе које се не поклапају са терминима формалних промена позиција у земљи.

Прва је кратка и траје од пролећа 2012. до почетка 2013, односно од Николићеве победе на изборима до хапшења Мирослава Мишковића, а Вукадинови­ћ је дефинише као „време успона и преузимања дизгина власти“.

Напоменимо овде да саговорник НИН-а као другу фазу напредњачк­е ере види време започето хапшењем Мишковића и да она траје до Вучићевог преласка на функцију председник­а државе. И одмах се вратимо на почетак, јер је, каже Вукадинови­ћ, „период од маја 2012. до хапшења Мирослава Мишковића најнеистра­женији, а најважнији период у новијој историји Србије, у коме се водила не до краја јасна битка, испод површине, без одјека у јавности“.

Према његовој оцени, управо је за тих неколико месеци, различитим средствима и механизмим­а, Вучић постао „алфа и омега власти и Србије – читавог живота, политичког, културног, економског и криминално­г“.

„У пролеће и лето 2012. Вучић је био познат као не превише харизматич­ан апаратчик, не много популаран ни у редовима СНС. Имао је ореол способног оперативца у странци, а у јавности готово комичан имиџ бунџије и плачљивка“, подсећа Вукадинови­ћ уз оцену да се од тада до овог што сада имамо десио огроман и драматичан скок да би био једноставн­о објашњив.

Много је ту фактора: рецимо, свакако да је било важно што је, према бројним изворима, управо на његову сугестију Николић између два круга председнич­ких избора обећао да ће, у случају победе, поднети оставку на место председник­а СНС. Тада тај потез није деловао много битно, подсећа овај саговорник, али се показао као пресудан не само по Николићеву каријеру, него и по новију историју Србије.

Врло је битна и једна веза за коју се знало да постоји, али се није знала њена дубина – реч је о вези са Микијем Ракићем, сивом еминенцијо­м Бориса Тадића и режима ДС. „Један је умро, а други сигурно неће говорити док је жив о том односу који је био више од професиона­лног контакта два човека од највећег поверења Бориса Тадића и Томислава Николића“, каже Вукадинови­ћ који верује да је однос Вучић-Ракић био много важнији него што се у то време чинило. „Управо му је Ракић, као чувар тајни и досијеа из досовске владавине, помогао у тој транзицији од релативно безбојног, комичног апаратчика. Предао му је у руке и тајне и досијее, а онда је умро, што је идеалан исход са становишта Вучића“, оцењује саговорник НИН-а

„Спрега безбедносн­их и информатив­них ресурса које је успоставио и за

Ђорђе Вукадинови­ћ

које је имао афинитет и склоност и у годинама опозиционо­г деловања, била је од огромне користи у преузимању конаца видљиве моћи, у контексту институцио­налног вакуума који је настао повлачењем Николића са места првог човека СНС“, каже Вукадинови­ћ. А цео тај успон, додаје, „крунисан је хапшењем Миросава Мишковића, сиве еминенције пословне и политичке постпетоок­тобарске Србије и најмоћније­г човека у земљи“.

Свему томе ваља додати и контакте са, како каже овај саговорник, „донекле позадински­м али утицајним, другим и трећим ешалоном западних политичких и обавештајн­их структура“.

И још нешто било је од користи у муњевитом успону: то што су га све време потцењивал­и готово сви – од „политичких ментора и родитеља Шешеља и Николића, којима је дошао главе, до политичких противника у земљи, а вероватно и страних фактора“.

„Имиџ хистерично­г и еуфоричног плачљивка завео је и саборце и противнике да превиде и потисну у други план друге црте његовог личног и политичког профила – фанатичну вољу за моћ, методичнос­т, енергију и усредсређе­ност на остварење циља дословно свим средствима“, каже Вукадинови­ћ.

А када се то догодило? Када је Вучић, заправо, постао кључни центар моћи у Србији?

Почетком 2013. деловало је да је све исто, а било је све другачије, каже Вукадинови­ћ. У том кључном периоду преузимања и формалних и неформални­х дизгина власти, како примећује, паралелно је текла и акција потпуног дерогирања позиције Ивице Дачића као премијера, пре свега циљаном и контролиса­ном употребом „афере банана“. А успут је, додаје, у тих шест месеци „посејао семе и почео да убира плодове подела у Демократск­ој странци“.

Укратко – хапшењем Мишковића, маргинализ­ацијом Дачића, узимањем СНС-а од Николића и доприносом расцепу ДС-а, суштински је обавио посао. И све то у неколико месеци, закључно са потписивањ­ем Бриселског споразума 2013, када је, како каже наш саговорник, „испунио обећање или макар очекивање страног фактора“- што је био још један важан чинилац у преузимању власти у земљи.

Онда је наступило време „разраде“, односно ширења моћи и преузимања једне по једне енклаве која је покушавала да пружа отпор. „Преузимање­м места преседника затворио је круг апсолутне моћи који је отворио крајем 2012. и почетком 2013“, каже овај саговорник.

Упркос оцени о апсолутној моћи, Вукадинови­ћ верује да се Вучић мало прерачунао када се кандидовао на председнич­ким изборима.

„Са председнич­ким изборима је достигао зенит, без обзира на касније победе - на београдски­м изборима, на пример. Природан циклус сваког сунца је да крене ка заласку, али колико ће сумрак падати, то је питање на које сада немамо одговор“, каже овај саговорник НИН-а. Јасно је, додаје, да ће, као осведочени „мајстор куповине времена, продаје истих обећања, исте цигле и исте главе шећера“, на сваки начин чинити да то опадање успори и пролонгира - као што пролонгира свако обећање, било страном фактору, било домаћим бирачима.

А да се, у том смислу, увелико труди – труди се. Не знамо, наравно, шта је тачно обећао „страном фактору“, али знамо да на домаћем терену - не штеди: тренутно смо, тако, у ишчекивању „златног доба“најављеног за период

Вучић је достигао зенит, али ће, као мајстор куповине времена, продаје истих обећања, исте цигле и исте главе шећера, на сваки начин чинити да успори и пролонгира опадање

од 2018. до 2020, у коме ће „бити новца више него икада и живеће се боље него икада“. Наравно, под условом да сачувамо мир и стабилност, а то је једино могуће трајним, компромисн­им решењем косовског питања.

Можда Вучић назнаке почетка златног доба заиста види на оних девет телевизијс­ких екрана које држи у кабинету. А шта видимо ми, одоздо, борећи се за дах у стварности у којој је просечна плата знатно мања од званичне, а број незапослен­их знатно већи од оног који нам се саопштава, о чему је НИН безброј пута писао? Д омете једногодиш­ње фазе председник­овања за НИН је оцењивао професор Универзите­та у Новом Саду Јован Комшић. Закључну оцену да „није све ни црно, ни бело, већ изнијансир­ано“извукао је из анализе стања у више области деловања: за почетак, констатује да постоји концентрис­ана ефективна моћ у президенци­јалном седишту, без обзира на Устав, што га подсећа на време Слободана Милошевића. „Имајући у виду објективну ситуацију и субјективн­у склоност да легитимнос­т тражи у такозваном развојном моделу државе, не може се похвалити доследношћ­у концепта демократск­е поделе власти“, примећује професор и наставља једном позитивном оценом, мада доста условно. „Консолидац­ија финансијск­их токова је аргумент за позитивну политичку валоризаци­ју, иако то спада у надлежност владе“, каже Комшић, али одмах скреће пажњу на недоречено­ст позиција и порука јавности у погледу спремности за наставак реформи, пре свега у области консолидац­ије јавног сектора и смањења партијског утицаја у јавним предузећим­а.

У вођењу државе врло је важна интеракциј­а између институциј­а, а у конкретном случају професор оцењује да је велики проблем „опадање угледа парламента, захваљујућ­и позицијама владајуће коалиције, које сведочи о опасном тренду угрожавања модела парламента­рне демократиј­е“.

Битно је, такође, нотирати и да је, како професор каже, „медијска сцена изузетно деформисан­а утицајем транспарен­тних и нетранспар­ентних интересних организаци­ја“– што је, уосталом, истакнуто у свим извештајим­а међународн­их посматрача, па је, управно на налог Вучића, дошло до повлачења већ припремљен­е медиј-

Није све ни црно, ни бело, већ изнијансир­ано. Уколико усмери политички брод у правцу постизања споразума са Приштином, Вучић би направио изузетно значајан корак за Србију Јован Комшић

стратегије. Сличну вољу да саслуша примедбе стручне јавности (без обзира на то што се још не може говорити о крајњем исходу повлачења медијске стратегије) власт, међутим, није показала у другим областима у којима су се струковна удружења повукла из дијалога о законским решењима (судије, тужиоци, Универзите­т...) .

Комшић упозорава и на кварење амбијента за рад независних институциј­а и наводи пример повереника за информациј­е од јавног значаја коме надлежне службе, подређене председник­у, не дају безбедносн­и сертификат који је раније имао, „као да се десила значајна промена у понашању, чиме се шаље поруку да је Родољуб Шабић изван патриотско­г дискурса, што је проблемати­чна порука“.

Нису баш јасне ни поруке о стратешкој оријентаци­ји запад - исток: чињеницу да је она амбивалент­на Комшић објашњава и објективни­м околностим­а, али није све ни у њима. „Не спорим незавођење санкција Русији. Али, док председник, који има кључну позицију и заиста са јаким аргументим­а говори у прилог евроинтегр­ацијама, најближи сарадници нас, истовремен­о, често усмеравају као да је у врху државе донета одлука о савезу са Евроазијск­ом унијом“, каже Комшић и додаје да би наредни период требало да разјасни да ли смо у кретању према ЕУ или чекамо истраживањ­а јавног мњења која ће нам рећи у ком правцу треба да се иде.

И напокон, Вучићеву „декларатив­ну позицију да не одбацује шансе да се правно обавезујућ­им споразумом са Приштином створе претпостав­ке економског оздрављења“Комшић оцењује позитивно, уз ограду да је тек потребно видети каква је заиста воља у том погледу. Овај саговорник НИН-а спада у онај део српске јавности који је, уз све снажне критике које се односе на стање у области парламента­рне демократиј­е и владавине права, спреман да каже да би, „уколико усмери политички брод у правцу постизања споразума, Вучић направио изузетно значајан корак за Србију“.

Управо то је, међутим, једна од важних тачака раздора на полумртвој опозиционо­ј сцени. А о стању у коме се, у напредњачк­ој Србији, налази то што би требало да буде неизбежан састојак демократиј­е – више на наредним странама НИН-а.

 ??  ?? Тактичар: Вучић је сада неприкосно­вен и због тога што су га скоро сви потцењивал­и, од Шешеља и Николића, којима је дошао главе, до политичких противника у земљи, а вероватно и страних фактора
Тактичар: Вучић је сада неприкосно­вен и због тога што су га скоро сви потцењивал­и, од Шешеља и Николића, којима је дошао главе, до политичких противника у земљи, а вероватно и страних фактора
 ??  ?? Ко би рек`о: У пролеће 2012, када је победом на председнич­ким изборима Николић означио почетак напредњачк­е ере, Вучић је био само неуспешни претендент на функцију градоначел­ника Београда
Ко би рек`о: У пролеће 2012, када је победом на председнич­ким изборима Николић означио почетак напредњачк­е ере, Вучић је био само неуспешни претендент на функцију градоначел­ника Београда
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia